Lowtech Magazine wenst alle lezers mooie feestdagen toe en presenteert als laatste artikel van 2009 een overzicht van vijf opmerkelijke doe-het-zelf projecten. Handige Harry of gevaarlijke kluns, jong of oud, man of vrouw, er is voor elk wat wils. Wie één van de projecten tot een goed einde brengt: stuur ons de foto's en we zetten ze maar al te graag online. Lowtech Magazine is er terug de eerste week van januari.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Breimachine op windkracht
Elders op deze site kan je een overzicht vinden van bouwplannen voor kleine windturbines, maar aangezien we een paar weken geleden ook het nut van de traditionele windmolen onder de aandacht brachten, mag ook een bouwplan daarvoor niet ontbreken. De tekeningen hierboven zijn afkomstig van een boek uit 1910, "Windmills and wind motors - how to build and run them", waarin gedetailleerde instructies staan voor het bouwen van vijf traditionele windmolens.
Interessant is dat die variëren van zeer eenvoudig (een miniatuurmodel) tot behoorlijk gesofistikeerd (een molen met een rotordiameter van drie meter). Een Engels woordenboek is handig om de betekenis van bepaalde termen te achterhalen, maar voor het overige zijn de instructies (en de illustraties) zeer helder. De eerder beschreven automatiseringstechnieken voor de bediening van traditionele windmolens kunnen daarbij ook van pas komen, de Afrikaanse aanpak en de miniatuurmodellen van Penterbak bieden nog meer inspiratie.
Sjaals breien
Een traditionele windmolen wekt geen elektriciteit op maar zet kinetische energie om in mechanische energie. Hoewel er allerlei nuttige historische toepassingen voor bestaan, kan je met zo'n machine in principe alles doen. Merel Karhof, een Nederlandse studente aan het Amerikaanse Royal College of Art, laat de wind sjaals breien. Meer informatie over de windaangedreven breimachine en haar plannen ermee vind je hier.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. Lowtech platenspeler
Vinyl is weer helemaal terug en Charles Altmann legt op zijn website uit hoe je voor geen geld (50 dollar of ongeveer 35 euro) zelf een platenspeler kan maken die grotendeels uit hout bestaat. Misschien te combineren met een windmolen?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
3. Internet in boekvorm
Lees je Lowtech Magazine liever op papier? Niets houd je tegen om de artikels van je keuze in boekvorm te gieten. Je hebt niets meer nodig dan een printer en de prachtig geïllustreerde handleiding van Jamie Butler (ook hier te vinden).
Ben van den Ende liet zich erdoor inspireren en bracht een even gedetailleerde Nederlandstalige versie uit (met eigen foto's en een licht verschillende techniek). Er bestaan meer websites met instructies voor het maken van boeken: een overzicht, een reeks video's, een aantal speciale technieken.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
4. Bouwplaten
Tegelijkertijd bier drinken, de afvalberg wegwerken én besparen op kerstcadeau's? Het kan als je je laat inspireren door Sandy's Can Cars. De site toont vooral de resultaten (vanuit alle hoeken gefotografeerd), al zijn er ook een aantal plannen te vinden. De volledige bouwplannen worden ter betaling aangeboden.
In een eerder artikel maakten we al een omvangrijk overzicht van gratis bouwplaten die je op internet kan vinden. Sinds die tijd hebben we echter nog een paar links verzameld. Een Russische site heeft 387 bouwplaten online staan, vooral vliegtuigen, schepen, auto's en gebouwen. De meeste modellen zijn uit de jaren zestig en zeventig en van zeer goede kwaliteit. Alleen de oudste modellen kan je gratis downloaden, maar dat zijn er nog altijd genoeg om een hele tijd mee zoet te zijn. Heel erg de moeite is ook deze collectie klassieke wagens.
Wie vooral interesse heeft in architectuur moet een kijkje nemen op de website van het Bryn Mawr College, waar een grote verzameling negentiende eeuwse Amerikaanse gebouwen staat. Deze prenten zijn niet echt bedoeld als bouwplaten, maar kunnen wel zo worden gebruikt. Opmerkelijk is ook de trend om miniatuur huisjes te maken uit visitekaartjes en dergelijke - zie deze pagina's.
Ook de moeite zijn deze grote verzameling figuurtjes, deze kleine collectie flipperkasten en deze inspirerende introductie tot de Japanse diorama-techniek Tatebanko. Tot slot stuurde lezer Hans Dirkse ons twee pagina's met daarop een grote verzameling gebouwen en auto's.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
5. Luchtfoto's maken terwijl je op de grond staat
Je hebt geen vliegtuig nodig om het landschap vanop een flinke hoogte op gevoelige plaat vast te leggen - een vlieger, een digitale camera en een afstandsbediening (of timer) volstaan. We hebben het dan over "kite aerial photography". Op deze site vind je een grote verzameling foto's, een gedetailleerd overzicht van wat je allemaal nodig hebt en links naar soortgelijke sites. Wikipedia heeft nog meer informatie. Beginners experimenteren best eerst met een wegwerpcamera. Meer doe-het-zelf projecten in verband met fotografie vind je in het artikel over gaatjescamera's.
© Kris De Decker
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Verwante artikels:
- Maak alles zelf: online handleidingen en instructies voor lowtech doe-het-zelvers
- Maak alles samen: open modulaire hardware
- Bouw een energiefiets of fietsmachine
- Bouw je eigen lowtech verticale boerderij
- Een lowtech koelkast voor groenten en fruit
- Tegels als een alternatief voor staal: het tamboerijngewelf
- Download, print, vouw, plak: de beste gratis bouwplaten op internet
- Televisie in de 17e eeuw: rarekiek, toverlantaarn, stereoscoop en panorama
- Weg met het gazon: prairietuinen, puintuinen, regentuinen en beestentorens
- Lowtech fotografie: maak een gaatjescamera
- De microwindturbines van de toekomst? Windturbines uit afvalmateriaal
- Haal de zon in huis: bouw een tegelkachel en warmtemuren
- Bouw je eigen windmolen: de lowtech "Windbelt" en andere bouwplannen
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
Laatste reacties