De rekenmachine die hierboven staat afgebeeld is de Jaguar XT5, sinds eergisteren officieel de krachtigste supercomputer ter wereld. De computer is eigendom van het "Department of Energy" van de Amerikaanse overheid en zal vooral gebruikt worden voor het onderzoek naar alternatieve energiebronnen zoals efficiëntere biobrandstoffen en schonere kernreactors. Ook moet het toestel de regionale gevolgen van de klimaatopwarming voorspellen. De wetenschappers mogen dan wel niet vergeten om het energieverbruik van de machine zelf mee in rekening te brengen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
De supercomputer - die 24 uur per dag en 365 dagen per jaar zal werken - heeft een vermogen van maar liefst 6.950 kilowatt of 6.950.600 watt. Er is ongeveer evenveel energie nodig om de machine te koelen, zodat er in totaal een vermogen vereist is van bijna 14.000 kilowatt. Dat komt overeen met het vermogen van meer dan 460.000 laptops (van 30 watt) of meer dan 92.000 desktops (van 150 watt). De Jaguar XT5 is niet alleen de krachtigste, maar ook de (op één na) gulzigste computer ooit. En dan hebben we het niet eens over de energie die het kost om de 224.000 microprocessoren te produceren.
500 krachtigste supercomputers
Het rekenmonster is bovendien verre van de enige supercomputer ter wereld. Nemen we alleen maar de 20 krachtigste machines ter wereld, dan komen we al aan een gezamenlijk vermogen van meer dan 56.000 kilowatt. Inclusief koeling wordt dat 112.000 kilowatt. Aangezien die allemaal continu actief zijn (er zijn lange wachttijden voor het gebruik van supercomputers) komt dat neer op een jaarlijks verbruik van bijna 1 miljoen megawattuur - ongeveer evenveel als 300.000 Belgische of Nederlandse huishoudens.
Wie daar zin in heeft, kan het energieverbruik van alle 500 krachtigste supercomputers samen zelf uitrekenen: deze top500 geeft de rangschikking aan volgens rekenkracht (het vermogen van de machines wordt hier niet vermeld), deze top500 volgens energie-efficiëntie (met in de twee rechtse kolommen het vermogen en de rangschikking uit de andere lijst). Beide lijsten - initiatieven van verschillende organisaties - werden deze week gepubliceerd. Er zijn overigens veel meer dan 500 supercomputers - hier heb je de 500 volgende, gerangschikt naar efficiëntie.
Verbruik blijft stijgen
Ondanks de toegenomen energie-efficiëntie (uitgedrukt in flops per watt), dreigt het energieverbruik van supercomputers een serieus probleem te worden. De reden zal de lezers van Lowtech Magazine intussen vertrouwd in de oren kinken: energie-efficiëntie wordt altijd weer omgezet in extra prestaties, niet in energiebesparing.
Supercomputers worden, behalve voor klimaat- en energie-onderzoek, ook ingezet voor de studie van verre planeten die we nooit zullen kunnen bereiken, voor het verwerken van financiële processen die niemand begrijpt en voor het ontwikkelen van geneeskundige toepassingen die niemand kan betalen.
KDD
Verwante artikels:
- Hoeveel energie kost digitale technologie? De productie van microchips
- Energieverbruik televisies ontspoort: plat, breed, gulzig
- Informatie schaadt het milieu: e-boek niet milieuvriendelijker dan papieren boek
- Supercomputers bereiken plafond
- Het recht op 35 mobiele telefoons: de ecologische prijs van de GSM
- Hoeveel energie verbruikt het internet? datacenters, fabrieken van het internet
- Windows schaadt het milieu: Microsoft heeft er een vijand bij, de milieujongens
- Supercomputers in de 19e eeuw: de machines van Charles Babbage
- Een computer uit karton: ecotech waanzin
- Europeanen vervuilen vooral in het buitenland: import en export van CO2
|
Reacties
U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.