Alle apparaten in slaapstand verslinden samen jaarlijks 50 terawattuur stroom in de Europese Unie. Dat is twee keer zoveel als het totale elektriciteitsverbruik van alle huishoudens in Nederland. Freelance journalist Robert Buzink heeft daar een eenvoudige doe-het-zelf oplossing voor. Benodigd: een schroevendraaier en een schaar. Meer oplossingen op deze site.
Laat een reactie achter
Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.
Uw informatie
(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)
(1)
Goed gevonden, maar is een beetje gezonde discipline niet beter?
Geplaatst door: Guy | 21 juni 2009 om 18:11
(2)
Simpel en slim.... & nog mooier met groene tape ;) dan wordt het statement nog zichtbaarder in elk huishouden!
Spread the word... ben benieuwd naar het eerste youtube filmpje.
Geplaatst door: Scato | 22 juni 2009 om 08:15
(3)
hahaha, grappig en de rest van de lampjes op de video, DVD, enz,...
Ik werk hier met een schakelaar waar ik alles helemaal afleg. Voor het slapengaan wandel je voorbij die schakelaar knips, alles uit.
Gedaan met sluipverbruik.
Geplaatst door: aylmer | 22 juni 2009 om 16:16
(4)
Zo'n schakelaar is inderdaad een alternatief, je vindt ze ondermeer via de tweede link in het tekstje hierboven, meerbepaald hier:
http://www.stopstandby.nl/schakelpaneel.html
http://www.stopstandby.nl/master_slave_-_met_USB.html
http://www.stopstandby.nl/PS3_M.html
Geplaatst door: kris de decker | 22 juni 2009 om 16:29
(5)
hè hè, nee, dit is geen lowtech.
Een echte lowtech is dat je in je huis maar één stopcontact plaatst, net zoals bij onze (over)grootouders. Je koopt precies één verlengsnoer en één verdeelstekker. Wedden dat er nooit iets aanligt wat je op dat moment niet nodig hebt? Dat je géén wekkerradio nodig hebt, en dat je tweemaal nadenkt of het wel de moeite is om de kabel uit te rollen om naar "ooit-gemist" te kijken.
Geplaatst door: Koen Vandewalle | 22 juni 2009 om 23:33
(6)
Daar kom je inderdaad bij de kern van de zaak, Koen. Een mens past zich aan de omstandigheden aan. Van zodra de technologie er is, wordt het erg moeilijk om ze niet te gebruiken. Dat vind ik ook zo interessant aan het wegsnijden van dat knopje.
Guy (reactie #1) heeft misschien de nodige discipline om de gemakzucht te weerstaan, maar de meesten van ons niet.
Geplaatst door: kris de decker | 23 juni 2009 om 00:06
(7)
En je kan zelf voldoende zelfdiscipline hebben, dat geldt niet steeds voor huisgenoten.
Geplaatst door: Renaat | 29 juni 2009 om 20:09
(8)
Standby uitzetten, als het kan ja.
M'n dvd-speler, digicorder (Telenet) met bijbehorende netwerkswitch kan helemaal niet uit (behalve via de stekker dan)? Ik heb er maar een tijdklok aangehangen. Vanaf deze week kan ik die spullen alleen nog maar tussen 16.00 en 24.00 uur gebruiken (66% minder verbruik). Kwestie van discipline afdwingen.
Geplaatst door: lifehacker | 01 januari 2010 om 23:31
(9)
Het ligt tegenwoordig niet vaak meer aan de consument. Noem mij een LCD-tv, Versterker, Decoder waarbij uit ook echt uit is?
Veel beter: aan-uit-schakelaar voor de stekkerdoos. In een klap alles uit (en veilig bij blikseminslag?)
Geplaatst door: Martijn Kösters | 18 januari 2013 om 21:20
(10)
Dat klinkt logisch om een verdeeldoos te gebruiken met schakelaar, maar .....
Een vervelend verschijnsel is dat als een apparaat plotseling wordt afgeschakeld, er een spanningspiek aan de voedende stekker kan ontstaan, deze is dan echter weer verbonden met andere apparaten die in hetzelfde stekkerblok zijn gestoken.
Het gevolg kan zijn dat uiteindelijk één van die apparaten de geest geeft door die spannings-pieken.
Ga maar na, de meeste defecten worden bemerkt bij een "koude" start.
Hiermee is gelijk je voordeel van energiebesparing vernietigd!
Geplaatst door: Martin | 17 januari 2015 om 11:30
(11)
Reden van dit schrijven is een in eigen beheer ontwikkeld, innovatief systeem waarmee elk huishouden een aanzienlijke besparing kan realiseren op stroomverbruik, en dat als zodanig nog niet in de reguliere handel te koop is. Het systeem is technisch zeer eenvoudig, geschikt voor plaatsing in elke meterkast, ook door een doe-het-zelver, en relatief goedkoop te produceren. Daar op dit moment nog slechts een werkend prototype beschikbaar is, dat inmiddels meer dan één jaar draait en in mijn eigen woning, is time-to-market een relevant aspect bij het verder ontwikkelen daarvan. Het res-outsystem maakt het mogelijk standby/reststroom bij het verlaten van de woning met één switch uit te schakelen. Er is voorzien in een bypass voor bv. koelkast/vriezer of andere toepassingen die niet uitgeschakeld mogen worden. De in mijn woning gerealiseerde besparing is ongeveer 6% per jaar, voldoende om een investering te rechtvaardigen, en op grote schaal toegepast interessant. Voor het verder ontwikkelen van het systeem ontbreekt het aan (innovatief) kapitaal, daarnaast is een verkoopkanaal nodig. Inmiddels is het prototype gedeponeerd bij het BOIP te Brussel. Voor meer informatie zie mijn website: https://sites.google.com/site/rplejeune/home/ecoprojects.
Met groeten
Roger
Geplaatst door: Roger | 02 december 2015 om 22:12