« Pedaalkracht voor macho's | Hoofdmenu | Wanneer zijn de grondstoffen op? »

20 april 2009

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Matthijs

(1)

Oke, hier had ik dus echt geen kennis van. Dit is 100% nieuw voor me hoewel het me niet echt verbaast als ik er over nadenk. Computers nemen in steeds meer sectoren de controle over van mensen. De beurs had ik niet verwacht omdat het zo'n belangrijk onderdeel is voor de economie.

Over de voorspelling dat computers ooit al het beurs verkeer zullen regelen heb ik mijn twijfels. Ik geloof niet zo in de technologische utopie dat ooit alles via computers zal gaan. We zullen voordat we een soort van "Star Trek" scenario kunnen realiseren tegen grondstof limieten aanlopen. Olie als eerste limiet die al over nu tot enkele jaren waarheid wordt in de vorm van Peak Oil.

riek

(2)

okee, kan zijn,
maar de oorzaak ligt toch nog steeds in het bedrog van banken
en het voortdurend bijmaken van geld
meer geld=minder waarde
en dat moet gevolgen geven

het is toch duidelijk,
je kunt zo hard werken als je wilt,
je verdiende geld verdwijnt langs deuren en ramen
(hoe zuinig je ook wenst te leven)
dus ook de koopkracht verdwijnt,
en dan valt alles stil,
ook mijn komputer

als ik dat zo bedenk,
dan zal dat moment,
waarop alles stilvalt,
gewoon prachtig zijn,
eindelijk rust !

Sietz Leeflang

(3)

Proficiat met dit artikel! Het geeft op heldere wijze aan dat ook hier alweer een grens door de mens is overschreden. Het maken van fouten en het doen van verkeerde inschattingen is menselijk en fouten en verkeerde inschattingen dateren al van af het prille begin van de mensheid. De techniek waar de mens vooral de afgelopen paar eeuwen zijn hoop zo op heeft gevestigd is, als wij deze proberen in te schatten tegen de achtergrond van onze werkelijke plaats als biologisch wezen in de aardse schepping, geen echte zegening gebleken voor de overgrote meerderheid van ons. Keer op keer heeft een kleine elite zich er op een geraffineerde manier ten eigen gerief van weten te bedienen.
En dit geldt alle gebieden waarop de mens actief is: in de landbouw, in de medische wetenschap, in vervoer en bedrijf en zelfs in de vredes-handhaving (de moderne vorm van oorlogsvoering). Het is voor de gemiddelde mens al lang veel te gecompliceerd en daardoor in de meeste gevallen in feite onbeheersbaar geworden. Door een steeds verdergaande superspecialisatie en een steeds verder uitsluiten van het ambachtelijke handwerk hoopte ons onderwijssysteem dit op te kunnen lossen, maar daarmee is de abstractie en onoverzichtelijkheid voor ons allen helaas alleen maar groter geworden!
De huidige financiele crisis zou een goed leermoment kunnen zijn maar of onze gespecialieerde technici en wetenschappers nog de aangewezenen zijn om een oplossing te vinden waag ik te betwijfelen.
Sietz Leeflang.

Koen Vandewalle

(4)

De mens heeft alles versneld, geautomatiseerd en exponentieel laten groeien. Ook het maken van fouten.

Koen Vandewalle

(5)

Als ik de reactie van Sietz Leeflang lees, zou een mens beginnen geloven dat Mao Zedong en Pol Pot visionairs waren. In een agrarische samenleving heeft iedereen meestal te eten en is het ergste wat de mens kan aanrichten een diepe put graven in de grond. En toch zijn ook die principes helemaal ontspoord. Ik zou daar graag allemaal het fijne eens van willen weten.

kdd

(6)

Nog even geduld, Koen, binnenkort weet je daar alles van!

Stefan

(7)

"Het was de computer die ons de crisis bracht."
Vooral toch het verkeerd gebruik van de computer.
Zodra je als eigenaar/beheerder het overzicht verliest en dus niet meer kunt controleren of hetgeen die computer doet juist is, ga je de fout in.
Daarnaast is bekend, o.a. uit de economische theorie en speltheorie, dat hetgeen voor de individuele deelnemer het optimale gedrag is in veel situaties resulteert in een lagere opbrengst voor alle deelnemers, zowel afzonderlijk als gezamenlijk, terwijl alle deelnemers een beter resultaat zouden kunnen hebben door een ander gedrag dat dan echter weer alleen werkt als men allen zich daaraan houdt.

"Hebzucht is de belangrijkste drijfveer gebleken achter de zeepbel van enorme vermogenstoenames die niet gestaafd werden door werkelijke economische prestaties." Hebzucht is de oorzaak van de meeste ellende en zal de ondergang van de wereld veroorzaken.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl