Ecologisch bouwen is trendy, maar niet elk concept is even groen als het lijkt.
De Zwitserse architect Peter Vetsch bouwt "aarden huizen" die zich gedeeltelijk onder de grond bevinden. De gelijkenis met de eerder op Lowtech Magazine besproken earthships is treffend. Maar schijn bedriegt. Uiterlijk lijken de woningen erg op elkaar: organische vormen, deels ingegraven, grote ramen gericht op de zuidkant. Maar terwijl de muren van een earthship zijn opgetrokken uit aangestampte aarde versterkt met afvalmateriaal (autobanden, blikjes, glazen flessen), bestaan de zogenaamde "aarden" huizen van de Zwitserse architect uit... staal en beton.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
De energie die wordt verbruikt voor de verwarming en koeling van een huis is klein bier vergeleken met de energie die nodig is voor de constructie van het gebouw, omdat baksteen, staal, cement en beton zeer energie-intensieve materialen zijn. Het kan daarom tot 50 jaar duren eer een nieuw, milieuvriendelijk gebouw een energiebesparing oplevert.
Een earthship kan beschouwd worden als een 100 procent ecologisch huis, omdat er geen nieuwe bouwmaterialen moeten worden geproduceerd voor de constructie van het gebouw. Dat voordeel hebben de huizen van Peter Vetsch dus niet. Bovendien bouwt Vetsch vooral enorme villa's, waarvan de aangebouwde garage soms groter is dan een doorsnee eengezinswoning. Er is dus flink wat staal en beton voor nodig. Het zou de architect dan ook sieren als hij zijn benaming "aarden huis" vervangt door een meer gepaste term.
Een tweede voordeel van earthships is dat aarde en autobanden meer thermische massa hebben dan beton, wat betekent dat de muren de warmte van de omgeving zeer goed vasthouden. Een earthship kan dan ook de winter doorkomen zonder verwarming. Dat voordeel hebben de Zwitserse constructies ook al niet.
Ondanks deze kritiek zijn de gebouwen van Vetsch wel milieuvriendelijker dan een traditioneel huis van dezelfde afmetingen. Omdat de woningen gedeeltelijk ondergronds zijn gebouwd, gaat er minder warmte verloren. Dat effect is niet zo sterk als in het geval van earthships, maar toch levert het volgens de architect een energiebesparing op tot 50 procent. In de zomer is er dan weer minder behoefte aan koeling.
Omdat ze deels zijn ingegraven, gaan de huizen ook langer mee (ze worden minder blootgesteld aan weer en wind, en aan vervuiling) en hebben ze een betere geluidsisolatie. Bovendien verdwijnt er minder natuur omdat er op de ingegraven delen een laag aarde ligt van 0,8 tot 3 meter dik. De gebouwen worden dus geïntegreerd in de natuur.
Net als earthships kunnen ze in terrasvorm gedeeltelijk op elkaar worden gebouwd (zie de tekening hierboven, een plan voor een hotel in Thailand). Wel zijn ze - net als earthships - eenvoudiger te integreren in een heuvelachtig terrein dan op een vlakte omdat je dan geen kunstmatige aarden wal moet aanleggen.
Het belangrijkste voordeel van de "aarden huizen die geen aarden huizen zijn" is dat ze een stuk makkelijker aanvaard worden door de overheid, die in de meeste landen de bouw van earthships resoluut verbiedt. Peter Vetsch bouwde al een tiental "aarden" woningen in Zwitserland en Duitsland en er worden er momenteel nog een handvol opgetrokken in andere landen. De huizen worden op maat gemaakt, volledig naar de wensen van de eigenaar. Goedkoop zijn ze - in tegenstelling tot earthships - echter niet.
Meer foto's en informatie vind je op de website van de architect: Erdhaus Projecte.
© Kris De Decker (Merci voor de tip, Adriana!)
Tegels als een alternatief voor staal : de revival van het tamboerijngewelf
Gelukkig in een huis van 8 vierkante meter : dwerghuisjes
Bouwen met volledige bomen : voorbij de blokhut
Verwarm je huis met aarde en autobanden
Huis afbreken is ecologische misdaad
(1)
Prachtig om een tussenweg te maken tussen conventionele woningen en earthships... maar maak dan ook een goede :'(
Nu is het gewoon een foute hipster voor de rijken om even af te kunnen patsen dat ze een 'groen' huis hebben.
Ik pleit voor een revolutie in onze gemakzuchtige consumptiemaatschappij. Al die bedrijven die op de groene stroom springen met een nep concept (bv green seats in vliegtuigen) mogen van mij betreft aangepakt worden met een sanctie die het verplicht een bedrag te stoppen in een echt ontwikkelingsproject die zich wel bezig houdt met de mensheid.
Misschien dat de beurscrash mensen dat ook wel doet inzien, het consumentisme kan niet zo blijven door gaan.
Geplaatst door: Nick | 30 september 2008 om 14:05
(2)
Momenteel kunnen we niet onder de realiteit uit dat velen onder de massa nog steeds opkijken naar de decadente levensstijl van sommige mensen die veel geld hebben. Een kast van een villa in een bos, sportwagens en SUV's van dure merken. Buitenzwembaden etc... Verkwisting als bewijs van rijkdom. Deze gecultiveerde gewoonte kan je er momenteel nog met geen stokken uit slaan. Het moet dus vooral "duur" zijn in de zin dat een normale mens het niet kan kopen. Ik zie wel een groot voordeel in dit concept: Als de "heer" een groot stenen kasteel met torentjes bouwt, dan bouwen de "onderdanen" kleine kasteeltjes van steen. Dus als de rijke bouwheren dergelijke organisch-ogende residenties bouwen, dan zal dit het grote publiek aanzetten om ook "iets" te doen in die zin. Als de nood het hoogst is kan men op een gegeven moment overschakelen van de stenen naar de banden-huizen zonder dat men dan van buitenaf ziet dat het goedkoper gezet is. Van een transitie is het belangrijk dat ze de goede kant uitgaat en niet zozeer in één stap gerealiseerd is.
Geplaatst door: koen | 01 oktober 2008 om 11:06
(3)
het belangrijkste is dat wij ons richten op de beeldvorming in de 'opkomende wereld' niet landen, maar werelden met ongeveer drie miljard aardbewoners en de echte onbeheersbare problematiek is dat zij naar Amerikaanse meuk kijken en BigBrother gezanik om met niets doen rijk te worden. Kijk naar India en China die doen al vrolijk mee met iedereen een auto. Argumenten in Kopenhagen uit die hoek is dat wij het allemaal gedaan en hebben en dus een vrijbrief voor hen om het dunnetjes over te doen. Wij zijn een kleine 350 miljoen mensen geweest toentertijd, maar die 3 miljard over en periode van bijftig jaar los gaan zoals helaas hier gewoontegoed is....dan helpen die omdenk initiatieven hier echt niet meer. Dat is allemaal veels teveel micro denken. Wij moeten toe naar een generatiedenken zoals in Azie. Doe het niet nu voor jezelf, maar nu voor de kleinkinderen. Er is een lange weg te gaan en het begint met een feitelijk denken bij de goedwillenden, want ook daar zit heel wat onzin gedachtes en teveel ongeduld bij.
Geplaatst door: Gerrit van Dijk | 11 januari 2010 om 13:16
(4)
Wanneer je het concept van een earthship ontwerpt in een precies gelijke vorm, maar dan van modernere materialen (oude stenen, tweede hands hout, en tweede hands stegdoppel uit kassen als ramen) heb je mogelijk meer kans om een dergelijk eco-huis neer te mogen zetten. Misschien iets meer milieubelastend, maar wel werkzaam.
Geplaatst door: Anne | 10 januari 2011 om 22:27
(5)
Dat wat jullie "Earthships " noemen hoeven niet zo veel te kosten. Op de website http://www.colfibrex.com/greenhouse/en/video.html zie je de video waar het voorgefrabiceerd is.
Deze "earthships" is eerder het soort huis dat ik verkies maar een bouwgrond kopen + de bouw ervan = te duur. Goedkoper is een bestaande woning kopen. Ik ga mijn hele leven niet afbetalen aan wat beton !
Geplaatst door: De Schrijver Michel | 10 januari 2012 om 08:21
(6)
Is er ook een model voor warme landen??? zoals het Caribische gebied, Aruba, Bonaire en Curacao??? Waar het best warm is enzo, en ook best rots achtig zijn..
Geplaatst door: ASA Martijn | 10 februari 2012 om 12:46
(7)
Martijn: de originele Earthships komen uit de Amerikaanse woestijn in New Mexico, waar het best warm kan zijn. Ik weet niet of je het artikel over de originele earthships zag: http://www.lowtechmagazine.be/2007/11/bouw-een-zelfvo.html
Geplaatst door: Kris De Decker | 10 februari 2012 om 16:23
(8)
Martijn: ik ben precies jouw vraag aan het testen in Gambia, West-Afrika! Ik hou het bouwproces bij op http://www.therubberhouse.nl/
Geplaatst door: Bonnie | 28 juli 2012 om 10:13