« Vrachtwagens met trappers | Hoofdmenu | Alleen op de wereld: biodiversiteit »

25 september 2008

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Nick

(1)

Prachtig om een tussenweg te maken tussen conventionele woningen en earthships... maar maak dan ook een goede :'(

Nu is het gewoon een foute hipster voor de rijken om even af te kunnen patsen dat ze een 'groen' huis hebben.

Ik pleit voor een revolutie in onze gemakzuchtige consumptiemaatschappij. Al die bedrijven die op de groene stroom springen met een nep concept (bv green seats in vliegtuigen) mogen van mij betreft aangepakt worden met een sanctie die het verplicht een bedrag te stoppen in een echt ontwikkelingsproject die zich wel bezig houdt met de mensheid.

Misschien dat de beurscrash mensen dat ook wel doet inzien, het consumentisme kan niet zo blijven door gaan.

koen

(2)

Momenteel kunnen we niet onder de realiteit uit dat velen onder de massa nog steeds opkijken naar de decadente levensstijl van sommige mensen die veel geld hebben. Een kast van een villa in een bos, sportwagens en SUV's van dure merken. Buitenzwembaden etc... Verkwisting als bewijs van rijkdom. Deze gecultiveerde gewoonte kan je er momenteel nog met geen stokken uit slaan. Het moet dus vooral "duur" zijn in de zin dat een normale mens het niet kan kopen. Ik zie wel een groot voordeel in dit concept: Als de "heer" een groot stenen kasteel met torentjes bouwt, dan bouwen de "onderdanen" kleine kasteeltjes van steen. Dus als de rijke bouwheren dergelijke organisch-ogende residenties bouwen, dan zal dit het grote publiek aanzetten om ook "iets" te doen in die zin. Als de nood het hoogst is kan men op een gegeven moment overschakelen van de stenen naar de banden-huizen zonder dat men dan van buitenaf ziet dat het goedkoper gezet is. Van een transitie is het belangrijk dat ze de goede kant uitgaat en niet zozeer in één stap gerealiseerd is.

Gerrit van Dijk

(3)

het belangrijkste is dat wij ons richten op de beeldvorming in de 'opkomende wereld' niet landen, maar werelden met ongeveer drie miljard aardbewoners en de echte onbeheersbare problematiek is dat zij naar Amerikaanse meuk kijken en BigBrother gezanik om met niets doen rijk te worden. Kijk naar India en China die doen al vrolijk mee met iedereen een auto. Argumenten in Kopenhagen uit die hoek is dat wij het allemaal gedaan en hebben en dus een vrijbrief voor hen om het dunnetjes over te doen. Wij zijn een kleine 350 miljoen mensen geweest toentertijd, maar die 3 miljard over en periode van bijftig jaar los gaan zoals helaas hier gewoontegoed is....dan helpen die omdenk initiatieven hier echt niet meer. Dat is allemaal veels teveel micro denken. Wij moeten toe naar een generatiedenken zoals in Azie. Doe het niet nu voor jezelf, maar nu voor de kleinkinderen. Er is een lange weg te gaan en het begint met een feitelijk denken bij de goedwillenden, want ook daar zit heel wat onzin gedachtes en teveel ongeduld bij.

Anne

(4)

Wanneer je het concept van een earthship ontwerpt in een precies gelijke vorm, maar dan van modernere materialen (oude stenen, tweede hands hout, en tweede hands stegdoppel uit kassen als ramen) heb je mogelijk meer kans om een dergelijk eco-huis neer te mogen zetten. Misschien iets meer milieubelastend, maar wel werkzaam.

De Schrijver Michel

(5)

Dat wat jullie "Earthships " noemen hoeven niet zo veel te kosten. Op de website http://www.colfibrex.com/greenhouse/en/video.html zie je de video waar het voorgefrabiceerd is.
Deze "earthships" is eerder het soort huis dat ik verkies maar een bouwgrond kopen + de bouw ervan = te duur. Goedkoper is een bestaande woning kopen. Ik ga mijn hele leven niet afbetalen aan wat beton !

ASA Martijn

(6)

Is er ook een model voor warme landen??? zoals het Caribische gebied, Aruba, Bonaire en Curacao??? Waar het best warm is enzo, en ook best rots achtig zijn..

Kris De Decker

(7)

Martijn: de originele Earthships komen uit de Amerikaanse woestijn in New Mexico, waar het best warm kan zijn. Ik weet niet of je het artikel over de originele earthships zag: http://www.lowtechmagazine.be/2007/11/bouw-een-zelfvo.html

Bonnie

(8)

Martijn: ik ben precies jouw vraag aan het testen in Gambia, West-Afrika! Ik hou het bouwproces bij op http://www.therubberhouse.nl/

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl