Een kleine windmolen op je dak of in je tuin is een aantrekkelijk idee. Maar microwindturbines leveren nauwelijks elektriciteit op.
Stijgende elektriciteitsprijzen en winstbejag van energieleveranciers doen steeds meer mensen besluiten om zelf hun elektriciteit op te wekken, via zonnepanelen of microwindturbines. De aankoop van zonnepanelen wordt door de overheid gestimuleerd, maar het gebruik van particuliere windmolens wordt ontmoedigd.
Uit bezorgdheid voor visuele hinder en geluidshinder wordt vrijwel nooit een bouwvergunning uitgereikt voor een microwindturbine. Die terughoudendheid is een goede zaak, zij het om een andere reden. De machines zijn peperduur en leveren amper genoeg energie op om een gloeilamp te doen branden.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
De hoge energieprijzen van de afgelopen jaren hebben tot een ware explosie van het aanbod van microwindturbines geleid - windmolens die speciaal ontworpen zijn voor plaatsing op een dak of in de tuin. De meeste van die machines zitten nog in de ontwikkelingsfase, maar sommigen zijn al op de markt. In België en Nederland is dat het geval voor de Energy Ball V100. De belangstelling voor deze kleine windmolen is groot.
De Energy Ball is een uitvinding van Riekus van de Klippe van het Nederlandse ingenieursbedrijf Aerolift en wordt aan de man gebracht door Home Energy. De Energy Ball lijkt speciaal ontworpen om tegemoet te komen aan de twee belangrijkste bezwaren van overheden voor het uitreiken van een bouwvergunning. De molen oogt mooi en is met een geluidsproductie van 40 tot 45 decibel relatief stil. De Energy Ball kan zowel op het dak als op een mast (10 tot 12 meter hoog) in de tuin worden geplaatst. Voor die laatste optie is er volgens Home Energy sowieso geen bouwvergunning nodig (noot: lezer Renaat heeft daar vraagtekens bij).
Revolutionaire windmolen
Net zoals alle andere microwindturbines (verkocht in het buitenland of nog in de ontwikkelingsfase) heet de Energy Ball “revolutionair” te zijn.
Het design verschilt in grote mate van dat van een klassieke windmolen. Volgens de fabrikant levert de machine veel meer energie op dan een traditionele windmolen met wieken, en genereert ze al bij lagere windsnelheden (vanaf 2 Beaufort) elektriciteit.
Het geheim van dat alles is het zogenaamde “Venturi-effect”, geïnspireerd door de stromingen in een rivier. Dankzij de “buitengewone aerodynamische eigenschappen” ontstaat er een “windstromingspatroon” waarbij de wind eerst “convergeert” en vervolgens “accelereert”.
Maximale opbrengst
Dat klinkt allemaal erg veelbelovend, maar wat zeggen de cijfers? Volgens de website van de verdeler bedraagt het vermogen van de Energy Ball 100 watt bij een windsnelheid van 10 meter per seconde (6 Beaufort). De maximale opbrengst (bij 17,5 meter per seconde of 8 Beaufort) bedraagt 500 watt. Bij hogere windsnelheden wordt de turbine uitgeschakeld. Honderd watt is niet veel (je kan er niet eens een grote breedbeeldtelevisie mee doen werken) en zelfs de maximale opbrengst van 500 watt (bij een flinke storm) is maar nauwelijks niet voldoende om een huishouden volledig op windenergie te doen draaien.
Optimistische cijfers
Erger is dat de gemiddelde windsnelheid op land vele malen lager ligt dan dat. Volgens de verdeler kan de Energy Ball 500 kilowattuur elektriciteit per jaar leveren, of 15 tot 20 procent van het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld Nederlands gezin (dat jaarlijks 3.567 kilowattuur elektriciteit verbruikt). Die cijfers zijn gebaseerd op een gemiddelde windsnelheid van 7 meter per seconde (4 Beaufort). Maar dat is wel heel erg optimistisch.
Windkaarten
Volgens de windkaarten bedraagt de gemiddelde windsnelheid op 10 meter hoogte in België ongeveer 4 meter per seconde (of 3 Beaufort) in het binnenland en 5 tot 6 meter per seconde (3 tot 4 Bft) aan de kust. Je moet al op het strand in Oostende wonen om enigszins in de buurt te komen van een gemiddelde windsnelheid van 7 meter per seconde.
Nederland scoort iets beter, maar ook daar bedraagt de gemiddelde windsnelheid over grote delen van het binnenland niet meer dan 4 meter per seconde (het gemiddelde voor heel Nederland is 4,3 meter per seconde). Alleen in de kuststrook wordt 7 meter per seconde gehaald.
100 kilowattuur per jaar
Bij een gemiddelde windsnelheid van 4 meter per seconde bedraagt de jaarlijkse opbrengst van de Energy Ball volgens de fabrikant slechts 100 kilowattuur. Dat is geen 15 tot 20 procent, maar amper 3 tot 4 procent van het jaarlijks elektriciteitsverbruik van een gezin. Hoge bomen of andere gebouwen in de omgeving kunnen dat cijfer nog verder naar beneden halen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
"De energie-opbrengst van de Energy Ball is berekend op een gemiddelde windsnelheid van 7 meter per seconde. Dat is wel heel erg optimistisch, tenzij je op het strand woont."
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nochtans stelt de verdeler dat de Energy Ball afhankelijk van de verbruikssituatie in een “gedeelte of de totale energiebehoefte kan voorzien”. Misschien dat er ergens in de Benelux wel een hippie huist die slechts 100 kilowattuur per jaar verbruikt, maar die leeft dan echt wel in het stenen tijdperk: 100 kilowattuur per jaar komt overeen met een continu vermogen van 11 watt – daar kan je niet eens een gloeilamp mee doen branden. Een draadloze modem verbruikt ongeveer 8 watt.
Kostprijs: 5.000 euro
De bijzonder lage opbrengst van de Energy Ball zou geen probleem vormen als de machine erg goedkoop was. Zoals de verkoper opmerkt, kunnen de molens immers "in serie (op of naast elkaar) worden geplaatst". Maar dat wordt dan wel een heel erg dure grap. De Energy Ball kost 3.000 euro, BTW inbegrepen. Voor de plaatsing komt daar nog eens 1.500 tot 2.000 euro bij (afhankelijk van de installateur).
Om een idee te geven: als een "gemiddeld Nederlands gezin" de beloofde 15 procent van het elektriciteitsverbruik wil dekken via windenergie, dan heeft het minstens 5 Energy Balls nodig. Kostprijs: 22.500 tot 25.000 euro. Wil dat gezin al zijn elektriciteit opwekken via windenergie, heeft het bijna 30 Energy Balls nodig = 135.000 tot 150.000 euro.
Terugverdientijd: 50 jaar
In nogal wat nieuwsartikels wordt beweerd dat de Energy Ball zichzelf in 10 jaar terugbetaalt, maar de verdeler is op zijn website voorzichtig genoeg om te stellen dat “de terugverdientijd afhankelijk is van de initiële investering, de jaarlijkse opbrengst en het heersende kWh tarief”.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Als een gemiddeld gezin al zijn elektriciteit via windenergie wil opwekken, heeft het 30 Energy Balls nodig. Totale kostprijs = 150.000 euro"
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Als we uitgaan van een investering van 5.000 euro (er zijn ook onderhoudskosten zoals het tienjaarlijks vervangen van de rotorbladen, dus dit is een optimistische schatting), een energie-opbrengst van 100 kilowattuur (bij een gemiddelde windsnelheid van 4 meter per seconde) en een prijs per kilowattuur elektriciteit van 1 euro (inclusief levering, belastingen, BTW, transport en meterhuur) dan levert de Energy Ball een jaarlijkse besparing op van 100 euro (1).
Dat betekent dat het 50 jaar duurt alvorens de investering zich terugbetaalt, terwijl de molen volgens de fabrikant maar 20 jaar meegaat (en de garantie slechts 2 jaar bedraagt).
Milieubewustzijn
Dit alles betekent niet dat de Energy Ball per definitie een te mijden investering is. De microwindturbine is veel te duur en het bedrijf stelt de energie-opbrengst veel te rooskleurig voor, maar de handelspraktijken van andere elektriciteitsleveranciers – Electrabel, Nuon en consorten – grenzen evengoed aan oplichterij.
Bovendien valt moeilijk te voorspellen in welke mate de elektriciteitsprijzen verder zullen stijgen. De afgelopen tien jaar steeg de elektriciteitsprijs in België met 250 procent. Als de prijs per kilowattuur de komende jaren vervijfvoudigt, dan betaalt de machine zich inderdaad op tien jaar terug.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
"In tegenstelling tot zonnepanelen bestaan windmolens uit een groot aantal mechanisch bewegende onderdelen. Er kan dus vanalles stuk gaan. De garantie op zonnepanelen bedraagt minstens 20 jaar, die op de Energy Ball 2 jaar"
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ook is het niet onmogelijk dat de Energy Ball door schaalvergroting straks goedkoper zal worden, wat opnieuw een verbetering van de terugverdientijd als gevolg heeft. Nieuwe producten zijn altijd erg duur, en het zijn de "early adopters" die goedkopere massaproductie mogelijk maken.
Bovendien mogen zonnepanelen dan financieel een betere keuze zijn voor een particulier dan een windmolen, dat komt vooral omdat ze door de overheid worden gesubsidieerd. Subsidies zouden de Energy Ball dus financieel veel interessanter kunnen maken.
Ook kan je stellen dat de aankoop van de Energy Ball uit ecologisch oogpunt sowieso een verstandige investering is, ook al is het dan een slechte financiële investering (2).
(Afbeelding: de Loopwing, een aan de Energy Ball verwante microwindturbine uit Japan)
Garantie
Toch zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan microwindturbines in het algemeen, en dus ook aan de Energy Ball. In tegenstelling tot zonnepanelen bestaan windmolens uit een groot aantal mechanisch bewegende onderdelen. Er kan dus vanalles stuk gaan. En terwijl zonnepanelen worden verkocht met een garantie van minstens 20 jaar, bedraagt de garantie op de Energy Ball slechts 2 jaar. Als de machine door een zware storm na 2,5 jaar stuk gaat, blijft de eigenaar zonder energie en met een zware financiële kater achter. Windmolens kunnen bij storm ook schade veroorzaken aan gebouwen of mensen verwonden.
Laagwaardige energiebron
Het fundamentele probleem van microwindturbines is dat ze per definitie elektriciteit halen uit een laagwaardige energiebron: zeker in een bebouwde omgeving is de wind laag bij de grond erg grillig en veranderlijk. Het plaatsen van grote windmolens zal zowel financieel als ecologisch altijd een betere keuze zijn dan het plaatsen van microwindturbines. Op 75 meter hoogte valt er al bijna 2 keer meer wind te oogsten als op 10 meter hoogte, en de grootste windmolens zijn intussen nog een stuk hoger dan dat. Bovendien is er op die hoogte veel minder turbulentie omdat er minder (of geen) obstakels zijn.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Het fundamentele probleem van microwindturbines is dat ze per definitie elektriciteit halen uit een laagwaardige energiebron."
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Het zou onze samenleving veel meer geld kosten om een betekenisvol percentage aan duurzame energie op te wekken via microwindturbines dan via grote windmolenparken, zelfs als we daarbij rekening houden met de energieverliezen die optreden bij het transport van de elektriciteit. Dat wil niet zeggen dat de elektriciteitsproductie niet beter gedecentraliseerder zou verlopen: het kan bijvoorbeeld wel een goed idee zijn als een groep van huishoudens samen geld inzamelt om één grote windmolen aan te kopen. In dat geval combineer je een hoog rendement met het wegvallen van de transportverliezen.
Woekerwinsten
Helaas zijn de inspanningen van de grote energieproducenten (ondanks alle dure woorden en imagocampagnes) nog altijd verwaarloosbaar. Bedrijven als Electrabel strijken woekerwinsten op, maar dat geld gaat niet naar duurzame investeringen - het verdwijnt in de zakken van de aandeelhouders. De frustratie van particulieren is dus begrijpelijk, en daar spelen bedrijven als Home Energy handig op in. Het is wachten op moedige en rechtvaardige beslissingen van politici – maar dat is tegenwoordig net zoiets als geloven in Sinterklaas.
© Kris De Decker
|
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
(1) Sinds de vrijmaking van de energiemarkt is er geen vaststaand tarief meer per kilowattuur. De prijs is afhankelijk van de leverancier, het gebied waar je woont, het totale jaarlijkse verbruik, het aansluitvermogen, het aantal tellers en de schoenmaat van het oudste gezinslid.
Ik heb het hoogst mogelijke cijfer gebruikt dat ik kon vinden (1 euro per kWh). Andere bronnen spreken van een gemiddelde kostprijs van 0,35 of 0,20 euro per kWh: in dat geval loopt de terugverdientijd van de Energy Ball op tot 150 of 250 jaar. Als je de elektriciteitsprijs in de VS als uitgangspunt neemt, bedraagt de terugverdientijd 750 jaar.
(2) Update: Volgens een onderzoek van de UK Carbon Trust kost de productie van microwindturbines meer energie dan ze tijdens hun levensduur opleveren. Dat zou betekenen dat ze niet alleen financieel, maar ook ecologisch een slechte keuze zijn.
(3) Een lezer getuigt over zijn ervaringen met de Energy Ball.
(4) Bijna 40 kleine windturbines getest
(5) Nog een getuigenis van een lezer, over een andere turbine (Windsave 1200)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Verwante artikels :
- De microwindturbines van de toekomst? een windturbine van hout en schroot
- Zwevende windturbines : energie uit de wolken?
- Kitesurfen voor Electrabel : de vlieger als alternatief voor de kerncentrale
- Bouw je eigen windmolen: de Windbelt en andere bouwplannen
- Waarom de elektrische auto geen toekomst heeft : snelle oplaadtijden voor elektrische auto's worden enthousiast onthaald, maar ze leiden tot enorme pieken in het elektriciteitsverbruik
- De donkere kant van zonne-energie : hoeveel energie kost de productie van zonnepanelen?
- Oorlog om windenergie? windparken "stelen" wind van elkaar
- Maak alles zelf: online handleidingen en instructies voor lowtech doe-het-zelvers
(1)
Hoi,
ik ben laatst naar een vergadering geweest over windenergie en iedereen was bezig over de terugverdientijd maar de moderator liet zich niet van zijn voetstuk halen hij kaatste de bal terug.
Quote : "ALs jij vraagt wat de terugverdientijd van een windturbine is, dan vraag ik aan jou wat is de terugverdientijd van een auto".
Als men een microwindturbine koopt of op reis gaat, wat is dan het voordeligst in milieuopzicht ?
Men moet niet meer investeren in de terugverdientijd maar in de toekomst. En inderdaad 1 grote turbine is beter dan 100 kleine.
Geplaatst door: Thomas V | 23 juli 2008 om 07:20
(2)
Ook de bewering van Home Energy dat er sowieso geen bouwvergunning nodig is voor het plaatsen van zulke turbines, is een (waarschijnlijk bewuste) leugen. (Micro)-windturbines zijn niet opgenomen in de lijst van werken die vrijgesteld zijn voor een bouwvergunning - dit in tegenstelling tot sommige zonnepanelen. En ik ken ook geen verkavelingsvergunningen waarin reeds sprake is van zulke windturbines.
De grote meerderheid van de gemeentelijke diensten stedenbouwkundige vergunningen zullen geïnteresseerden dan ook vertellen dat er voor zo'n molen toch echt wel een vergunning dient aangevraagd te worden.
Geplaatst door: Renaat | 23 juli 2008 om 08:22
(3)
De terugverdientijd is wel degelijk belangrijk, inefficiente electriciteitsproductie helpt het milieu niet vooruit. Koop gewoon groene electriciteit bij de energieleverancier, zodat de investeringen in groene energie toenemen, dat zal beter zijn voor het milieu en beter voor de portemonnee. Als die microturbines in massaproductie gaan, zal de milieu-impact van de productie veel groter zijn dan als we op gecentralizeerde wijze groene energie produceren.
Geplaatst door: Piet DS | 26 juli 2008 om 12:07
(4)
Inderdaad de meningen zullen altijd wel verdeeld blijven maar de feiten zijn feiten.
Een traditionele kleine windturbine met een wiek diameter van 3.6 meter kan in extreme omstandigheden inderdaad 2000 watt leveren, maar in de praktijk zal deze windgenerator tussen de 200 en 300 watt leveren vermits in vrij gebied geplaatst op een hoogte van minimaal 10 meter.
Maar bedenk wel dat 200 tot 300 watt erg veel energie gaat geven over 24 uur.
in nederland spreekt men vaak over 2200 winduren per jaar dat zou dus leiden tot 2200x200=440 kwh
Dit is natuurlijk wel een heel voorzichtige berekening voor een molen van 2000 watt , maar toch reken u niet rijk.
Met mast en netinverter is zo een 2kw molen ook nog veel goedkoper als het windballetje.
maar ja , als de regeringen geen permissie geven voor het plaatsen dan krijgen ze natuurlijk altijd gelijk op het einde.
En dat is volgens mij de bedoeling van het spel.
De burger moet GROEN maar dat GROEN moet je wel van de energiemaatschappijen kopen en vooral niet zelf opwekken.
Bedenk wel er zit namelijk belasting op energie.
Groeten
Cor van Houtum
[email protected]
Geplaatst door: Cor van Houtum | 07 augustus 2008 om 15:09
(5)
Briljant en goed geschreven stuk, beste Kris
Ik neem aan dat je de site van Jaap Langenbach kent in NL (windservice holland)? Hij heeft ook al vernietigende kritiek geschreven over de urban windmachientjes. En hij kan het weten, want als er iemand de cijfers goed heeft over windenergie, is Jaap het wel...
Laat de markt vooral doorgaan met ontwikkelen (zonder de burger met valse beloftes lastig te vallen), maar ik ben erg sceptisch. Doet u mij maar zonnestroom modules zonder bewegende onderdelen. De markt groeit als kool, en efficiënties (zowel energetisch, als milieutechnisch) worden met de dag beter. Daarnaast natuurlijk zoveel mogelijk hoge windturbines plaatsen, vooral ook op het land.
Ik ga je artikel linken op Polder PV. Beter goed gelinkt dan slecht gekopieerd (of zoiets)...
;-)
Geplaatst door: polderjongen | 10 augustus 2008 om 01:26
(6)
Hartelijk dank voor de reactie. De site van Jaap Langenbach kende ik niet, en ze is zeer de moeite waard. Hij stelt zich zelfs vragen bij het ecologische nut van microwindturbines en verwijst naar een studie die besluit dat de molens meer CO2 uitstoten dan ze besparen.
Hier staan al zijn artikels over kleine windmolens: http://home.planet.nl/~windsh/Kleinemolens.html
Geplaatst door: Kris De Decker | 10 augustus 2008 om 12:14
(7)
met op de site diverse foto's van het testveld:
http://www.fortiswindenergy.com/recently-installed/schoondijke-test-trials
Het klikken op de foto op de laatste pagina, levert meer fotos van de opstelling van het demoproject
groet Andries Dekker
PS Zeer interessante gegevens vindt men op internet oa www.youtube.com
zoek bv
invention (s)
invention (s) windmill
home made windmill
free energy
Geplaatst door: Andries Dekker | 01 november 2008 om 13:21
(7)
en
http://provincie.zeeland.nl/milieu_natuur/windenergie/kleine_windturbines/index
http://provincie.zeeland.nl/milieu_natuur/windenergie/kleine_windturbines/de_turbines
http://provincie.zeeland.nl/milieu_natuur/windenergie/kleine_windturbines/leveranciers
en
gedetailleerde meetgegevens van leverancier Fortis
http://www.fortiswindenergy.com/news/schoondijke-test-trials
Geplaatst door: Andries Dekker | 01 november 2008 om 13:22
(7)
Hieronder treft u meer informatie over de eerste resultaten na 1 jaar:
http://www.duurzameenergiethuis.nl/?p=862 (wat vraagtekens, nl. waar blijven resultaten en kosten zijn hoog)
en
http://www.energieportal.nl/Nieuws/Windenergie/Eerste-meetresultaten-kleine-windmolens-tonen-grote-verschillen-4162.html
Geplaatst door: Andries Dekker | 01 november 2008 om 13:22
(7)
Geachte Kris
Bericht hieronder is nav. bericht kleine windmolen "energy ball". U publiceerde hierover:
http://www.lowtechmagazine.be/2008/07/energy-ball.html
Mijn onderstaande reactie op uw website werd als spam gezien. Wat zoeken bracht me bij dit email adres.
Mbt. kleine windmolens, oa de Energy Ball:
Er loopt een proef van 2 jaar op het Techno Park in Schoondijke, waaraan diverse windmolen leveranciers deelnemen.
Hierover is eerder in de PZC (Provinciale Zeeuwse Courant) gepubliceerd:
http://www.pzc.nl/regio/zeeland/372440/Onderzoek-naar-nut-kleine-windmolens.ece
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/2128531/Schoondijke-proeftuin-voor-duurzame-energie.ece
http://www.pzc.nl/regio/zeeland/3881606/Stormachtig-is-de-wereld-van-de-kleine-turbine.ece
Geplaatst door: Andries Dekker | 01 november 2008 om 13:23
(8)
Beste Andries, je reactie raakt niet voorbij de spam-filter omdat ze te veel links bevat. Ik kan daar zelf niets aan veranderen, dus heb ik ze hieronder in stukjes gepubliceerd.
Geplaatst door: Kris De Decker | 01 november 2008 om 13:27
(9)
Hallo,
Met enige schroom moet ik toegeven dat ik ook de trotse bezitter was van een Energy Ball V100 tot ik er een kWh-meter op zette.
Ik heb dit tesamen gedaan met een meter op de 2 PV panelen van 170 Wp (340 Wp), januari 2008.
Tot op heden, 1 nov, hebben deze panelen mij 289 kWh opgebracht en de molen 2,7 kWh????
Lees: honderdvoudige opbrengst voor de helft van de investeringskost!!
Plaatsing van de molen kan wel beter, maar een klein kind kan zien dat dat de opbrengst niet gaat verhonderdvoudigen.
Windmolenverkopers spelen graag in op je gemoed en proberen de kinderdroom in ieder naar boven te halen, maar laat je daaraan niet vangen. Ik kan er mij amper mee scheren.
Qua investering zijn er wel betere alternatieven, had ik het geweten dan had ik nu 6 pv panelen liggen.
Laat de wind maar voor de grote molens en koop voor dat geld beter aandelen in een windmolen park.
grtn
sabbe
Geplaatst door: Luc Sablain | 02 november 2008 om 01:38
(10)
Een windmolen lijk inderdaad een slechte zaak,
anderzijds geloof ik dat 'een aangepaste versie' wel een goede zaak zou zijn.
1. zelf wil ik een windmolen plaatsen op mijn dak, meer bepaald op mijn schoorsteen.
|De vertikale windturbines type |salverius kunnen op die plaats ( met veel turbulentie ipv wind ) werken.
2. ik heb een verwacht verbruik van rond 4000 kilowattuur maar dat zal vermeerderen als ik ook overga naar een electrische bijverwarming.
3. rekening hou met het windsnelheden + het vermogen bij die windsnelheden
100 dagen geen wind / 20 dagen wind a 1 dus vermogen .... etc. etc
dan moet ik een turbine hebben met een vermogen van 5000W inplaats van 300 W
4. Als ik dus een windturbine vind met een vermogen van 5000W en die kan werken op turbulentie ipv wind en die ik kan plaatsen op mijn schoorsteen of plat dak ( dus geen masten )
en dit voor een prijs van 5000 Euro ben ik 'waarschijnlijk'direct verkocht.
Herman
Geplaatst door: herman | 07 november 2008 om 08:34
(11)
ps : Intussentijd ben ik op zoek naar een weerstation om op mijn dak te plaatsen. Voor 300 Euro kom ik zo te weten wat de windsnelheden zijn op die plaats ( voor een windmolen ). Tegelijkertijd kom ik zo ook te weten wat de effectieve licht en zonne situatie (eventuele zonne energie) + wat de warmte ( eventuele zonnecolletoren ) + wat de neerslagsituatie is . ( regenwater recuperatie )
Geplaatst door: herman | 07 november 2008 om 08:37
(12)
De opbrengsten verschillen wel enorm van kleine soorten molens.(als je te ver v/h net zit is een goede kleine molen wel de oplossing in combi met zonnepanelen) Maar je kan je geld beter samen besteden aan 1 hele grote molen. Wordt daarom bv lid v/d http://www.windvogel.nl
Geplaatst door: Danny | 07 november 2008 om 17:58
(13)
Waarom mensen die technisch aangelegd zijn niet toelaten een windmolen te plaatsen met materiaal die toch op de schroothoop belandt zelf voor een kleine produktie aan wats een klein machientje willen voeden te bouwen?Tien kleine windmolens zijn beter vandaag dan één grote kweet nie wanneer
Geplaatst door: Persyn Herman | 01 januari 2009 om 16:11
(14)
De windmolentjes hebben nu zelfs het Nederlandse nieuws gehaald. Ik vrees alleen dat dit niet alleen deze windmolens in een kwaad daglicht stelt. Het artikeltje is hier te vinden:
http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/4/12/120409_windturbines.html
Geplaatst door: Patrick | 13 april 2009 om 07:55
(15)
Bedankt voor de tip, Patrick. Ik heb er een nieuw artikel aan gewijd:
http://www.lowtechmagazine.be/2009/05/testresultaten-kleine-windturbines.html
Geplaatst door: kris de decker | 10 mei 2009 om 03:35
(16)
Wij hebben onlangs een 5Kw windmolen met vergunning mogen plaatsen in het Nederlande Haarsteeg. De gemeente heeft goed meegewerkt en de omwonenden waren behalve nieuwsgierig over het project zeker niet in het absolute verweer. Dit samen heeft tot een geslaagde plaatsing geleid. Zie deze film van de 5Kw molen zoals wij die hebben geplaatst.
http://www.youtube.com/watch?v=7bcPcptDdJk
vriendelijke groet
Cor van Houtum
Draaistroom Nederland
Geplaatst door: Cor van Houtum | 27 september 2009 om 13:09
(17)
Blijft voor mij toch de vraag waarom wel een heel gezin voor 5000euro twee weken naar thailand kan/mag zonder verantwoording, en je niet uit idealistische motieven voor een v100 energy ball zou kunnen kiezen
Behalve rendement speelt toch ook een zelfverkozen levenswaarde, de een koopt een SUV de ander ziet liever een windmolentje draaien op zijn huis...
Geplaatst door: arretje noff | 11 januari 2013 om 23:11
(18)
@ Arretje Noff,
omdat het ook in dat geval veel meer 'oplevert' om b.v. wat aandelen van EcoPower te kopen of op een andere manier in een project te stappen waarbij men een grote windmolen mee bekostigd (www.windvogel.nl) dan veel geld te geven aan een niet renderend slecht werkend toestel.
Geplaatst door: Renaat | 13 januari 2013 om 13:32