« Zo worden schepen gerecycleerd | Hoofdmenu | De Energy Ball: veel geld voor weinig energie »

12 juni 2008

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Don'Qui

leuk artikel ! eindelijk misschien weer echt ruimte voor paarden, maar helaas houden de aangehaalde studies géén rekening met nieuwe ontwikkelingen in paardenhouden: 500kg ruwvoer per jaar? Zeg maar 3 tot 4.000 kg/jaar en dus kan je het milieuonvriendelijke krachtvoer beperken. Een paard is een continu-graasdier en kan dus best zijn kostje bijeenknabbelen zonder extra energie...

Tamara

Werktijd gaat af van de graastijd, dus de hele dag werken betekend minder tijd om te eten. Krachtvoer is niet voor niets uitgevonden.
Nu met de huidige hoeveelheid werk is het inderdaad bijna niet meer nodig, maar bij 8 uur zware arbeid per dag en elke dag in het seizoen moet je wel. Af en toe een keer kan op de rustdagen gecompenseerd worden, maar daar is bij langdurig doorwerken geen tijd voor.
Je rekensom : 800kg bels 2% lichaamsgewicht aan hooi is bijna 6000 kg per jaar.

Don'Qui

vraag is natuurlijk of we de slavernijtijd effektief ook op 8uur moeten houden
en high.energy-krachtvoer is vooral uitgevonden om bepaalde beurzen te spekken,
voorheen waren gerst en haver van eigen veld de brandstof, vandaag zijn dat gengemodificeerde soja uit brazilie, gestoomd-geplet-gedroogde-maisvlokken uit de USA, crash-pellets van allerhande tropische gewassen enzoverder......ook daar is duidelijk werk aan de winkel.
Bovendien zijn de hedendaagse trekpaarden voornamelijk wandelende vleesbulten die al voldoende rustieke kwaliteiten zijn verloren... ook jammer !

Danny

Goed artikel, Als de olieprijzen nog flink stijgen zullen er steeds meer paarden worden ingezet die nu voor de sier op stal staan.

Anoniem

Goed dat er iemand wakker weet te brengen dat er nu al gekeken moet worden naar een alternatieve energiebron in de landbouw. Behalve de Amisch in amerika zijn met name een 200 duitse boeren bezig om het werkpaard in hun bedrijf te passen.
In nederland is een groep boeren actief in een initiatiefgroep die praktische cursussen en workshops geven en juist inspelen op het thema die in dit artikel is belicht.

Kijk eens op http://www.paardentractie.nl/nl/index1.htm

Het zou interessant dat er vanuit ministerie van landbouw onderzoek gedaan zou worden naar dit onderwerp.

Ties

B. J.C.W.M. van Bohemen

Ik vindt de kracht hierachter een goed doordachte. Ik ben zelf in 't bezit van trekpaarden en zou 't een verrijking vinden als dit idee ook in de praktijk zou worden kunnen gebracht. Probleem is echter 't politieke en maatschappelijke draagkracht hiervan. Dit zou effectief betekenen dat er meer landbouwgrond nodig is. Alleen botst dit met het idee dat men steeds minder ruimte daarvoor wil vinden. Daarnaast kan dit ook een hele culturele rol gaan spelen. Een streekeigen karakter kweken.

pierre chevron

goed idee, maar il faut trouver un systeme pour ameliore notre paysage et en meme temps faire ca pour donner a nos enfants autre chose qu'une vaste poubelle que nos generations leur proposent.

Ben van Bohemen.

De reactie van Don Qui en Tamara begrijp ik niet, want wat is de relatie tussen slavernij-tijd en het gebruik van werkpaarden?
Deze persoon heeft duidelijk nog niet van werkmethoden en inzichten gehoord en die op een diervriendelijke effectieve manier inzetten.
Wat graastijd aangaat zou betekenen dat je de paarden alleen laat leven van gras. Ik denk dat dat ook een achterhaalde gedachte is.
Met de huidige fok- en genetische kennis is het paardenbestand wel omhoog te brengen, we zitten alleen met een praktisch probleem.
Dat is dat de huidige mensen populatie niet genoeg ruimte laat om landbouw- en paardenland te benutten.
Ik ben er overgens wel voorstander van om de landbouwwerkzaam heden voor een groter percentage te laten vervangen voor paardentractie.

Stormbeest

"dat de 23 miljoen paarden 9 miljoen hectare extra landbouwgrond zouden nodig hebben, of 6 procent van de Amerikaanse landbouwgrond. Om te tractors te “voeden” met voedselgewassen, is er 7,4 miljoen hectare nodig, of 5 procent van de landbouwgrond, wat traktoren iets efficiënter maakt dat paarden."

Vergeet niet dat paarden voornamelijk gras eten, wat in tegenstelling tot biobranstof uit voedselgewassen geen energie-intensief productie- en raffinageproces behoeft. Bovendien kan gras ook groeien op bepaalde gronden waar geen voedselgewassen geteeld kunnen worden, en hoeft het dus niet te concurreren met voedsel.

"De Verenigde Staten tellen momenteel ongeveer 9 miljoen paarden - er zijn er bijna drie keer zoveel nodig. Die populatie vergroten vraagt tijd, dus als we in de nabije toekomst paarden willen herintroduceren, beginnen we de dieren nu best te fokken."

Een paard is na enkele jaren volwassen, de paardenpopulatie verdrievoudigen hoeft dus geen 20 jaar te kosten.

Tom De Graeve

Ik vind dit alles fascinerend. Wij willen in het kort een Eco Village beginnen en hebben na jaren ploeteren ervaren dat machines nooit renderen, maar dan ook nooit. Veel te veel miserie en te hoge brandstofkosten. Ik verkocht 5 jaar geleden mijn laatste Maccormic grasmaaier, gebouwd in 1900 en je kan niet geloven hoeveel spijt ik hier van heb. Wie kan mij terug op weg helpen met het zoeken en vinden van paarden werktuigen. Ik geloof ook dat met de huidige technologie er veel lichtere en efficientere machines gebouwd moeten kunnen worden. Ik kan op het internet betreurenswaardig heel weinig terugvinden. Dank.
Tom

Erik Koppenol

Omdat de Amish en Mennonietengemeenschappen in de Verenigde staten vrijwel uitsluitend met paarden en muilezels werken, hebben ze zelf vrij veel landbouwwerktuigen ontwikkeld, en zijn ook daar te koop. Een voorbeeld is een ploeg, die een hydrolische cylinder 'oplaad' en dan aan het eind van de voor op druk is. Een eenvoudige druk op de knop draait de scharen van de ploeg om, en de terugvoor kan geploegd worden. Deze slimme en innovatieve apparaten zijn daar te koop. Bijvoorbeeld bij :www.farmingwithhorses.com Maar ook in Duitsland zijn er bedrijven, die werktuigen voor de paarden nieuw produceren.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl