« Lowtech fotografie: de gaatjescamera | Hoofdmenu | Kitesurfen voor Electrabel »

06 mei 2008

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

koen

In 1990 had ik een Atari computer met één megabyte ramgeheugen en één floppy-drive. Ik deed er ongeveer even veel nuttige, zelfs grafische dingen mee als met een computer die 500 keer sneller en 500.000 keer meer opslagruimte heeft. Ik denk dat ik nu wel ongeveer 5 keer sneller kan werken als toen, vooral het afprinten is veel beter geworden. Alleen het internet maakt echt een verschil, en het feit dat een pixel nu miljarden kleuren kan hebben, terwijl ik alleen zwartwit had. Maar voor tekst maakt dit natuurlijk niet veel uit.

Piet DS

De informatierevolutie na de tweede W.O. was vooral gedreven door techniek (de transistor etc.) en niet door ideeën. In de informatica hebben ideeën altijd vooropgelopen op de technologische mogelijkheden. Er waren in de zeventiende eeuw trouwens al verschillende plannen voor automatische calculators.

De IT-revolutie had heus niet 150 jaar vroeger begonnen als Babbage een beetje een ander karakter had gehad.

Hans Moerman

Merkwaardig dat rekenlinialen (en - minder bekend - rekenschijven) niet worden genoemd in dit artikel. Tot enige decaden geleden waren deze standaard uitrusting van een ingenieur en het meest gebruikte rekenmiddel. Kenmerk van een nerd-ingenieur was een rekenliniaal hangend aan zijn (!) riem. Een kleine rekenschijf, met dezelfde accuratesse als een gewone rekenliniaal, paste precies in het zakje van mijn overhemd. Grotere rekenschijven konden ook log-log berekeningen doen. Een voordeel van rekenlinialen/schijven was dat zij een beperkte nauwkeurigheid hadden. Vooral kort na de introductie van elektronische rekenapparaten zag je, vooral bij fabrikanten van producten voor de bouw, rekenresultaten tot 10 cijfers "nauwkeurig", waarin men kennelijk geloofde. Met drie cijfers ben je al aardig in de goede richting in bijv. betonwerk. Je kon soms aan het aantal "significante" cijfers zien van welk merk de rekenmachines waren.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl