Het drinken van gebotteld water is een veel milieuvriendelijker keuze dan het consumeren van frisdranken, koffie, fruitsap of bier.
De nieuwe rokers
Die hevige
kritiek is begrijpelijk. De meeste westerse landen beschikken over
kraantjeswater van goede kwaliteit. Gebotteld water is vaak afkomstig van
dezelfde waterbronnen als kraantjeswater, wat het inderdaad nogal absurd maakt. Maar het demoniseren van flessenwater gaat voorbij aan de kern van het
probleem. Het klopt dat het rondrijden van plastic flessen met kraantjeswater
onnodig veel energie en afval creëert. Maar dat geldt evenzeer voor het
rondrijden van Coca-Cola, Stella Artois en Chivas Regal. Het is niet eerlijk om
alleen water met de vinger te wijzen, omdat het toevallig ook via pijpleidingen
gedistribueerd wordt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Overstappen van andere gebottelde dranken naar flessenwater levert veel meer milieuwinst op dan overstappen van flessenwater naar kraantjeswater"
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Belangrijker is dat alle andere dranken grote hoeveelheden water en energie verbruiken tijdens hun productieproces, terwijl dat in het geval van water – ook flessenwater – niet zo is. Er is water nodig om gewassen te laten groeien, en het vraagt energie om ze te bemesten, te oogsten en te transporteren. Ook brouwerijen hebben energie en water nodig. Een kopje thee kost 35 liter water, een kopje koffie 140 liter. Neem je suiker in je koffie of thee, dan wordt het nog erger: voor elke lepel suiker waren er 50 tassen water nodig. De productie van een glas bier vraagt 75 liter water, die van een glas wijn 120 liter. Een glas fruitsap of melk is goed voor 170 tot 200 liter water. Een glas cognac vereist 2.500 liter water (alle gegevens afkomstig van deze bronnen).
Thee en koffie
De productie van 1 liter water – kraantjeswater of flessenwater - vraagt eenvoudigweg 1 liter water, en geen energie. De productie en distributie van de waterflessen vraagt wel energie, maar dat geldt, zoals vermeld, evenzeer voor de meeste andere dranken. Dat betekent dat gebotteld water een milieuvriendelijker keuze is dan alle andere gebottelde of verpakte dranken: bier, wijn, melk, fruitsap of frisdrank. Waarschijnlijk is gebotteld water zelfs een betere optie dan het drinken van koffie of thee gezet met kraantjeswater – koffie en thee mogen dan minder zwaar wegen, ze worden wel over veel grotere afstanden vervoerd.
De enige optie die zonder twijfel milieuvriendelijker is dan gebotteld water, is kraantjeswater. Als mensen die nu gebotteld water drinken zouden overstappen op kraantjeswater, dan is dat inderdaad beter voor het milieu. Maar als mensen die nu andere gebottelde dranken nuttigen zouden overstappen op gebotteld water, dan zou dat een nog veel grotere milieuwinst opleveren.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Het is niet eerlijk om alleen water met de vinger te wijzen, omdat het toevallig ook via pijpleidingen wordt verspreid"
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Milieuorganisaties pakken graag uit met de enorme hoeveelheden gebotteld water die wereldwijd verkocht worden, en de enorme hoeveelheden energie die dat kost om ze te transporteren. Dat mag dan allemaal wel kloppen, maar gebotteld water neemt slechts een klein deel van de totale markt voor verpakte dranken voor zijn rekening. De energie die nodig is voor het transporteren van frisdranken en bier is nog een stuk indrukwekkender.
Gebotteld water is niet de kern van het probleem. Wel het feit dat de meeste mensen geen water drinken, maar liever bier, fruitsap, koffie, frisdrank of energiedrankjes nuttigen. Dat is natuurlijk een minder populaire boodschap, aangezien veel wereldverbeteraars de ecologische problemen van deze planeet graag bepraten met een glassje bier of wijn erbij.
Paria's
Dat wil niet zeggen dat iedereen nu flessenwater moet gaan drinken in plaats van kraantjeswater, integendeel. Het drinken van kraantjeswater moet gestimuleerd worden. Maar mensen die gebotteld water verkiezen, al is het uit snobistische redenen, verdienen het niet om als paria’s behandeld te worden: ze maken een veel ecologischer keuze dan diegenen die andere gebottelde dranken verkiezen.
© Kris De Decker
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
DOSSIER WATER
Water vreet energie : de prijs van zeewater
De handel in virtueel water : de douchespaarkop zal ons niet redden
Fossiel water raakt op : Vlaanderen verdroogt
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Meer op Lowtech Magazine:
De Energy Ball : veel geld voor weinig energie
Vakantie zonder vliegtuigen : waar is het passagiersschip naartoe?
De zwendel met afvalstatistieken : sorteren we voor het milieu, of voor de cijfers?
Groene auto's bestaan niet : de vruchteloze zoektocht naar alternatieve brandstoffen
Startpagina / Overzicht alle artikels / Zoeken
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mis geen enkel artikel van Lowtech Magazine !
Blijf op de hoogte via e-mail of feed (wat is een feed?)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vet Goed! Klopt als een plastic bus!
Geplaatst door: Iqualjo | 20 mei 2008 om 08:36
Mmm, beste Kris, met alle respect, maar ik vrees dat we u deze keer toch moet terechtwijzen:
We kunnen mis zijn (gelijk gewoonlijk), maar :
'gebotteld water neemt slechts een klein deel van de totale markt voor verpakte dranken voor zijn rekening. De energie die nodig is voor het transporteren van frisdranken en bier is nog een stuk indrukwekkender'
De energie om een liter water te verplaatsen is toch even groot als voor een liter Coca-Cola?
Nog een fout (volgens ons!):'Waarschijnlijk is gebotteld water zelfs een betere optie dan het drinken van koffie of thee gezet met kraantjeswater – koffie en thee mogen dan minder zwaar wegen, ze worden wel over veel grotere afstanden vervoerd.'
In deze redenering wordt er geen rekening gehouden met de impact van het soort verpakking: Al honderden jaren drinken 'we' koffie en thee uit juten zaken, vervoerd per klipper en patati patata.
Dat heeft nooit -nulkommanul- impact gehad op ons leefmilieu.
Elke slok water uit plastic heeft dat wél.
(zie onze site)
Koffie -of thee- is gewoon onschadelijk voor ons. Onze kinderen. De wereld. De volgende generaties. Ze gaan er niks van merken.
Behalve nu Lipton zijn organische theezakjes heeft vervangen door...plastic.
Begrijpe wie kan.
De perfectie vervangen door...
wegwerpwaanzin (even googlen !)
Geplaatst door: toon eerdekens | 20 maart 2009 om 03:11
Ik moet er toch niet aan denken voor de rest van mijn leven alleen nog maar water - uit flessen of uit de kraan - te drinken hoor. Ik ben geen vis.
"De meeste westerse landen beschikken over kraantjeswater van goede kwaliteit. Gebotteld water is vaak afkomstig van dezelfde waterbronnen als kraantjeswater, wat het inderdaad nogal absurd maakt."
En daarom wordt flessenwater drinken als een ecologische misdaad beschouwd. Het verschil tussen flessenwater drinken en frisdrank, koffie, bier, wijn, enz. drinken is: voor flessenwater bestaat er - in westerse landen - een gelijkwaardig alternatief dat veel minder milieubelastend is, namelijk: kraanwater. Voor andere dranken is dat níet het geval, cola, bier, koffie, thee, wijn, enz. komen niet uit de kraan.
Geplaatst door: Stormbeest | 19 november 2009 om 10:42
niet erg zuiver om te stellen dat de productie van 1 liter kraanwater geen energie kost.
Geplaatst door: Julian | 15 december 2009 om 04:00
Julian, als je meer informatie hebt over het energieverbruik van de productie van kraantjeswater: laat maar horen, ik kon er niets over vinden.
Als er energie verbruikt wordt, voor het oppompen bijvoorbeeld, moet dat in elk gevakl miniem zijn in vergelijking met de productie van andere dranken. Want daarvoor is ook water nodig, plus nog een hoop andere dingen die ook energie kosten.
Geplaatst door: kris de decker | 15 december 2009 om 13:13
Water, da's om je handen mee te wassen!
Geplaatst door: Stormbeest | 03 juli 2011 om 21:00