Internetgebruikers hebben steeds snellere verbindingen nodig om even traag te surfen.
Belgacom schaft eind januari de inbelverbinding af. De meer dan 50.000 Belgen die nog over zo’n abonnement beschikken, “krijgen de mogelijkheid” om over te stappen naar een goedkope variant van het ADSL-abonnement. Het nieuws was niet meer dan een fait-divers in de kranten, eind vorige maand. De inbellijn wordt door zijn lage snelheid als hopeloos ouderwets beschouwd. Maar overschakelen naar een breedbandverbinding zal slechts voor korte tijd een snelheidswinst opleveren. Bovendien bedreigen steeds snellere verbindingen de verdere democratisering van het internet.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Telecom-operatoren komen met steeds snellere internetverbindingen op de markt. Nu bijna alle internetgebruikers zijn overgeschakeld op ADSL, introduceert Belgacom VDSL. Maar surfers die denken dat ze daarmee daadwerkelijk sneller over het internet kunnen reizen, zullen snel bedrogen uitkomen. Niet dat Belgacom liegt over de prestaties van het abonnement. De downloadsnelheid van VDSL bedraagt (maximaal) 52 megabits per seconde (Mbps), tegenover (maximaal) 8 Mbps voor ADSL.
Multimedia
Het probleem is dat er steeds meer megabytes te downloaden zijn. Elk jaar verdubbelt het aantal bits en bytes dat over het internet wordt getransporteerd. Dat is niet zozeer het gevolg van een groeiend aantal surfers. Het netwerk telt wereldwijd momenteel 1.245.000.000 gebruikers, slechts 159.000 meer dan een jaar geleden. De spectaculaire groei is dus voornamelijk het gevolg van het toenemend verkeer per gebruiker. De voornaamste reden daarvoor is de opmars van multimedia, en dan vooral van video.
Bewegende beelden hebben in vergelijking met tekst of zelfs foto’s en muziek enorm veel bandbreedte nodig. Een voorbeeld: alle teksten op Lowtech Magazine nemen momenteel zo’n 600 kilobyte informatie in. Een foto die bij de artikels staat, neemt gemiddeld tien keer zoveel ruimte in. Video bestaat uit elkaar snel opvolgende beelden - zo’n 24 tot 30 per seconde. Eén minuut video (in lage resolutie, vergelijkbaar met de afmetingen van de foto’s op deze site) heeft dus ongeveer 350 keer meer bandbreedte nodig dan alle teksten op deze website.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Surfen op het internet zal altijd het geduld op de proef stellen, hoe snel de verbinding thuis ook wordt
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Het internet was nooit bedoeld als multimediaal netwerk, maar sinds een paar jaar gaat het wel die richting uit. Het downloaden van muziek en films via peer-to-peernetwerken neemt een enorme hap uit het internetverkeer. Maar ook websites zelf worden steeds zwaarlijviger. Vandaag bevat bijna elke blog of website wel een paar filmpjes. Ook reclameboodschappen worden steeds dynamischer en visueler - en nemen daardoor ook steeds meer bandbreedte in. Een moderne webpagina is vandaag de dag nauwelijks nog te openen met een inbelverbinding. Als er alleen maar tekst op websites zou staan, dan zou het internet vandaag razendsnel zijn geworden.
VDSL
Omdat extra bandbreedte altijd weer wordt opgevuld met extra verkeer, moeten internetgebruikers continu overschakelen naar snellere verbindingen om dezelfde snelheid te behouden.
Wie vasthoudt aan zijn ADSL-verbinding, zal straks merken dat de snelheid ervan vergelijkbaar wordt met die van de ouderwetse inbellijn (dat is vaak nu al het geval, controleer je snelheid maar eens via deze website). Over een jaar of vijf zal ook VDSL tergend traag worden, en is het opnieuw tijd voor een ‘snellere’ verbinding. Surfen op het internet zal dus altijd het geduld op de proef stellen, hoe snel de verbinding thuis ook wordt.
Driedimensionale websites
Velen dromen ondertussen van het verspreiden van hogeresolutie film en televisie over internet, of van het vervangen van gewone webpagina’s door driedimensionale virtuele werelden zoals Second Life. Maar het is zeer de vraag of het netwerk wel voldoende snelheid kan leveren voor al die toepassingen. De capaciteit van de backbone van het internet (de nationale en internationale snelwegen van het internet) kan in principe bijna onbeperkt worden opgevoerd door optische elektronica. Voor het verhogen van de capaciteit van die optische kabels is wel steeds meer energie nodig – maar dat is een ander verhaal.
Flessenhals
Het fileprobleem bevindt zich aan de rand van het netwerk. Daar komen de bytes plots van snelwegen op sluipweggetjes terecht. Het opdrijven van de capaciteit van de telefoonlijn of de televisiekabel heeft zijn beperkingen. Neem de DSL-technologie. De downloadsnelheid ervan kan weliswaar nog verder worden opgevoerd, maar dat gaat altijd ten koste van twee andere factoren: de uploadsnelheid (het versturen van gegevens) en de afstand tot de telefooncentrale.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Niet iedereen kan het zich veroorloven om steeds over te stappen naar een snellere en duurdere verbinding
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
VDSL is sneller dan ADSL, maar van zodra de afstand tot de telefooncentrale groter is dan 300 meter, vallen de prestaties snel terug. Bij een afstand van meer dan 1,5 kilometer blijft haast niets meer over van het snelheidsvoordeel. Tenzij de uploadsnelheid aanzienlijk wordt beperkt, maar dan daalt het comfort van de internetgebruiker evengoed.
Fibre-to-the-home
Meer telefooncentrales (of tussenstations) bouwen is de oplossing, maar dat maakt de technologie uiteraard duurder. In principe zouden de telecombedrijven glasvezelnetwerken tot in elk huis kunnen aanleggen (fibre-to-the-home). De snelwegen van het internet zouden dan doorlopen tot aan de computer van de gebruiker. In veel grote bedrijven is dat zo. Maar het aanleggen van een fibre-to-the-home netwerk kost zoveel geld dat internet voor de meeste mensen onbetaalbaar zou worden.
Democratisering?
Snellere verbindingen leveren geen snelheidswinst op, maar wel extra toepassingen. Het 'streamen' van lageresolutiefilmpjes was vijf jaar geleden onmogelijk. Om aandacht schreeuwende advertenties eveneens. Toch zit er een belangrijke keerzijde aan deze evolutie: ze brengt de verdere democratisering van het internet in gevaar. Niet iedereen kan het zich veroorloven om steeds over te stappen naar een snellere en duurdere verbinding.
Ontwikkelingslanden
Dat geldt zeker ook op wereldwijde schaal. In veel ontwikkelingslanden loopt de introductie van internet jaren achter. Als mensen er al over een internetverbinding beschikken, dan is dat meestal een trage inbellijn. Maar ondertussen hebben de meeste websites zich aangepast aan de breedbandverbindingen in het westen. Door al die toeters en bellen worden die sites voor mensen in ontwikkelingslanden zo goed als ontoegankelijk.
© tekst & foto: Kris De Decker
Update april 2008 : uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde webpagina 3 keer zwaarder is geworden sinds 2003
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
LINK :
De website Loband biedt een soort filter die alle fotomateriaal, illustraties en beeldadvertenties uit websites wegsnijdt. Wat overblijft, is de kale tekst – hiernaast zie je wat er rest van de vernieuwde website van de krant De Tijd. Loband probeert de informatie op internet toegankelijk te houden voor mensen met een trage internetverbinding.
Wat is het verschil tussen bits en bytes?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Meer artikels over computers & gadgets:
Hoeveel energie kost digitale technologie? De productie van microchips
Energieverbruik televisies ontspoort: plat, breed, gulzig
Informatie schaadt het milieu: e-boek niet milieuvriendelijker dan papieren boek
Supercomputers bestuderen klimaatopwarming: en dragen er zelf aan bij
Het recht op 35 mobiele telefoons: de ecologische prijs van de GSM
Hoeveel energie verbruikt het internet? datacenters, fabrieken van het internet
Windows schaadt het milieu: Microsoft heeft er een vijand bij, de milieujongens
Postduif verslaat internet: de revival van het sneakernet
Unplugged computergames: een nieuwe generatie boardgames
Email in de 18e eeuw: de optische telegraaf
Televisie in de 17e eeuw: lowtech optisch entertainment
De supercomputer van Charles Babbage: informatierevolutie in de 19e eeuw
Opzichtige advertenties stuwen energieverbruik computer fors de hoogte in
Bits en bytes laten zich niet bezitten: waar is de tweedehandsmarkt voor downloads?
Een fabriek op je bureau: driedimensionale printers
Een mailtje voor het nageslacht: de digitale vergeetput
Bewaard in de vlucht: de uitdagingen van digitale archivering
Stem opslaan als...: democratie en computers
Win een zitzak en geef je politieke voorkeur bloot: web traffic analysis
Waar blijft de digitale bibliotheek?
We zijn gezien: waarom de banken dromen van een digitale geldeconomie
De machtsgreep van Wall Street: bankieren moet weer saai worden
Het was de computer die ons de financiële crisis bracht: quant fondsen
Oorlog zonder soldaten: een op afstand bestuurd leger
De gepantserde mens: robotpakken beloven bovenmenselijke capaciteiten
Een computer uit karton: ecotech waanzin
Verbindingen zijn traag omdat Belgacom en Telenet niet voldoende in hun netwerk investeren. Een aantal andere providers die een minder groot netwerk hebben bieden betere snelheden. Uiteraard is de snelheid van een verbinding beperkt door de afstand tot de centrale, dus als ze willen versnellen moeten ze centrales dichter bij de huizen plaatsen. Maar dat is momenteel niet het probleem, wel dat Belgacom en Telenet onvoldoende piek-capaciteit bieden.
Er is geen enkele technische reden waarom internet niet sneller zou kunnen. Webpagina's worden wel zwaarder maar absoluut niet aan het tempo dat de verbindingen sneller zijn geworden (ik surf 100 keer sneller dan met mijn inbelverbinding).
En het moet helemaal niet duurder worden. In het buitenland is het veel goedkoper.
Geplaatst door: Piet | 26 juni 2008 om 22:04
eerst maar 's (betaalbare) glasvezel overal
gr
Geplaatst door: bigblue | 08 juli 2009 om 12:43
internet traag voor investeringen?
sorry hoor, ik volg vooral de uitleg van belachelijk zware sites !
is een trend die mij al dik 10 jaar stoort!!
beste voorbeeld zijn nieuwssites, hoeveel data tonen die niet om simpele tekst in een artikel te tonen? minstens 10 keer meer dan strikt nodig!
Geplaatst door: Jerre A | 27 mei 2015 om 22:08