Als alle supermarkten in Europa deuren op hun koel- en vriesinstallaties zouden schroeven, kan 10.000 gigawattuur elektriciteit per jaar bespaard worden. Dat staat gelijk aan het continu doen branden van 19 miljard gloeilampen van 60 watt.
Een supermarkt verbruikt tien keer zoveel energie als een kantoorgebouw van dezelfde grootte. Koelen en vriezen van uitgestalde voedingswaren is goed voor bijna twee derde van het energieverbruik. Geen wonder, aangezien de meeste koelkasten en diepvriezers er geen deuren hebben. Het Energie Centrum Nederland (ECN) berekende dat er spectaculaire besparingen kunnen worden gerealiseerd die op een paar jaar tijd kunnen worden terugverdiend.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Niemand haalt het in zijn hoofd om thuis de koelkast of diepvries een hele dag te laten open staan, maar in supermarkten is het de gewoonste zaak van de wereld.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Warm en koud
Koelapparatuur veroorzaakt op twee manieren een opmerkelijk hoog energieverbruik: ten eerste is er veel meer energie nodig om de voedinsgwaren op de gewenste temperatuur te houden, en ten tweede moet de supermarkt warmer worden gestookt, om te verhinderen dat de koude lucht die ontsnapt ook de klanten bevriest.
3 miljoen gezinnen
In Nederland alleen gaat het in totaal over 520 gigawattuur elektriciteit, gelijk aan het energieverbruik van ruim 173.000 gezinnen.
Als alle Europese supermarkten de maatregel zouden nemen, overtreft de besparing het energieverbruik van meer dan 3 miljoen gezinnen. Die berekening is redelijk accuraat, omdat supermarkten in veel gevallen bijna exacte kopieën zijn van elkaar.
Deurtje open, deurtje toe
Op twee jaar terugverdiend
Omzet
De vraag is natuurlijk of de omzet van de supermarkt niet gaat dalen als mensen een extra handeling moeten verrichten alvorens ze een product kunnen nemen.
© Kris De Decker
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lees meer :
Vals licht : spaart een spaarlamp energie?
De fabrieken van het internet : hoeveel elektriciteit verbruikt het wereldwijde web?
Het recht op 35 mobiele telefoons : hoeveel energie verbruikt het mobiele telefoonnetwerk?
Vliegtuig op wielen : hoe milieuvriendelijk is de hogesnelheidstrein?
Mis geen enkel artikel van Lowtech Magazine
!
Blijf op de hoogte via e-mail of feed (wat is een
feed?)
"De vraag is natuurlijk of de omzet van de supermarkt niet gaat dalen als mensen een extra handeling moeten verrichten alvorens ze een product kunnen nemen."
Of de koel- en vrieskasten nu deuren hebben of niet, mensen moeten nog altijd eten. Het lijkt me daarom onwaarschijnlijk dat supermarkten omzetverlies zullen lijden door deze maatregel.
De Aldi, de Lidl en de Colruyt hebben al jaren gesloten diepvriezers. De Aldi en de Lidl hebben wel nog open koelkasten. De Colruyt heeft een aparte, gekoelde ruimte voor koelkastwaren.
Geplaatst door: Stormbeest | 12 april 2010 om 20:32
Je zou ook kunnen denken aan automatisch openende koelkastdeuren via een naderingsdetectie.
Geplaatst door: Gerard | 10 januari 2012 om 22:45
@ Gerard,
men zou er misschien over kunnen denken, maar ik zie echt niet hoe je dat goed kan laten functioneel, gezien het grote aantal passages (van klanten) in een grootwarenhuis en het gegeven dat je niet wilt dat klanten continu tegen openvliegende deuren lopen. Bovendien zie ik met de beste wil van de wereld de meerwaarde hier niet van in. En tenslotte zou zo'n systeem de kosten weer opdrijven en een (mogelijk klein) deel van de energiewinst weer teniet doen.
Geplaatst door: Renaat | 11 januari 2012 om 01:03