De krant “De Standaard” gaat wel erg ver in het ontfutselen van persoonlijke informatie aan de bezoekers van haar website.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Wie zowel de Belgometer-test als de zitzak-wedstrijd meespeelt, geeft ook zijn of haar politieke voorkeur prijs aan de krant."
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
De bezoekers van websites zijn er zich meestal niet van bewust, maar hun doen en laten wordt met argusogen gevolgd. Zowat alle websites – van persoonlijke blogs tot de portalen van kranten – zijn uitgerust met “website traffic analysis”. Dat is software die in detail vastlegt wat de bezoekers allemaal uitspoken op de site.
Enerzijds worden technische gegevens opgeslagen zoals de internetprovider van de bezoeker, het IP-adres, het land (en vaak ook stad of dorp) en de technische uitrusting van de computer (besturingssysteem, internetbrowser, schermresolutie). Anderzijds wordt het parcours gelogd dat die bezoeker op de website aflegt: welke pagina’s wanneer en in welke volgorde worden bezocht, de tijd die op de site wordt gespendeerd en hoe vaak de bezoeker terugkomt.
Bezoekersprofiel
Verder wordt ook genoteerd hoe de bezoeker op de website terechtkomt: via een link op een andere website of via een bepaald zoekwoord dat werd ingetikt in een zoekmachine (meestal Google). Traffic analysis software bestaat uit een hele reeks tabellen en grafieken waar je – zeker op een grote website – niet meteen wijs uitraakt. Tegenwoordig bestaan er ook programma’s zoals Visitorville, die al die cijfergegevens in de vorm van een simulatie-computergame gieten. Bezoekers van de website wandelen er rond in een virtuele stad, waar elk gebouw een bepaalde webpagina voorstelt.
Hoe gedetailleerd de gegevens ook zijn, op zichzelf vormen ze meestal geen bedreiging voor de privacy van de bezoeker. Een IP-adres is immers niet te vergelijken met een e-mailadres of een telefoonnummer. De beheerder van een website kan normaal gezien niet achterhalen wie er schuilgaat achter die combinatie van cijfers. Hij beschikt dus over gedetailleerde profielen van bezoekers zonder te weten wie ze zijn.
Bloot
De software is dan ook niet bedoeld om persoonlijke informatie los te peuteren van bezoekers, maar om de goede werking van de website te controleren. Zonder het loggen van IP-adressen zou een webmaster bijvoorbeeld nooit kunnen weten hoeveel mensen zijn website bezoeken. De technische gegevens over de computer van de bezoekers en het afgelegde parcours door de website zijn bovendien essentiëel om de werking van de website te optimaliseren – en daar profiteren ook de bezoekers van. Het loggen van IP-adressen is ook een houvast voor adverteerders en een middel om hackers op te sporen.
Van zodra de bezoeker van een website echter persoonlijke informatie prijsgeeft, meestal door zich te registreren, kan dat gedetailleerde bezoekersprofiel plots gelinkt worden aan een welbepaalde persoon. De webmaster kan in dat geval het IP-adres vervangen door een naam (daar is een speciaal knopje voor). Als die bezoeker vervolgens mee gaat doen met een of andere test, een wedstrijd of een opiniepeiling, geeft hij of zij zich letterlijk helemaal bloot.
Belgometer
Zo organiseert de krant "De Standaard" momenteel een wedstrijd waarbij je elk uur een zitzak ter waarde van 170 euro kan winnen. Daarvoor moet de bezoeker wel zijn persoonlijke gegevens prijsgeven – die vervolgens aan de gedetailleerde logprofielen kunnen worden gelinkt. Maar dat is niet alles. Onlangs organiseerde de krant ook de "Belgometer", een test waarbij je door middel van een twintigtal vragen kon achterhalen of je unionist dan wel separatist bent.
Op het einde van die test wordt de bezoeker gevraagd naar enkele persoonlijke gegevens, waaronder de politieke voorkeur. Bijna 100.000 lezers deden die test mee. Wie zowel de Belgometer-test als de zitzak-wedstrijd meespeelt, presenteert dus zijn of haar politieke voorkeur aan de krant, samen met zijn naam, adresgegevens en leesgedrag. Bovendien stelt de krant dat die informatie ook kan worden doorgegeven aan andere bedrijven – tenzij de bezoeker zich daar bij de registratie uitdrukkelijk tegen verzet.
© Kris De Decker (Afbeeldingen: © Visitorville)
|
Ik weet niet of het nou zoveel kwaad kan of de Standaard enige kennis heeft van mijn politieke voorkeuren. De vraag is hoe gerechtvaardigd is de achterdocht.
Geplaatst door: PL | 06 november 2007 om 14:50
Het is zeker zo dat bepaalde bedrijven veel te veel informatie hebben over ons, en niet veel scrupules hebben om er gebruik te maken.
Firefox heeft een extensie genaamd "Ad-Block Plus" die niet alleen veel advertenties weert maar ook de meeste tracking-mechanismen. Bijvoorbeeld sitestat.com op vrtnieuws.net wordt niet geladen. Google houdt echter ook alle informatie bij en valt niet te omzeilen - tenzij door een andere zoekmachine te gebruiken.
Overigens moest ik, om dit te kunnen schrijven, mijn e-mail adres achterlaten.
Geplaatst door: Piet | 12 augustus 2008 om 08:07
... en zie ik net dat deze site "statcounter.com" gebruikt en "googlesyndication.com", dus wie hier passeert is ook gekend bij deze bedrijven.
Denk overigens niet dat een IP-adres je privacy verhult, we surfen zoveel dat men vrij snel onze identiteit aan een IP-adres kan koppelen o.b.v. enkele patronen. De mens is een gewoontebeest. Onze belangrijkste bescherming is dat er miljarden surfers zijn en dat niemand echt in ons specifiek geinteresseerd is.
Geplaatst door: Piet | 12 augustus 2008 om 08:16
Ik ben zo vriendelijk om een boekje open te doen over het gebruik van webanalyse software en u gaat mij vervolgens verwijten dat ik die gebruik? Komaan. Lees de tekst opnieuw. Zonder die software kan een website niet naar behoren functioneren. Het gaat erom hoe je die software gebruikt (of misbruikt).
U kan trouwens best reageren zonder uw e-mailadres achter te laten. Geef gewoon eender welk verzonnen e-mailadres in en de sofware aanvaardt de reactie.
Dat kan niet op een website waar je je moet registreren om te kunnen reageren, want in dat geval moet je een door hen verstuurd e-mailbericht bevestigen. Je kan deze tactiek evenmin toepassen als je de wedstrijden van De Standaard meespeelt, want dan kan je onmogelijk op de hoogte worden gebracht als je een prijs hebt gewonnen.
Wat u zegt over het IP-adres klopt niet: alleen de internetprovider kan dat adres koppelen aan een persoon (bijvoorbeeld op bevel van de politie). Maar een websitebeheerder kan dat niet.
Geplaatst door: Kris De Decker | 12 augustus 2008 om 11:59
Neen, dat was helemaal geen verwijt. Ik merk gewoon op dat we tijdens het surfen overal onze identiteit achterlaten, niet alleen bij De Standaard. En aan de hand van al die zaken kan een bedrijf als google heel goed weten wie vanop een bepaald IP-adres surft: IP-adres van scarlett, surft vooral dinsdagavond, zoekt via google info over eersteklasse voetbalploegen en via mappy de weg van zwevegem naar het stadion van Moeskroen, bezoekt youtube, laatstenieuws.be en blotetetten.nl, dat moet Franky zijn. Ik ben maar een klein beetje aan het overdrijven :-)
In elk geval, ze hebben geen politiebevel nodig om u te volgen en ze doen het ook. Er zijn massa's websites die googleanalytics en googlesyndication gebruiken. Google houdt alles bij, plus uw zoekopdrachten (cf. het lek enkele jaren geleden met de zoekgeschiedenis van verschillende adressen over meerdere jaren). Als je dan nog een gmail-adres hebt, dan is er niet veel dat ze niet weten over je surfgedrag.
Maar ik begrijp niet waarom je zegt dat zonder die software een website niet kan functioneren. Dat vakje "e-mail" kan heel goed weggelaten worden (opgelet: ik ben u niet aan het verwijten, ik verdenk er u helemaal niet van iets met het ontwikkelen van websites te maken te hebben). Ik vul het in omdat het mij niet veel kan schelen, maar het wordt wel ergens opgeslagen. Net als alles wat we doen on-line. Vroeger werd zoiets veel minder gedaan en het is absoluut niet nodig, maar bedrijven weten nu eenmaal graag veel over ons.
Geplaatst door: Piet | 19 augustus 2008 om 10:21
Ik bedoelde dat webanalyse software essentieel is voor het functioneren van een website: de statistieken over het aantal bezoekers en het parcours dat ze afleggen. Het e-mailadres heeft daar niets mee te maken.
Dat e-mailadres wordt inderdaad automatisch opgeslagen in mijn lijst met reacties, maar ik ben de enige die het kan zien - Google kan daar niet bij. Bovendien is dat e-mailadres best wel handig in het geval van reacties, omdat het je de mogelijkheid geeft om de lezer persoonlijk te contacteren.
Dat is soms nodig, bijvoorbeeld als iemand een link inplakt die niet blijkt te werken. Diegene die reageert geeft zijn reactie ook een zekere autoriteit mee tegenover de websitebeheerder, ook al wenst hij dan anoniem te blijven voor andere lezers.
Geplaatst door: Kris De Decker | 19 augustus 2008 om 15:25