« Water vreet elektriciteit: de ontzilting van zeewater | Hoofdmenu | Kitesurfen voor vrachtschepen »

05 november 2007

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

PL

Ik weet niet of het nou zoveel kwaad kan of de Standaard enige kennis heeft van mijn politieke voorkeuren. De vraag is hoe gerechtvaardigd is de achterdocht.

Piet

Het is zeker zo dat bepaalde bedrijven veel te veel informatie hebben over ons, en niet veel scrupules hebben om er gebruik te maken.

Firefox heeft een extensie genaamd "Ad-Block Plus" die niet alleen veel advertenties weert maar ook de meeste tracking-mechanismen. Bijvoorbeeld sitestat.com op vrtnieuws.net wordt niet geladen. Google houdt echter ook alle informatie bij en valt niet te omzeilen - tenzij door een andere zoekmachine te gebruiken.

Overigens moest ik, om dit te kunnen schrijven, mijn e-mail adres achterlaten.

Piet

... en zie ik net dat deze site "statcounter.com" gebruikt en "googlesyndication.com", dus wie hier passeert is ook gekend bij deze bedrijven.

Denk overigens niet dat een IP-adres je privacy verhult, we surfen zoveel dat men vrij snel onze identiteit aan een IP-adres kan koppelen o.b.v. enkele patronen. De mens is een gewoontebeest. Onze belangrijkste bescherming is dat er miljarden surfers zijn en dat niemand echt in ons specifiek geinteresseerd is.

Kris De Decker

Ik ben zo vriendelijk om een boekje open te doen over het gebruik van webanalyse software en u gaat mij vervolgens verwijten dat ik die gebruik? Komaan. Lees de tekst opnieuw. Zonder die software kan een website niet naar behoren functioneren. Het gaat erom hoe je die software gebruikt (of misbruikt).

U kan trouwens best reageren zonder uw e-mailadres achter te laten. Geef gewoon eender welk verzonnen e-mailadres in en de sofware aanvaardt de reactie.

Dat kan niet op een website waar je je moet registreren om te kunnen reageren, want in dat geval moet je een door hen verstuurd e-mailbericht bevestigen. Je kan deze tactiek evenmin toepassen als je de wedstrijden van De Standaard meespeelt, want dan kan je onmogelijk op de hoogte worden gebracht als je een prijs hebt gewonnen.

Wat u zegt over het IP-adres klopt niet: alleen de internetprovider kan dat adres koppelen aan een persoon (bijvoorbeeld op bevel van de politie). Maar een websitebeheerder kan dat niet.

Piet

Neen, dat was helemaal geen verwijt. Ik merk gewoon op dat we tijdens het surfen overal onze identiteit achterlaten, niet alleen bij De Standaard. En aan de hand van al die zaken kan een bedrijf als google heel goed weten wie vanop een bepaald IP-adres surft: IP-adres van scarlett, surft vooral dinsdagavond, zoekt via google info over eersteklasse voetbalploegen en via mappy de weg van zwevegem naar het stadion van Moeskroen, bezoekt youtube, laatstenieuws.be en blotetetten.nl, dat moet Franky zijn. Ik ben maar een klein beetje aan het overdrijven :-)

In elk geval, ze hebben geen politiebevel nodig om u te volgen en ze doen het ook. Er zijn massa's websites die googleanalytics en googlesyndication gebruiken. Google houdt alles bij, plus uw zoekopdrachten (cf. het lek enkele jaren geleden met de zoekgeschiedenis van verschillende adressen over meerdere jaren). Als je dan nog een gmail-adres hebt, dan is er niet veel dat ze niet weten over je surfgedrag.

Maar ik begrijp niet waarom je zegt dat zonder die software een website niet kan functioneren. Dat vakje "e-mail" kan heel goed weggelaten worden (opgelet: ik ben u niet aan het verwijten, ik verdenk er u helemaal niet van iets met het ontwikkelen van websites te maken te hebben). Ik vul het in omdat het mij niet veel kan schelen, maar het wordt wel ergens opgeslagen. Net als alles wat we doen on-line. Vroeger werd zoiets veel minder gedaan en het is absoluut niet nodig, maar bedrijven weten nu eenmaal graag veel over ons.

Kris De Decker

Ik bedoelde dat webanalyse software essentieel is voor het functioneren van een website: de statistieken over het aantal bezoekers en het parcours dat ze afleggen. Het e-mailadres heeft daar niets mee te maken.

Dat e-mailadres wordt inderdaad automatisch opgeslagen in mijn lijst met reacties, maar ik ben de enige die het kan zien - Google kan daar niet bij. Bovendien is dat e-mailadres best wel handig in het geval van reacties, omdat het je de mogelijkheid geeft om de lezer persoonlijk te contacteren.

Dat is soms nodig, bijvoorbeeld als iemand een link inplakt die niet blijkt te werken. Diegene die reageert geeft zijn reactie ook een zekere autoriteit mee tegenover de websitebeheerder, ook al wenst hij dan anoniem te blijven voor andere lezers.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl