« Olie te duur? Stook de bossen op: de ecologische en economische risico's van pelletkachels | Hoofdmenu | Zwevende windmolens: energie uit de wolken »

26 november 2007

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Ids Ritskes

Zeer overtuigend artikel!
Een goede bijdrage aan de verspreiding van dit
fantastische idee. Ik hoop dat earthships z.s.m.
op grote schaal in productie genomen kunnen worden
en ik kijk er naar vooruit er zelf één te bewonen!

Vriendelijke groet,

Ids Ritskes

JG

Mooi idee die "earthships" ik wou dat ik er eentje had.
Maar zoals de meesten weten zal dit concept tegengehouden worden door al de politiekers en andere zakkenvullers, die vrezen voor verloren inkomsten.....
De mens wringt zich er wel uit als ze hem met de rug tegen de muur plaatsen, dwz hij vindt wel een uitweg.
Maar alle goede patenten ivb niewe motoren, energie concepten en inovaties die de olieindustrie zouden bedreigen, worden stilletjes opgekocht en in de ijstkast gestopt...door ? juist weer de politiekers en de olieproducenten !!
Toegeven zullen ze dit nooit, maar de "top" denkt niet aan het milieu, ze gebruiken het slechts als een dekmantel om meer belasting te heffen op wat niet schoon is en zomeer, en hierachter zou ik een hoop scheldwoorden willen plaatsen maar das ook weer energie verspilling hé
Poka !

Piet DS

Autobanden onder de grond steken, en dan is het probleem opgelost? Dit spreekt mij helemaal niet aan. Zouden we niet beter minder auto's en autobanden produceren? Het spreekt natuurlijk aan, een huis zonder verwarming, maar er zijn genoeg andere (propere) isolatiematerialen, de grond zelf isoleert ook al goed. Hoe lang gaan die banden goed blijven, en wat gebeurt er later mee? Hoe vervuild is de grond die je daarvoor gebruikt?

Dit is misschien wel hergebruik, maar het is laagwaardig hergebruik - isolatiemateriaal is iets veel simpeler dan een autoband. Hoogwaardige recyclage, m.a.w. hergebruik als autoband zoals het nu zoveel mogelijk gebeurt, is een betere optie omdat daardoor de grondstoffen van de nieuwe band vermeden worden. Terwijl je in dit geval alleen wat bouwmateriaal bespaart. Een grote besparing als je dit vergelijkt met cement en bakstenen, maar dat zijn dan ook materialen die veel meer te bieden hebben. De grootste verbetering in dit type huis komt doordat het bijna volledig onder de grond zit, wat een zeer goed idee is, maar het grondgebruik neemt sterk toe omdat je (vermoed ik) niet echt hoog kan bouwen.

Het is altijd gemakkelijk om een alternatief op te hemelen en en passant de politici ervan langs te geven (cf. reacties op dit artikel), maar er wordt heus wel nagedacht over deze zaken en men moet niet denken dat er zo snel snel een oplossing kan gevonden worden. For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

Kris De Decker

Hergebruik is altijd een betere optie dan recyclage, omdat het afval geen bijkomende (energie-intensieve) bewerkingen moet ondergaan. Er bestaat dus niet zoiets als "laagwaardig hergebruik".

De "recyclage" van autobanden is een lachertje. De overgrote meerderheid ervan wordt opgestookt in cementovens. Er wordt dus wel energie uitgehaald, maar er worden helemaal geen grondstoffen bespaard.

Piet

"Hergebruik is altijd een betere optie dan recyclage, omdat het afval geen bijkomende (energie-intensieve) bewerkingen moet ondergaan. Er bestaat dus niet zoiets als laagwaardig hergebruik."

Neen, dat is onzin. Om twee alternatieven te vergelijken bekijken we inputs (waaronder energie) en outputs (waaronder vervuiling), en kijken we welk alternatief het beste is. We volgen daarvoor geen simplistische slogans en dogma's.

Autobanden en colablikjes in de grond steken is vervuiling, of je er nu in woont of niet. Als je het verbrandt heb je het onder controle, als je er twintig jaar in woont heb je er geen idee van of je de grond vervuild hebt en of het nog op te kuisen is. En, nogmaals, je kan ditzelfde bereiken met andere bouwmaterialen die niet vervuilend zijn.

Kris De Decker

Verbranding doet afval niet verdwijnen, het reduceert een hoop afval slechts tot één derde van zijn oorspronkelijke gewicht. Weet u wat er gebeurt met die vliegassen en bodemassen die overblijven na de verbranding van autobanden, mijnheer De Somere?

Ze worden gebruikt in de productie van cement, beton, bakstenen, gispplaten, straatklinkers en andere bouwmaterialen. Die worden vervolgens ingezet om, u raadt het al, huizen en steden te bouwen. Hoezo alles onder controle?

U maakt de terechte opmerking dat autobanden vervuilend zijn, en dat er dus best maatregelen worden genomen om te verhinderen dat de stoffen ervan in het grondwater terechtkomen (een plastic eronder dus, net zoals op een stort).

Maar uw alternatief verspreidt die afvalstoffen nog veel ruimer, onzichtbaarder en diffuser dan in het geval van de Earthships het geval zou zijn. Bovendien komt er een hele reeks bewerkingen aan te pas, die allemaal energie vragen (energie = vervuiling).

Welke zijn die andere bouwmaterialen waar u het over heeft? Bouwmaterialen die geen energie kosten om ze te maken, die even overvloedig aanwezig zijn, die de warmte evengoed vasthouden? Ik denk dat ze daar bij de Earthship verenigingen wel oor naar hebben.

studio zelfvoorziening

Andere aardhuizen: de Walwoning en de Terrasflat.
Extra warmteopslag in aarde door luchtcirculatie.

Zie: http://www.zelfvoorziening.nl/studiopl-walwoning.html

Willem

Niet alleen een mooi idee, maar ik vind ze ronduit schitterend.

Carl Koyen

Prachtig idee, waarvan nu al ideeen worden overgenomen. (zoals de warmtepomp)Maar dit zou in grote schaal toegepast moeten worden, zelf ben ik bezig met een studie om meerdere earthship units te kunnen samenstellen op een toch zo klein mogelijk grondoppervlak. Voorlopig lukt zoiets alleen nog maar op hellingen, maar hoe meer er over nagedacht word, hoe meer ideeen er gebundeld kunnen worden, en hoe aantrekkelijker heel het earthship idee weer word. Ook heb ik reeds nagedacht over een gemakkelijke autobanden stamper, maar dit moet ik zelf eens testen.

Steven Clays

Op zoek naar nog iets radicalers en nog meer low-tech? Het wordt vandaag gebouwd in onze eigenste Ardennen: het strobooghuis!

Zie:
http://www.ecobouwers.be/blog/filip-bronchart/leren-op-en-meehelpen-het-stroboogproject

William

Dit concept legt een bom onder de status quo. Energiemaatschappijen, watermaatschappijen, bouwbedrijven, glasbedrijven en weet ik veel welke bedrijven nog meer, lopen door dit concept potentieel miljoenen, zelfs miljarden euro`s mis. Dit zou voor de huidige realiteit, eentje waarin al deze maatschappijen geld willen blijven verdienen, een absolute ramp zijn. De politiek is niet meer dan een instandhouder, bewaker van de status quo, en zal dus nooit instemmen met een concept waarvan ze weten dat het de grootste bedreiging voor de Nederlandse economie is. Het is werkelijk te gek voor woorden dat iedereen op aarde ALLANG in harmonie met de natuur kan leven met de huidige wetenschappelijke kennis, maar dat dit tegengehouden wordt door het kapitalistische systeem. Zolang dit systeem er is, zullen wij, alle mensen op aarde, nooit in balans kunnen leven met moeder aarde. Sterker nog, het holt de aarde uit, het maakt haar kapot...tot de laatste druppel olie. Het is van de gekke, het is dwaas, en wij, alle mensen op aarde, laten dit gewoon gebeuren. Iedereen zou woedend naar de lokale overheden moeten snellen met fakkels en hooivorken...maar integendeel. We blijven maar gewoon lekker tv kijken...dat is veel veiliger. Ook DIT is waar de occupy beweging voor staat. Het moet afgelopen zijn met de huidige kapitalistische uitholling en tegenwerking van hele goede, gezonde en natuurlijke ideeen als dit.

Tom DR

Ik besef dat het een beetje "thread-digging" is, maar vanmorgen zag ik een stukje van een documentaire over Tornado Alley - je weet wel, die plek in het midwesten van de VS waar ze zo'n 1000 tornado's per jaar te verwerken krijgen - en één van de eerste dingen die in mij opkwamen was: "waarom bouw je daar in godsnaam houten huisjes als je weet dat die toch direct worden omgeblazen bij alles van F3 of hoger?". En toen herinnerde ik me dit artikel over earthships, met de verwijzing naar woningen die meer "in de grond" liggen, en vroeg me af of dit geen goed alternatief zou zijn voor ginds.

Want ik besef ook wel, dat ze daar houten huizen zetten omdat dit snel bouwt, veel goedkoper is, en dus makkelijker te verzekeren indien gewenst/mogelijk. Ze zeggen daarbij ook dat enkel "reinforced concrete" tornado-proof is, en dat dus zowel ongelofelijk duur als ongelofelijk ongezellig zou zijn om in te wonen; maar ik vraag me af of ze grondwoningen zoals de Earthships wel eens serieus hebben overwogen/onderzocht...

Weet iemand daar iets meer over?

m de raadt

In nederland staan ze zoals het theehis in zwolle. Tevens is er start gemaakt met een woonwijk 23 huizen in Olst. misschien leuk om daar eens over te schrijven.

A.J. Rietveld

Met verbazing las ik dit artikel over de huizen die gedeeltelijk onder de grond gebouwd worden.
Een jaar geleden heb ik dit concept gezien in Wenen, Museum Hunderdwasser.
Maar in een blad die mijn oma in de 50ger jaren van de vorige eeuw uit Amerika meebracht, zag ik al foto's van deze huizen.
Ook daar werd al gesproken over energiezuinige huizen.

Estella Franssen

Goh, een artikel uit 2007 over earthships. Inderdaad worden er 23 in Nederland gebouwd, in Olst bij Deventer. De eerste twee earthships, of aardehuizen zoals wij ze noemen, zijn al bewoond, de volgende drie worden in november 2013 opgeleverd. Kijk maar op www.aardehuis.nl.

Evelien

Wij zijn vorig jaar op 'ecologische ontdekkingsreis' geweest en zijn onder andere langs geweest bij de Aarden Huizen in Olst! Een project om 'U' tegen te zeggen. Op onze blog vind je ons verslag van ons verblijf daar.

http://eco-tripping.blogspot.be/2013/06/aardige-autobandenhuizen.html

Boeiende huizen, die earthships!

Catharina Priem

er is zoveel tekort aan siciale woningen,er is geen geld genoeg zegt men..
Waarom dan niet doorzetten met dit consept van Eartships woningen
Die milieu besparend zijn..en weer meer mensen zowel aan werk als aan betaalbare woningen kan helpen?
Dat zou een super idee zijn..
En wat doe je op deze manier met woningen die op moeras gebouwd zijn...kan daar ook deze manier van herbouwen of renoveren in toegebracht worden?

Grtj Catharina Priem
N/b ik ben fan van uw consept en vindt het toekomst gericht uitstekend:-*:-)

Renaat

@ Catharina,

in ieder geval in België is zowel de wereld van de architectuur, die van de gemiddelde bouwer, van de gemiddelde bouwpromotor en die van de ruimtelijke ordening redelijk conservatief.

Bovendien staan buiten de wetgeving rond ruimtelijke ordening en stedenbouwkundige vergunningen vooral milieuwetgeving het gebruik van banden (of ander 'afval') als bouwmateriaal in de weg.

Mattias

Niet geheel onterecht dat voorzichtig moet omgesprongen met afval. Zie bv Ecologische flop: Frankrijk verwijdert duizenden autobanden uit de zee. Meer info op https://www.demorgen.be/buitenland/ecologische-flop-frankrijk-verwijdert-duizenden-autobanden-uit-de-zee-bf42ba2b/

Renaat

Mattias, ik deel je visie. Dat maakt mij ook wantrouwig tegenover projecten waarbij buitenbanden als bouwmateriaal gebruikt wordt.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Abonneer

Offline lezen

  • LTM-boek-nederlandstalig

De Hefboombijl

Computers & Internet