Goederen vervoeren via de lucht is zeer schadelijk voor het milieu. Het kan de groenste optie zijn als de snelheid wordt teruggeschroefd.
Het Amerikaanse bedrijf Ohio Airships ontwerpt luchtschepen die het midden houden tussen een vliegtuig en een zeppelin: de Dynalifters. De tuigen moeten 3 keer zoveel vracht meenemen als een Boeing 747, maar halen slechts een snelheid van 200 kilometer per uur. Daardoor verbruiken ze veel minder brandstof, wat hun ecologische score aanzienlijk verbetert. Omdat ze geen wegen of rails nodig hebben, zijn luchtschepen zelfs milieuvriendelijker dan vrachtwagens of treinen. Het bedrijf bouwde al een prototype van 37 meter. Steeds meer startende ondernemingen scharen zich achter een nieuwe toekomst voor het luchtschip - sommigen willen ook passagiers gaan vervoeren.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vrachtvervoer via de lucht is de snelst groeiende transportmodus sinds het begin van de jaren negentig. Volgens de Franse zakenkrant 'Les Echos' zal luchtvracht tot 2011 met meer dan 5 procent per jaar blijven groeien. Dat jaar zullen er 112 miljoen ton goederen via de lucht getransporteerd worden, tegenover 78 miljoen ton in 2004. De helft van de door de lucht getransporteerde vracht wordt vervoerd in de bagageruimte van passagiersvliegtuigen.
Lege vliegtuigen
Vliegtuigen zijn het meest vervuilende transportmiddel voor het vervoer van goederen. Een van de redenen is dat de meeste vracht van het Oosten naar het Westen getransporteerd wordt. Volgens Air France komen er voor elk vrachtvliegtuig dat van Europa naar Azië vliegt, acht vrachtvliegtuigen terug. Dat betekent dat vrachtvliegtuigen een groot aantal kilometers afleggen terwijl ze leeg zijn. Afgezien daarvan verstoken vliegtuigen grote hoevelheden brandstof en spuwen ze meer broeikasgassen en vervuilende stoffen uit dan eender welk ander transportmiddel.
De voordelen van de luchtvaart
Maar verkeer via de lucht heeft ook voordelen. In tegenstelling tot vrachtwagens, hebben vliegtuigen geen wegen nodig. Wat betekent dat er geen natuur of huizen moeten verdwijnen voor de aanleg ervan, en dat er geen kinderen onder wielen kunnen worden verpletterd. En in tegenstelling tot schepen, vervuilen vliegtuigen het water niet of verplaatsen ze geen volledige ecosystemen via hun ballasttanks.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Millenium Airship heeft een vergelijkbaar concept ontwikkeld dat op zonne-energie zou vliegen. Daarmee kan het energieverbruik bijna tot nul herleid worden, aangezien er boven het wolkendek (overdag) altijd zon is
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Geen klassieke zeppelin
De luchtschepen zijn zo ontworpen dat ze de nadelen van klassieke zeppelins omzeilen. In tegenstelling tot een zeppelin is de Dynalifter niet lichter dan lucht, zodat het tuig veel minder last heeft van windvlagen. Het luchtschip beschikt over een intern geraamte en een groot deel van het gewicht wordt gedragen door de aerodynamische lift van de vleugels en de romp - net zoals bij een vliegtuig. In tegenstelling tot een zeppelin heeft het luchtschip ook wielen: het stijgt op en landt als een gewoon vliegtuig, al heeft het dankzij de veel lagere snelheid een kortere landingsbaan nodig.
Ontwikkelingslanden
Ohio Airships mikt in de eerste plaats op ontwikkelingslanden. In West-Europa en Noord-Amerika ligt al een wijdvertakte wegeninfrastructuur, maar in Afrika, Azië en Zuid-Amerika moet die nog grotendeels worden aangelegd. De wereldbank stelde eind vorig jaar voor om de modderige wegeninfrastructuur in Afrika te upgraden naar een wijdvertakt netwerk van autostrades dat 83 steden verbindt en een totale lengte heeft van ongeveer 100.000 kilometer. Die ingreep moet de handel stimuleren, maar zou de natuur en de leefomgeving om zeep helpen. Zeppelins kunnen een ecologische middenweg bieden.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aeros wil naast vracht ook passagiers gaan vervoeren met luchtschepen
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Veel goedkoper dan trein of vrachtwagen
De Dynalifter belooft een transportnetwerk dat een vergelijkbare snelheid kan leveren als vrachtwagens of treinen, maar dan zonder de nood aan een uitgebreid netwerk van wegen of spoorlijnen. De luchtschepen hebben alleen maar plaats nodig om te landen en op te stijgen. Zo wordt het milieu gespaard, blijven de kosten beperkt en kan het transportnetwerk veel sneller worden uitgebouwd. Volgens het bedrijf kan een transportnetwerk worden aangelegd voor slechts een tiende van de prijs van een netwerk met vrachtwagens. Een luchtschip is weliswaar flink duurder dan een vrachtwagen of een trein, maar bij transport over land is de kost van de infrastructuur veel hoger dan de kost van de voertuigen.
E-commerce
Het bedrijf ziet ook potentieel in de ontwikkelde landen, met name voor het vervoeren van via het internet bestelde goederen. Daar heeft de consument nu de keuze tussen ofwel een goedkope levering via schepen (met een leveringstermijn van ongeveer een maand) of een snelle (een paar dagen) maar veel duurdere levering via het vliegtuig. De Dynalifter past daar mooi tussenin.
Enige probleem is dat helium - het gas waarmee luchtschepen gevuld worden - geen onuitputtelijke grondstof is. Volgens sommige studies raakt het gas stilaan uitgeput. Waterstof is een alternatief, maar dat is een explosief brandbaar gas. De productie van waterstof vraagt ook veel energie.
© Kris De Decker
|
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Van kabelbaan tot RopeCon: automatisch goederentransport voor een prikje
- Wonen in de wolken: het zeiljacht van de 21ste eeuw
- Een wereld zonder vrachtwagens : ondergronds transport van stukgoederen
- Racen op zonne-energie : wanneer rijden onze auto's op zonne-energie?
- Auto's op gebakken lucht: na de hype over waterstof, is er nu de auto op lucht
- Vliegtuig op wielen : is de trein echt milieuvriendelijker dan het vliegtuig?
- Vliegende auto's : een SUV of een sportwagen zijn straks helemaal passé.
- Kitesurfing voor vrachtschepen : maakt het zeilschip een comeback?
- Hoe duurzaam leeft de stadsbewoner? Stedelingen nemen vaker het vliegtuig
- Elektrisch vliegtuig twee keer zuiniger dan elektrische auto
(1)
Geweldig interessant om op afgelegen plaatsen windparken te bouwen : het aanleggen van een weg naar vb een windrijk plateau kost evenveel als de turbines zelf. Als je kraan en componenten per luchtschip kan ter plaatse brengen bespaar je een heleboel.
Alleen moeten die dingen eindelijk eens op de markt komen hé ...
Geplaatst door: Johan | 12 december 2009 om 10:46
(2)
http://www.knack.be/beeldreportages/in-beeld-megazeppelin-een-revolutionair-luchtvrachtschip/album-4000241507291.htm#photo-9
Geplaatst door: Renaat | 03 februari 2013 om 18:22