De stijgende zeespiegel speelt in de kaart van de Walen
Volgens de nationale en internationale pers is het voorbestaan van België in gevaar. Als we ook de stijgende zeespiegel in rekening brengen, zijn het echter vooral de Vlamingen die voor hun toekomst moeten vrezen. De klimaatwetenschappers van het International Panel on Climate Change (IPCC) voorspellen een stijging van de zeespiegel met ongeveer 1 meter tegen het eind van deze eeuw. In dat geval lopen grote delen van Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Antwerpen onder water. En het kan nog erger.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
De voorspellingen van het IPCC zijn ruwe schattingen, en bovendien een compromis van een paar duizend wetenschappers. Volgens sommige onderzoekers zal de zeespiegel sneller stijgen. De kans bestaat dat er mechanismen optreden die de klimaatopwarming - en dus ook de stijging van de zeespiegel - kunnen versnellen. Als de volledige ijskap op Groenland wegsmelt - de kans is zeer klein dat dit deze eeuw al gebeurt - zou de zeespiegel met 7 meter stijgen. Behalve een paar eilanden, blijft er dan nauwelijks nog iets van Vlaanderen over.
200 meter
De zeespiegel is doorheen de geologische tijd overigens een zeer flexibel gegeven. In de loop van de geschiedenis stond hij dan weer 200 meter hoger en dan weer 200 meter lager als vandaag. De opwarming van het klimaat doet de zeespiegel op twee manieren stijgen: enerzijds omdat sneeuw en ijs smelten en in zee vloeien, anderzijds omdat water uitzet naarmate het warmer wordt.
© Kris De Decker // Kaart Wallonie-sur-mer: Strange maps
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
we kunnen nu al beginnen met het bouwen van een haven in walonie,dit kan momenteel op het droge gebeuren en is bij gevolg stukken goedkoper dan waneer het water er reeds zou zijn.
Geplaatst door: ph | 07 september 2008 om 11:43
Zo'n stijging van de zeespiegel zal, als die er al komt, beslist niet in één dag gebeuren. Een zeespiegelstijging van één meter hoeft niet te betekenen dat grote delen van West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen onder water komen te staan. In Nederland ligt het grootste deel van het westen 1 tot 7 meter onder zeeniveau. Als ze die gebieden in Nederland droog kunnen houden door middel van dijken, waarom zou Vlaanderen, dat voor het grootste deel 1 tot 50 meter bóven de zeespiegel ligt, zich dan niet kunnen beschermen tegen een zeespiegelstijging van één meter?
Geplaatst door: Stormbeest | 05 juni 2011 om 13:07
Over water naar de zee dragen gesproken.
Weet De Wever hier al van?
Geplaatst door: Loes | 20 mei 2014 om 23:49