De televisie is de meest verspreide technologie in ons land. Meer dan 96 procent van de huishoudens heeft er minstens één in huis. Televisies hebben gedurende de halve eeuw dat ze bestaan, nauwelijks een rol van betekenis gespeeld in het totale elektriciteitsverbruik. Een klassieke TV verbruikt ongeveer 100 watt elektriciteit, evenveel als een straffe gloeilamp. Maar de traditionele beeldbuis wordt in sneltreintempo vervangen door platte televisieschermen: die verbruiken tot 15 keer zoveel elektriciteit. (Foto)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Het klopt dat de nieuwe LCD- en plasmaschermen in principe zuiniger zijn dan een klassiek toestel. Een plat televisiescherm met een diameter van 51 centimeter verbruikt slechts 70 tot 80 watt elektriciteit.
Die technologische vooruitgang vertaalt zich echter niet in minder energieverbruik, maar in veel grotere schermen. Haast niemand koopt een plat scherm met een beelddoorsnede van slechts een halve meter. De meest verkochte modellen hebben momenteel een diameter van iets meer dan 1 meter, en verbruiken 200 tot 250 watt elektriciteit.
260 centimeter
Platte televisieschermen worden alsmaar groter. Er komen steeds meer modellen op de markt met een beelddoorsnede van 130 centimeter tot meer dan anderhalve meter. Die consumeren 300 tot meer dan 500 watt elektriciteit. Een toestel van Panasonic spant momenteel de kroon met een diameter van 260 centimeter en een verbruik van 1.500 watt - evenveel als 15 klassieke televisies. Veel consumenten zijn zich nauwelijks bewust van dat hoge energieverbruik. Je moet vaak goed zoeken naar het vermogen van een toestel, en soms is dat cijfer onvindbaar.
Officiëel staan er in België zo'n 4 miljoen televisietoestellen. Dat cijfer is een onderschatting, want het is gebaseerd op het kijk- en luistergeld van het jaar 2001. Veel mensen gooien hun oude televisie ook niet weg, maar stellen hem in een andere kamer op. Volgens een studie van het Energy Saving Trust, een onderzoeksinstituut gefinancierd door de Britse overheid, staan er gemiddeld 2 tot 3 televisies in elk huishouden.
Maar zelfs als we het cijfer van 4 miljoen als uitgangspunt nemen, heeft het vervangen van de klassieke beeldbuis door platte schermen een niet te onderschatten impact op het energieverbruik in ons land. Nemen we het verbruik van de meest verkochte modellen als gemiddelde, dan stijgt het vermogen dat nodig is om onze televisieschermen van energie te voorzien, met 400 tot 600 megawatt. Dat komt overeen met een halve kerncentrale (een Belgische kerncentrale heeft een gemiddeld vermogen van 816 megawatt).
7 kerncentrales
Maken we dezelfde berekening met de volgende generatie toestellen, die 300 tot 500 watt verbruikt en wellicht al volgend jaar het grootste deel van de verkoop voor haar rekening zal nemen, dan komen we aan een extra benodigd vermogen van 800 tot 1.600 megawatt. Eén tot twee extra kerncentrales. En als we ons straks allemaal een televisiescherm van 2,5 meter kunnen veroorloven, hebben we 5.600 megawatt extra elektriciteit nodig. Dat komt overeen met bijna 7 centrales of een verdubbeling van de huidige capaciteit aan kernenergie. Televisies staan weliswaar niet de hele dag aan, maar ze werken wel bijna allemaal op hetzelfde moment, en bovendien op een tijdstip waarop het elektriciteitsverbruik sowieso al piekt.
Momenteel zijn de allergrootste modellen nog altijd peperduur. Maar de prijzen zakken snel, in Europa met 20 tot 35 procent per jaar. De sector is het slachtoffer van zijn eigen succes. Omdat het platte scherm een enorm verkoopsucces bleek te zijn, hebben alle elektronica-fabrikanten zich op die markt geworpen. Er worden fabrieken bij de vleet gebouwd, vooral in Oost-Europa, en iedere fabrikant probeert marktaandeel af te snoepen door de verkoopprijs net onder die van de concurrentie te plaatsen. Meer dan 90 procent van de verkochte televisietoestellen is momenteel een LCD- of plasmascherm. Meer en en meer fabrikanten nemen de traditionele beeldbuis uit de handel.
Een tip van Lowtech Magazine: hou uw klassieke toestel bij en verzorg het goed. Dan kan u straks, als de energieprijzen naar ongekende hoogten schieten, nog altijd uw favoriete programma's bekijken.
© Kris De Decker
UPDATE : Bij het bekijken van een film is ook het afspeeltoestel van groot belang. Een dvd-speler verbruikt minder dan 20 watt. Speel je een dvd af op de PC, een XBox of een Playstation3, dan kost dat respectievelijk 145, 125 en 175 watt. Exclusief het verbruik van het scherm.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lees ook :
- Weg met de stand-by knop ! Benodigd: een schaar en een schroevendraaier
- Televisie verovert het landschap: de opmars van het digitale billboard
- Hoeveel energie kost digitale technologie? De productie van microchips
- De mens als energiecentrale : drijf je televisie aan met spierkracht
- Windows schaadt het milieu: het energieverbruik van software
- De fabrieken van het internet: het energieverbruik van het wereldwijde web
- Televisie in de 17e eeuw : de stereoscoop, de toverlantaarn en de rarekiek
- Vals licht : een spaarlamp spaart geen energie
"Een tip van Lowtech Magazine: hou uw klassieke toestel bij en verzorg het goed. Dan kan u straks, als de energieprijzen naar ongekende hoogten schieten, nog altijd uw favoriete programma's bekijken."
Daarvoor heb je geen klassiek TV-toestel nodig: je kan nog altijd een veel kleiner, en dus zuiniger, plat TV-scherm kopen.
Geplaatst door: Stormbeest | 08 maart 2011 om 22:40