Een vleeseter die met een kleine auto rijdt, stuurt meer broeikasgassen de lucht in dan een vegetariër die zich met een terreinwagen verplaatst.
Onderzoekers van de Universiteit van Chicago kwamen tot de conclusie dat wie vooral rood vlees eet, jaarlijks 3,6 ton meer broeikasgassen veroorzaakt dan wie zich aan een strikt plantaardig dieet houdt. Het onderzoek houdt wel geen rekening met de energie die het kost om auto's te produceren.
|
Het Franse milieuagentschap IFEN raamt de kosten van 100 kilometer autorijden op 22 kilogram broeikasgas, twee tot drie flinke biefstukken.
De opmerkelijk hoge uitstoot door de vleesproductie is te wijten aan de
uitstoot van methaan en lachgas, broeikasgassen die veel efficiënter
zijn als koolstofdioxide. Meer dan de helft van de gassen is afkomstig
van de spijsvertering van de dieren zelf. De rest is het
gevolg van ontbossing voor de aanleg van weiden en velden voor
veevoedergewassen, en van het energieverbruik in de
vleesproductieketen.
(De integrale versie van dit artikel verscheen in de krant De Tijd, 1 maart 2007, pagina 1 en 36: 'Auto milieuvriendelijker dan steak')
Verwante artikels :
Rijden of eten : waarom biobrandstoffen ons dreigen uit te hongeren
Waarom de elektrische auto geen toekomst heeft : snelle oplaadtijden voor elektrische auto's worden enthousiast onthaald, maar ze leiden tot enorme pieken in het elektriciteitsverbruik.
Groene auto's bestaan niet : de vruchteloze zoektocht naar alternatieve brandstoffen
De handel in virtueel water : een biefstuk vraagt 5.000 liter water
De verticale boerderij : kunnen glazen wolkenkrabbers de steden van voedsel voorzien?
Startpagina / Overzicht alle artikels / Blijf op de hoogte via e-mail
|
Laatste reacties