Nieuwe technologie kan de doorbraak van zonne-energie alleen maar versnellen.
Zonnecellen worden steeds goedkoper en efficiënter. Beloftevol op grote schaal is ook het benutten van zonnewarmte in plaats van zonlicht. (Foto: TREK)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Efficiëntere zonnecellen
De efficiëntie waarmee zonnecellen zonlicht omzetten naar elektriciteit stijgt met een halve procent per jaar. Een klassieke silicium zonnecel zet nu 15 procent van het zonlicht om in elektriciteit. Met multijunctie zonnecellen kan een rendement gehaald worden tot 40 procent. Deze cellen bestaan uit verschillende soorten materialen (naast silicium bijvoorbeeld ook gallium arsenide of cadmium telluride) die elk verschillende golflengtes van het spectrum aan zonlicht absorberen.
Omdat ze veel duurder zijn (ook rekening houdend met hun hogere efficiëntie), werden ze lange tijd alleen gebruikt in de ruimtevaart. Nu worden ze ook toegepast in systemen die door middel van spiegels en lenzen het zonlicht bundelen alvorens het op te vangen. Op die manier zijn er minder zonnecellen nodig om evenveel energie op te wekken, wat de prijs drukt. In oktober kwam een systeem op de markt dat de cellen en de spiegels combineert in een dichtgemaakt pakketje, gelijkaardig aan de koplamp van een auto.
Goedkopere zonnecellen
Silicium is duur en daarom proberen fabrikanten van zonnecellen het gebruik ervan te beperken. Klassieke zonnecellen hebben steeds minder silicium nodig. In 2003 was er 14 gram nodig per watt elektriciteit, in 2005 was dat 11 gram. Bij dunnefilmtechnologie (de zogenaamde zonnecellen van de tweede generatie) wordt gebruik gemaakt van nog veel dunnere schijven silicium. Deze cellen zijn twee tot drie keer goedkoper dan klassieke cellen, maar hebben een lagere efficiëntie, van 7 tot 10 procent. Er zijn al verschillende types op de markt.
Organische zonnecellen (zonnecellen van de derde generatie) gebruiken helemaal geen silicium meer en vetrouwen op lichtabsorberende kleurstoffen en andere fotovoltaïsche materialen zoals koper of halfgeleidende polymeren. Ze zijn erg goedkoop, ook omdat ze aan de lopende band kunnen worden geproduceerd. Organische zonnecellen zijn plooibaar en kunnen als een deklaag op gebouwen, vensters, auto’s, kleding of apparaten worden aangebracht. Nadeel is hun lage efficiëntie (maximum 5 procent) hun korte levensduur (hooguit een paar jaar). Ze worden de komende jaren op de markt verwacht.
Zonnewarmte
Er kan ook energie geoogst worden uit zonnewarmte in plaats van zonlicht. Dat is het principe van de zonneboilers, systemen die dankzij zonlicht warm water leveren aan een huishouden. Maar het kan ook op veel grotere schaal, via thermische zonnecentrales. Zonlicht wordt hier via reflecterende oppervlakken gericht op een holle buis, waar een vloeistof doorstroomt. Die neemt de hitte op en drijft daarmee een stoomturbine aan. De vloeistof kan water zijn, maar ook olie of vloeibaar sodium.
Die houden hitte veel langer vast, waardoor de centrale ook ’s nachts energie kan leveren. Thermische centrales bieden dus een belangrijk voordeel op klassieke zonnecentrales. Bovendien kunnen ze op grote schaal energie leveren, met een efficiëntie van twintig tot dertig procent. Er staat al een thermische centrale in Californië, die 350 megawatt elektriciteit levert. Nogal wat mensen geloven dat deze technologie uiteindelijk belangrijker zal worden dan zonnepanelen.
© Kris De Decker
|
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Links :
- De 800 grootste zonnecentrales ter wereld (gedetailleerde lijst)
- Photovoltaic Energy Barometer 2007 : cijfergegevens geïnstalleerde capaciteit in Europa (download duurt even)
- The terawatt challenge : inspirerend artikel over zonne-energie van nobelprijswinnaar Richard E. Smalley
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Verwante artikels :
- Honderd procent groene stroom : een wereldwijd netwerk van duurzame energie
- Hoe werkt een zonnecel?
- Energie in overvloed : hoeveel zonnepanelen moet België plaatsen om onafhankelijk te zijn?
- Wanneer rijden onze auto's op zonne-energie?
- Een kerncentrale in de kelder : je eigen elektriciteit opwekken is niet altijd even milieuvriendelijk
- Vals licht: een spaarlamp spaart geen energie
- Bouw een zelfvoorzienend huis (als het mag)
- Bouw je eigen windmolen
- Elektrische auto's en zonnepanelen: nuttige combinatie of schone schijn?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
Laatste reacties