Er zijn grenzen aan recycleren en composteren
Afval van sorteer- en recyclageprocessen wordt erg goedkoop gestort. De OVAM maakt zich sterk dat het verlaagde storttarief tegen 2008 verdwijnt. ,,Wij hebben de sector op weg geholpen met die verlaagde heffingen”, verklaart woordvoerster Karina De Beule. ,,Dat we op het gebied van recyclage zo ver staan in Vlaanderen, heeft ook daar mee te maken. Vijftien jaar geleden dacht men dat recyclage economisch onleefbaar zou zijn. Maar het gaat om een volwassen bedrijfstak nu, die niet langer positief gediscrimineerd moet worden.”
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kunstwerk: Hubcap creature door Ptolemy Elrington
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
De afvalverwerkende industrie denkt daar anders over. ,,De overheid zou graag een afvalloze sector zien, maar een stortloze maatschappij bestaat niet”, zegt Jan Vermoesen van Coberec, de belangenorganisatie van de recyclage-industrie.
Kunnen de sorteer- en recylageresidu’s verder zakken?
Vermoesen: ,,Wij proberen de residu’s te beperken, maar tot nul terugbrengen is onmogelijk. Voor textiel willen wij zelfs dat het maximaal toegelaten percentage wordt opgetrokken van 15 naar 20 procent. De mensen stoppen er veel afval bij dat er niet in thuishoort. Dat is ook een probleem met papier en met glas. Je zal dat ontwijkgedrag nooit helemaal kunnen uitschakelen. Ook het recyclageproces zelf heeft zijn beperkingen. Papier is per definitie bedrukt, het bevat nietjes, plastic, lijm. Plastic en papier zijn in tegenstelling tot metaal of glas ook niet eindeloos te recycleren. Het materiaal degradeert bij elke recyclage. Je zal dus altijd met een residu blijven zitten. Wij proberen die restfracties wel nuttig toe te passen, maar die oplossingen zijn beperkt.”
Kan de recyclagesector wel overleven zonder die verlaagde storttarieven?
Vermoesen: ,,Ik denk dat je een groot deel van de sector om zeep helpt. Als die tarieven worden afgeschaft, zal er nog meer afval naar het buitenland verdwijnen. Of wordt het hier gewoon niet meer selectief ingezameld.”
In 2008 is het dus afgelopen met de selectieve inzameling?
Vermoesen: ,,De overheid is wel meegaand. Ik stel vast dat de OVAM tegenover de minister een verlaagde heffing voor de compostverwerking en de glassector blijft bepleiten.”
© Kris De Decker
Lees meer :
De zwendel met afvalstatistieken (hoofdartikel)
- Bouw een huis met blikjes en autobanden : earthships
- Een computer uit karton : ecotech waanzin
- Plastiek in de wereld van morgen, plastic in de wereld van vandaag
- Wanneer zijn de grondstoffen op?
- De wegwerpmaatschappij in beeld
- Dood kapitaal : sorteren we voor het milieu of voor de cijfers?
- Rijden over een stortplaats (uittreksel): is het gebruik van bodemassen als onderfundering wel zo'n goed idee?
|
Laatste reacties