Sorteren we afval voor het milieu, of voor de cijfers?
De gemeente Diest heeft de aparte inzameling van GFT-afval stopgezet. ,,Afval verdwijnt niet door het selectief in te zamelen”, verklaart milieuschepen Billy Reynders (VLD).
Is Diest tegen de selectieve ophaling?
Reynders: ,,Selectieve inzameling is niet noodzakelijk slecht. Maar waar preventie mogelijk is, moet die de overhand krijgen. Als iedereen zijn biologisch-organisch afval thuis zou composteren, kan het goed zijn dat het percentage selectief ingezameld afval nog maar vijftig procent bedraagt. Maar het is wel beter voor het milieu, want er is in totaal minder afval. Wij hebben hemel en aarde moeten bewegen om de GFT-inzameling stop te zetten. Omdat de OVAM een stukje selectief ingezameld afval uit de statistieken zag verdwijnen.”
Staat selectieve inzameling preventie in de weg?
Reynders: ,,Uiteraard. Als we serieus aan preventie gaan doen, blijven we met een hoop dood kapitaal achter. Niet alleen de bedrijven. Ook de overheid investeert veel geld in afvalsortering en recyclage. Alle composteringsinstallaties zitten met een overcapaciteit. Het kan best zijn dat instellingen als OVAM of VLAKO dat tegenspreken, maar ze zijn daar gewoon niet eerlijk in. Er is niet voldoende aanvoer. De meeste mensen stoppen hun keukenafval gewoon in de restafvalzak. Volgens mij is het verontreinigingspercentage van het GFT veel hoger dan de OVAM toegeeft.”
Is thuiscomposteren wel geschikt voor stedelijke gebieden?
Reynders: ,,Nee. Hier in Diest zijn wij ook bezig met een het opzetten van een wijkcompostering. Een soort dierentuin in het stadspark, waar mensen hun GFT naartoe kunnen brengen, en waar kippen en andere dieren dat verwerken. En als dat niet blijkt te werken, denk ik dat het beter is om het organisch afval van mensen in de stad samen met het restafval te verbranden. We hebben goede ovens en we kunnen een deel van het afval als energie recupereren. Maar dan zit je op de grens tussen verwijdering en nuttige toepassing. De vraag is hoe dat dan in de statistieken moet vertaald worden.”
© Kris De Decker
Lees meer :
De zwendel met afvalstatistieken (hoofdartikel)
- Bouw een huis met blikjes en autobanden : earthships
- Een computer uit karton : ecotech waanzin
- Plastiek in de wereld van morgen, plastic in de wereld van vandaag
- Wanneer zijn de grondstoffen op?
- De wegwerpmaatschappij in beeld
- Een stortloze maatschappij bestaat niet : er zijn grenzen aan recycleren en composteren
- Rijden over een stortplaats (uittreksel): is het gebruik van bodemassen als onderfundering wel zo'n goed idee?
|
Laatste reacties