Betekenen bewoonbare blokkendozen het einde van de vastgoedhausse?
Auto’s, wasmachines, televisietoestellen: zowat alles wat we vandaag kunnen kopen is op de lopende band van een of andere fabriek in elkaar gezet. Maar onze huizen worden nog altijd ter plaatse door een (vaak slecht gecoördineerd) team van werklieden in elkaar geknutseld. Met flink wat lawaaioverlast voor de omwonenden, en gehinderd door weer en wind. Maar daar zou wel eens verandering in kunnen komen. Een aantal architecten ziet in bewoonbare scheepscontainers het ei van Columbus.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Het is perfect mogelijk om in een fabriek kant en klare huizen te bouwen, maar het probleem is hoe je ze ter plaatse krijgt. Een eengezinswoning, laat staan een appartementsblok, zet je niet even op een vrachtwagen. Met als gevolg dat huizen nog een van de weinige “met de hand” gemaakte producten zijn, en dus nog steeds erg duur. Lang niet iedereen kan zich een eigen huis of appartement veroorloven.
Handelbaar als legoblokjes
Maar daar zou wel eens verandering in kunnen komen. Een aantal architecten ziet in bewoonbare scheepscontainers het ei van Columbus. Containers kunnen in de fabriek worden aangekleed en vervolgens gemakkelijk over de hele wereld vervoerd worden, via schip, trein of vrachtwagen.
Door hun gestandaardiseerde afmetingen zijn ze even handelbaar als legoblokjes: ze kunnen makkelijk op en naast elkaar gestapeld worden, tot zeven lagen hoog. Omdat de structuur van een container zelfdragend is, kunnen bovendien de wanden er worden uitgehaald om grotere ruimtes te creëren.
Extra kamers
De combinatie van mobiliteit en modulariteit biedt interessante mogelijkheden. Een gezin kan klein beginnen, en de woonst stelselmatig uitbreiden. Er kan bijvoorbeeld een verdieping worden bijgebouwd als er kinderen op komst zijn. Terwijl je nu al rekening moet houden met de toekomst als je een huis koopt. Twee mensen die willen samenwonen, klikken hun containers aan elkaar vast. Kinderen die het huis uitgaan, nemen ieder hun deel van het huis met zich mee.
Het Nederlandse bedrijf Tempohousing levert bewoonbare scheepscontainers van dertig vierkante meter voor 20.000 euro, de prijs van een niet eens zo grote auto. Ze worden volledig afgewerkt ter plaatse geleverd, met badkamer, keuken, verwarming, elektriciteit, isolatie, ramen en deuren. Via de lokale merknaam Keetwonen legt het bedrijf in Amsterdam momenteel de laatste hand aan een studentendorp bestaande uit duizend scheepscontainers, verdeeld over zes appartementsblokken.
Het dorp omvat ook een supermarkt, een wasserette, een restaurant en een sportzaal, allemaal opgebouwd met containers. Het hele complex werd op slechts een jaar tijd afgewerkt, de eerste studenten wonen er al sinds september. De containers worden tot vijf lagen op elkaar gestapeld. Dat drijft de kostprijs wel op tot 25.000 euro per container, omdat er ook funderingen, daken, galerijen en trappen moeten worden gebouwd. Elke container heeft een balkon.
Staalbouw met glas
,,Er kleeft een negatief imago op het wonen in een container”, beseft Mathijs Resinck, een van de oprichters van het bedrijf. ,,Maar het is in feite staalbouw met glas, en dat is hartstikke hip. Je hebt absoluut niet het idee dat je in een container zit. Containerwoningen zijn interessant voor overheden om goedkope huisvesting aan te bieden. Een bijkomend voordeel is dat je gebruik kan maken van grond die tijdelijk beschikbaar is. Hier in Amsterdam krijgen we na vijf jaar een nieuw terrein.”
De containerwoningen van Tempohousing kunnen op zichzelf worden bewoond, maar het bedrijf mikt voorlopig enkel op massale huisvesting. Resinck: ,,We zijn wel van plan om individuele woningen aan te bieden, maar die zullen iets groter zijn. We zijn momenteel bezig met het ontwerpen van gezinswoningen van 60 tot 120 vierkante meter, bestaande uit twee tot vier containers. Die huizen kunnen indien gewenst geheel zelfvoorzienend zijn. Er is bijvoorbeeld een apparaat op de markt gekomen dat water filtert uit de lucht, en er zijn nu ook erg kleine windturbines beschikbaar.”
Villa voor de prijs van een appartement
Steeds meer architecten proberen het taboe op wonen in containers te doorbreken. De Amerikaanse architect Adam Kalkin bouwde met twaalf scheepscontainers een indrukwekkende villa met drie slaapkamers, twee badkamers en een binnenplaats. Door gebruik te maken van afgedankte scheepscontainers kon de architect de kostprijs beperken tot minder dan 60.000 euro. In Los Angeles en in Londen staan al stijlvolle complexen van containerwoningen, die kwalitatief maar goedkoop onderdak en werkruimte leveren voor kunsternaars of startende ondernemers.
Made in China
De Spaanse architect Santiago Cirugeda pootte vorig jaar in Barcelona een fraai uitziend appartementsblok neer met 500 vierkante meter vloeroppervlakte, geheel opgebouwd uit gebruikte containers en ander afvalmateriaal. Het werd op een week tijd gebouwd voor minder dan 23.000 euro. Maar hoewel Barcelona kampt met een nijpend tekort aan kleine en betaalbare appartementen, besliste het stadsbestuur afgelopen maand dat het gebouw moet verdwijnen.
Goedkope woningen zouden de vastgoedprijzen wel eens onder druk kunnen zetten. Dat is goed nieuws voor wie nog geen huis heeft, maar slecht nieuws voor wie er wel al een (of meerdere) bezit. Resinck: ,,De traditionele bouwmaatschappijen zijn niet bepaald gelukkig met ons. Zij hebben veel manuren nodig om een huis te bouwen. Wij kunnen meteen beginnen met de afwerking van de ruwbouw. Dat doen wij bovendien in China, waar arbeid veel goedkoper is. Die mogelijkheid hebben zij niet.”
Hier, hier en hier vind je meer voorbeelden van containerwoningen.
© Kris De Decker
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gelukkig in een huis van 8 vierkante meter : dwerghuisjes
Tegels als een alternatief voor staal : de revival van het tamboerijngewelf
Bouw een zelfvoorzienend huis (als het mag)
Huis afbreken is ecologische misdaad
Moderne architectuur uit afvalmateriaal : eerst grondstoffen zoeken, dan ontwerpen
Maak alles zelf : meer dan 1.000 online handleidingen voor doe-het-zelvers
Bouwen met volledige bomen : voorbij de blokhut
Weg met het gazon : prairietuinen, puintuinen, regentuinen en beestentorens
Startpagina / Alle artikels over wonen
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
Laatste reacties