De restproducten van afvalverbranding worden op grote schaal gebruikt als onderfundering bij de bouw van wegen, spoorlijnen en parkings.
De verbranding van 1 ton afval levert 180 tot 270 kilogram bodemassen op. Die worden in de wegenbouw ingezet als alternatief voor zand. Carlo Vandecasteele, hoofd van het departement chemische ingenieurstechnieken aan de KULeuven, stelt dat die praktijk in feite een verdoken vorm van storten is. ,,De assen worden ingepakt in een folie, maar eigenlijk ben je dan bezig een klein stort te maken. Dezelfde techniek wordt toegepast op stortplaatsen zoals de Antwerpse Hooghe Maay".
Vandecasteele acht de kans klein dat vervuilende stoffen in de ondergrond en het grondwater doordringen, omdat die assen ook nog eens worden 'gewassen'. ,,Maar wie weet straks, bij de afbraak van die parking, dat er onder het asfalt bodemassen zitten? Misschien moeten we toxische afvalstoffen niet te veel verspreiden."
De Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij bevestigt dat er geen inventaris wordt gemaakt: ,,Er wordt alleen nagekeken of de assen voldoen aan de voorwaarden voor nuttige toepassing", zegt woordvoerder Guy Haemels. ,,Maar we kunnen niet met zekerheid stellen dat er geen onbehandelde bodemassen onder wegen terechtkomen, omdat de ondergrond al zo vervuild is. Ook voor 1996 werden assen onder onze wegen gestort, zonder dat ze behandeld werden. Ideaal zou zijn dat de behandeling van die assen bijna dagelijks wordt gecontroleerd. Maar u begrijpt dat dat niet gebeurt."
Kris De Decker / Foto: de gemeente Diepenbeek
Bron: De Tijd, 5 januari 2004, pagina 18: 'Rijden over een stortplaats', Kris De Decker
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Verwante artikels :
- De wegwerpmaatschappij in beeld : Chris Jordan geeft ons uit de hand gelopen consumptiegedrag een confronterend gezicht
- De zwendel met afvalstatistieken : we storten veel meer afval dan de cijfers beweren
- Bouw een huis met bierblikjes en autobanden : het earthship
- Plastic in de wereld van morgen, plastic in de wereld van vandaag
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Laatste reacties