De natuurlijke kleur van gekweekte zalm is niet oranje maar wit.
De Europese Unie beperkt de hoeveelheid canthaxanthine in het voeder van vissen, omdat een overdosis van deze kleurstof schade kan veroorzaken aan de ogen van de mens. De kleurstof wordt hoofdzakelijk ingezet voor het oranje kleuren van gekweekte zalm. Wilde zalm krijgt zijn oranje kleur door het eten van garnalen. Maar gekweekte zalm krijgt geen garnalen te eten, en moet dus kunstmatig worden bijgekleurd.
Kleur is een belangrijk criterium bij de aankoop van zalm, hoewel die eigenschap niets zegt over de kwaliteit van het product. In de supermarkt heeft de goedkoopste zalm meestal de lichtste kleur. De nieuwe Europese wetgeving zal de kleur van zalm echter niet veranderen. Dat zegt Frans Ollevier, professor Aquatische Ecologie aan de KULeuven: ,,De opname van de stof kan door het toevoegen van andere stoffen verhoogd worden, zodat je via een omweg toch evenveel canthaxanthine in de vis krijgt."
Kris De Decker
Bron: "De Financieel-Economische Tijd, 1 februari 2003, pagina 12: 'Gekweekte zalm moet kleur bekennen', door Kris De Decker. (copyright foto)
Laatste reacties