Pedaalkracht

Weg met het gazon

 • Weg met het gazon
 • Prairietuinen, regentuinen, puintuinen en beestentorens

  Een tuin heeft vaak weinig of niets met natuur te maken. Een gazon omzoomd met strak gesnoeide planten trekt nauwelijks dieren of insecten aan, vraagt veel onderhoud en heeft bestrijdingsmiddelen, kunstmest en drinkwater nodig.

Kleine windturbines

 • 40 windturbines getest
 • 40 kleine windturbines getest: veel geld voor weinig energie

  Voor wie nog niet overtuigd is van de zinloosheid van kleine windturbines in een stedelijke omgeving: hier zijn de resultaten van twee recente praktijktests in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk. Beide tests vullen elkaar door een verschillende aanpak zeer goed aan, en laten overtuigend zien dat kleine turbines in bijna alle gevallen zowel vanuit financieel als ecologisch oogpunt een zeer slecht idee zijn.

De Étoile du Nord

 • Etoile du nord
 • Bijna even snel als de Thalys, maar veel goedkoper

  Zonder het elimineren van de bestaande alternatieve route zou de hogesnelheidstrein tussen Parijs, Brussel en Amsterdam een commerciële flop zijn geweest. De voorganger van de Thalys was bijna even snel en veel goedkoper.

Transportgeschiedenis

 • De chinese kruiwagen
 • Het geniale ontwerp van de Chinese kruiwagen

  Terwijl de Europese kruiwagen enkel werd ingezet voor het vervoer van vracht op zeer korte afstand, was de Chinese kruiwagen eeuwenlang een universeel voertuig voor het transport van zowel goederen als passagiers op veel grotere afstanden.

Bankieren moet weer saai worden

 • Machtsgreep van wall street
 • De machtsgreep van Wall Street: niet politici, maar bankiers regeren de wereld

  De financiële wereld is op twintig jaar tijd veranderd van een relatief eenvoudig en nuttig systeem in een hightech monster dat niet langer het algemeen belang dient.

  Financiële ingenieurs hebben door middel van complexe en ondoorzichtige instrumenten een frauduleus piramidespel opgezet. Wij betalen de rekening.

Microchips

Spitstechnologie uit grootvaders tijd

 • Industriele windmolen
 • Geschiedenis (en toekomst?) van de industriële windmolen

  In de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw, decennia nadat de stoommachine windkracht overbodig had gemaakt, bleven Nederlandse onderzoekers koppig de toen al erg gesofistikeerde traditionele windmolen verder verbeteren.

Toerisme

 • Barcelona tourism 5
 • Citytrips maken Europese steden onleefbaar

  Het vliegverkeer groeit zo snel dat het al onze andere inspanningen om transport te verduurzamen teniet doet. Maar een hoog verbruik van fossiele brandstoffen is niet het enige kwalijke gevolg van het moderne, snelle toerisme.

  Spotgoedkope vliegreizen en city-trips maken steeds meer Europese steden onleefbaar. In populaire steden worden de lokale bevolking en handel verdreven, en verandert een groot deel van de stad in een themapark dat exclusief is gericht op het toerisme.

Insectenvlees

Thermische zonne-energie

 • Zon
 • Draait de industrie straks op geconcentreerd zonlicht?

  De discussie over hernieuwbare energie is vrijwel volledig gericht op de productie van elektriciteit. Maar de energie die we het meest nodig hebben, is warmte. Alle industriële activiteit - inclusief de fabricatie van zonnepanelen en windturbines - zou kunnen gebeuren door middel van spiegels en zonlicht.

Geschiedenis

Mobiliteit

 • Europa zoekt vrachtfietsers
 • Europa zoekt vrachtfietsers (m/v)

  De vrachtfiets is in de stad minstens even snel als de bestelwagen en veel goedkoper in gebruik. Dat geeft een sterke economische impuls om de bestelwagen aan de kant te laten. Ook voor het verlenen van diensten biedt de vrachtfiets een aantal belangrijke economische voordelen.

Tuinbouw

 • </a><br /></li>
							<li class=De Chinese zonnekas: een alternatief voor de glastuinbouw?

  De Chinese zonnekas past het principe van de passiefwoning toe op de groentenkweek. Terwijl onze volledig glazen tuinbouwkassen enorm veel warmte verliezen, doet de zonnekas er alles aan om de zonnewarmte vast te houden.

  In China wordt op zeer grote schaal gebruik gemaakt van de zonnekas, waarmee het mogelijk is om zelfs bij vriestemperaturen groenten te kweken met alleen maar zonne-energie.

Maak alles zelf

 • Maak alles zelf2
 • Online handleidingen en instructies voor lowtech doe-het-zelvers

  Zelf bier brouwen of voedsel inblikken? Op eigen houtje zonnepanelen of een windturbine in elkaar knutselen? Een fietskar monteren, een aarden huis bouwen of je eigen bakstenen fabriceren? Koken en voedsel bewaren zonder elektriciteit? Wat je ook zelf wil maken, de handleiding ervoor staat op het internet. Een overzicht.

Thermisch ondergoed

 • Thermisch ondergoed
 • Isolatie: eerst het lichaam, dan het huis

  Moderne thermische onderkleding kan ervoor zorgen dat de thermostaat flink lager kan worden gedraaid - zonder aan comfort en sex-appeal in te boeten. De potentiële energiebesparing is enorm, de kostprijs nihil.

Advertentie

 • Beslist

  Beslist.be is het grootste online winkelcentrum van België

« Luchtverwarming in de middeleeuwen: de hypocaust met warmteopslag | Hoofdmenu | Dit flatgebouw van 22 verdiepingen draait helemaal op menskracht »

16 mei 2017

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Rien

(1)

Een paar vragen bij dit soort projecten:

- En hoe groot is het rendement van een plant om zonne-energie om te zetten in bruikbaar voedsel?

- Hoe groot is het rendement om de plant om te zetten in voedsel-op-de-tafel?

- Hoe groot is het rendement van onze spieren?

Zou het efficiënter zijn om zonne-energie (elektrisch) te gebruiken?

Of is de uiteindelijke conclusie dat dit soort projecten (studies) eigenlijk alleen maar tijdverdrijf zijn. Mogelijk gemaakt door belastinggeld dat is verdient met klassieke energie opwekking?

kris de decker

(2)

Nogal zure reactie, Rien

De invloed van het dieet op de duurzaamheid van de energieproductie is uiteraard deel van het verhaal. Zie de blog.

En met zonne-energie kan je zo'n gebouw nooit van energie voorzien. Daarvoor zou je zo ongeveer de hele campus met zonnepanelen moeten vol leggen. En dan heb je 's nachts nog altijd niks.

Rien

(3)

Dank voor het plaatsen Kris.

Zuur? ik noem het eerder kritisch, maar ik begrijp wel dat het zo geïnterpreteerd kan worden. En ik denk dat kritische (en zelfs zure) reacties gemaakt mogen worden als het om belastinggeld gaat. Tenslotte moeten we daar zo spaarzaam mogelijk mee omgaan. (Ook wel 'zuur' genoemd in NL)

Ik ben het wel met je eens dat elektrisch geen oplossing is. Maar imo is het zeer onwaarschijnlijk dat het met spierkracht wel zou lukken.

Ik geloof eer dat we beter geen gebouwen van 22 verdiepingen moeten gaan zetten. De uiteindelijk oplossing voor het energie probleem zoek ik in downscaling en geringere consumptie.

En ik geef toe wel een beetje "bang" te zijn dat dit soort projecten de mensen het idee kunnen geven dat "er altijd wel een oplossing zal zijn". Een beetje het "technologie zal ons redden" idee.

kris de decker

(4)

Beginnen over belastinggeld vind ik zuur, Rien. In de Vlaamse betekenis van het woord. Dit project heeft ons tot nu toe alleen maar geld gekost. Het meeste belastinggeld wordt in niet-duurzame vooruitgang gestopt. Als de gemeente Utrecht dan bereid is om een project te steunen dat die fixatie op technologische vooruitgang in vraag stelt, dan moet je mij eens uitleggen wat daar slecht aan besteed is.

Het flatgebouw van 22 verdiepingen staat er al, en het staat zo goed als leeg. Er is niks duurzamer dan te hergebruiken wat er al is.

Uit het project besluiten dat technologie ons wel zal redden is bizar.

Rien

(5)

Bij belasting gaat het uiteindelijk over moraliteit. Belasting wordt altijd onder dwang geheven. Het aannemen van belasting is impliciet goedkeuring verlenen aan deze praktijk. Het doel heiligt nooit de middelen.

Hergebruik is op zich een goed ding. Maar met hergebruik kun je geen samenleving opbouwen. Uiteindelijk moet iets in-de-markt renderen anders is het niet meer dan een leuk tijdverdrijf.

Overigens is voor mij is de waarde van dit soort activiteiten vooral die van bewustwording. En alleen al daarvoor vind ik het prima dat dit gedaan wordt.

Harry van der Velde

(6)

Ha! In tegenstelling tot Rien word ik erg blij en vrolijk van dit artikel. Dus in die zin rendeert het al enorm. Daarnaast is duur/zuur belastinggeld altijd prima besteed als investering in slimheid en creativiteit. Zeker in ´ontwikkelde´ culturen als de Belgische (Vlaamse?) en Nederlandse waar ´innovatie' nu de heilige graal is.

Ik ervaar het dus als een positief initiatief, zoals economisch als moreel. Als ik de angst van Rien goed interpreteer, denk ik die te delen. De overtuiging dat ´men´ wel met een makkelijke oplossing komt.

Het project als geheel is uiteraard een artistiek experiment en als zodanig van nature grensverleggend en dus uitdagend en zelfs provocerend tegenover de gevestigde orde en de verdedigers daarvan. Wat dat betreft niks nieuws.

Mijn vreugde stoelt juist op de tot nu toe niet gefalsificeerde stelling dat we zelfs een oud karkas als dit gebouw kunnen omvormen tot een zelfvoorzienende woning. En nog beter: enkel voor mensen die de moeite ervoor willen doen. ;-)

Mattias

(7)

Ik vind de bewustwording ook bijzonder belangrijk. Het is soms bangelijk hoeveel energie er nodig is voor iets dat ons o zo simpel lijkt. Een auto van 2000 kg bv. om een persoon van 85 kg te vervoeren, om er 3 kilometer verder mee om een brood te gaan van 800 gram :-(. Of om met menselijke energie een sneetje brood te roosteren: https://www.youtube.com/watch?v=S4O5voOCqAQ

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Maak alles samen

 • Open modulaire hardware
 • Open modulaire hardware

  Een modulair systeem combineert de voordelen van standaardisatie (onderdelen kunnen in grote aantallen en dus goedkoop worden geproduceerd) met de voordelen van maatwerk (met een relatief klein aantal verschillende onderdelen kunnen heel veel verschillende, unieke objecten worden gebouwd).

De Hefboombijl

 • Finse hefboombijl
 • Hout kloven zonder moeite

  De Finse uitvinder Heikki Kärnä slaagde erin om het concept van de eeuwenoude kloofbijl te verbeteren.

Dwerghuisjes

 • Dwerghuis
 • Gelukkig in een huis van acht vierkante meter

  De belangrijkste factor in de eco-score van een huis wordt volledig over het hoofd gezien: de afmetingen van de woning.

  Er zijn wondermooie dwerghuisjes op de markt, die door een uitgekiend ruimtegebruik alles bieden wat een moderne groene ziel verlangt.

Pellets

 • Houtpellets
 • Hoe duurzaam zijn houtpellets?

  Houtpellets zijn in trek. Het verbruik in Europa steeg van 3,8 miljoen ton in 2005 naar 9,8 miljoen ton in 2010. België en Nederland namen daarvan samen 2,7 miljoen ton voor hun rekening. Niet dat Belgen en Nederlanders zoveel pelletkachels en -boilers kopen. De meeste houtpellets komen in elektriciteitscentrales terecht, en dat kan niet de bedoeling zijn.

Elektrisch Transport

 • Waw
 • De elektrische velomobiel: bijna even snel als de auto, maar 80 keer zuiniger

  De velomobiel en de elektrische fiets zijn twee technologieën die de beperkte actieradius van de fietser vergroten -- de eerste door het optimaliseren van de aerodynamica en de ergonomie, de tweede door de ondersteunende trapkracht van een elektrische motor gevoed door een batterij.

  De elektrische velomobiel combineert beide benaderingen en drijft daarmee de actieradius van de fietser naar het toppunt. De fiets kan ook op langere afstanden de rol van de auto overnemen.

Alternatieve brandstof

 • Houtgasauto tekening
 • Rijden op brandhout

  Houtgasauto's zijn een niet zo elegant maar wel efficiënt en ecologisch alternatief voor benzinewagens.

Turf

Energie

 • Oorlog om windenergie
 • Oorlog om windenergie

  Windturbines en windparken stelen wind van elkaar. Moet het middeleeuwse windrecht weer van stal worden gehaald?

Made in Vlaanderen

Voedselproductie

Voedselbewaring

 • Koelkast
 • Een lowtech koelkast voor groenten en fruit

  Veel voedsel dat we in de koelkast bewaren, hoort er eigenlijk niet in thuis. Dat geldt voornamelijk voor verschillende soorten fruit en groenten.

  Jihyun Ryou, een Koreaanse die afstudeerde aan de Nederlandse Design Academy in Eindhoven, ging luisteren naar oudere mensen en vertaalde hun kennis over het bewaren van voedsel in een hedendaags design dat zowat de helft van de koelkast overbodig maakt.

Koken zonder vuur

Bouwen

 • Ecologisch_huis_1
 • Voorbij de blokhut

  Bouwen met volledige bomen levert heel wat ecologische, economische en technische voordelen op.

Verwarming

 • Tegelkachel
 • Haal de zon in huis

  Tegelkachels zijn milieu-vriendelijker, zuiniger, gezonder, veiliger en gezelliger dan alle moderne verwarmingsmiddelen samen.

Transport

 • Trolleybussen
 • Elektrisch transport voor een koopje

  Een grootschalige introductie van elektrische auto's kent veel technische uitdagingen en zal veel tijd en geld kosten.

  Het verduurzamen van openbaar vervoer en goederentransport zou daarentegen snel en met bestaande technologie kunnen gebeuren, voor een spotprijs - als er voor de trolleybus en de trolleytruck wordt gekozen.

Reizen

Werk

Scheepvaart