Pedaalkracht

Weg met het gazon

 • Weg met het gazon
 • Prairietuinen, regentuinen, puintuinen en beestentorens

  Een tuin heeft vaak weinig of niets met natuur te maken. Een gazon omzoomd met strak gesnoeide planten trekt nauwelijks dieren of insecten aan, vraagt veel onderhoud en heeft bestrijdingsmiddelen, kunstmest en drinkwater nodig.

Kleine windturbines

 • 40 windturbines getest
 • 40 kleine windturbines getest: veel geld voor weinig energie

  Voor wie nog niet overtuigd is van de zinloosheid van kleine windturbines in een stedelijke omgeving: hier zijn de resultaten van twee recente praktijktests in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk. Beide tests vullen elkaar door een verschillende aanpak zeer goed aan, en laten overtuigend zien dat kleine turbines in bijna alle gevallen zowel vanuit financieel als ecologisch oogpunt een zeer slecht idee zijn.

De Étoile du Nord

 • Etoile du nord
 • Bijna even snel als de Thalys, maar veel goedkoper

  Zonder het elimineren van de bestaande alternatieve route zou de hogesnelheidstrein tussen Parijs, Brussel en Amsterdam een commerciële flop zijn geweest. De voorganger van de Thalys was bijna even snel en veel goedkoper.

Transportgeschiedenis

 • De chinese kruiwagen
 • Het geniale ontwerp van de Chinese kruiwagen

  Terwijl de Europese kruiwagen enkel werd ingezet voor het vervoer van vracht op zeer korte afstand, was de Chinese kruiwagen eeuwenlang een universeel voertuig voor het transport van zowel goederen als passagiers op veel grotere afstanden.

Bankieren moet weer saai worden

 • Machtsgreep van wall street
 • De machtsgreep van Wall Street: niet politici, maar bankiers regeren de wereld

  De financiële wereld is op twintig jaar tijd veranderd van een relatief eenvoudig en nuttig systeem in een hightech monster dat niet langer het algemeen belang dient.

  Financiële ingenieurs hebben door middel van complexe en ondoorzichtige instrumenten een frauduleus piramidespel opgezet. Wij betalen de rekening.

Microchips

Spitstechnologie uit grootvaders tijd

 • Industriele windmolen
 • Geschiedenis (en toekomst?) van de industriële windmolen

  In de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw, decennia nadat de stoommachine windkracht overbodig had gemaakt, bleven Nederlandse onderzoekers koppig de toen al erg gesofistikeerde traditionele windmolen verder verbeteren.

Toerisme

 • Barcelona tourism 5
 • Citytrips maken Europese steden onleefbaar

  Het vliegverkeer groeit zo snel dat het al onze andere inspanningen om transport te verduurzamen teniet doet. Maar een hoog verbruik van fossiele brandstoffen is niet het enige kwalijke gevolg van het moderne, snelle toerisme.

  Spotgoedkope vliegreizen en city-trips maken steeds meer Europese steden onleefbaar. In populaire steden worden de lokale bevolking en handel verdreven, en verandert een groot deel van de stad in een themapark dat exclusief is gericht op het toerisme.

Insectenvlees

Thermische zonne-energie

 • Zon
 • Draait de industrie straks op geconcentreerd zonlicht?

  De discussie over hernieuwbare energie is vrijwel volledig gericht op de productie van elektriciteit. Maar de energie die we het meest nodig hebben, is warmte. Alle industriële activiteit - inclusief de fabricatie van zonnepanelen en windturbines - zou kunnen gebeuren door middel van spiegels en zonlicht.

Geschiedenis

Mobiliteit

 • Europa zoekt vrachtfietsers
 • Europa zoekt vrachtfietsers (m/v)

  De vrachtfiets is in de stad minstens even snel als de bestelwagen en veel goedkoper in gebruik. Dat geeft een sterke economische impuls om de bestelwagen aan de kant te laten. Ook voor het verlenen van diensten biedt de vrachtfiets een aantal belangrijke economische voordelen.

Tuinbouw

 • </a><br /></li>
							<li class=De Chinese zonnekas: een alternatief voor de glastuinbouw?

  De Chinese zonnekas past het principe van de passiefwoning toe op de groentenkweek. Terwijl onze volledig glazen tuinbouwkassen enorm veel warmte verliezen, doet de zonnekas er alles aan om de zonnewarmte vast te houden.

  In China wordt op zeer grote schaal gebruik gemaakt van de zonnekas, waarmee het mogelijk is om zelfs bij vriestemperaturen groenten te kweken met alleen maar zonne-energie.

Maak alles zelf

 • Maak alles zelf2
 • Online handleidingen en instructies voor lowtech doe-het-zelvers

  Zelf bier brouwen of voedsel inblikken? Op eigen houtje zonnepanelen of een windturbine in elkaar knutselen? Een fietskar monteren, een aarden huis bouwen of je eigen bakstenen fabriceren? Koken en voedsel bewaren zonder elektriciteit? Wat je ook zelf wil maken, de handleiding ervoor staat op het internet. Een overzicht.

Thermisch ondergoed

 • Thermisch ondergoed
 • Isolatie: eerst het lichaam, dan het huis

  Moderne thermische onderkleding kan ervoor zorgen dat de thermostaat flink lager kan worden gedraaid - zonder aan comfort en sex-appeal in te boeten. De potentiële energiebesparing is enorm, de kostprijs nihil.

Advertentie

 • Beslist

  Beslist.be is het grootste online winkelcentrum van België

« In de Gloria: Middeleeuws verwarmingssysteem leeft verder in Spanje | Hoofdmenu | Luchtverwarming in de middeleeuwen: de hypocaust met warmteopslag »

20 februari 2017

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Gerard

(1)

Ik print niet veel. Na twee voortijdig defect geraakte inkjetprinters heb ik voor een laserjet gekozen omdat juist bij weinig afdrukken inkjetprinters nog wel eens stuk gaan doordat de inkt opdroogt in of om de printkop: één keer bleef de printkop plakken op de parkeerhouder, de andere keer was er een ander probleem. In beide gevallen kon de printer niet meer gerepareerd worden. Vaak een nieuwe printer moeten kopen kost ook extra energie: productie, vervoer, recycling. Daarnaast geeft een inkjet meer kleine problemen dan een laserjet in mijn ervaring.
Verder ben ik er niet van overtuigd dat een inkjet geen fijnstof zou afgeven: tijdens het printen wordt de inkt uit de spuitmondjes gespoten, hierbij kan verneveling optreden, waarbij de nevel vrij-zwevend in de lucht kan komen.
Dus bij weinig gebruik is de laserprinter in het voordeel.

maarten

(2)

zopas een nieuwe printer gekocht, voornamelijk voor A3 printen
het is deze geworden : epson ET-14000
inktjet met inkt containers, goedkoop in gebruik

zeker géén laser kopen, want dit is schadelijk voor je gezondheid
mijn printer wordt pas aangezet als ik hem nodig heb dus geen onnodig elek. verlies
ook geen wifi dus geen straling
of andere prullen aansluitingen maar direkt aan computer aangesloten.
gewoon lowtech

KISS
(keep it stupidly simple)

Mark

(3)

In Rwanda (nu al zo'n 10 jaar terug) gebruikte men de matrix printer in combinatie met stencileer apparaat voor het afprinten en vervolgens copieren van bv examens etc.

Herman Vanmunster

(4)

Er is volgens mijn nog één nadeel aan matrixprinters, dat hier niet besproken werd: je kan alleen maar tekst afdrukken. Geen grafieken of (zw/wit) afbeeldingen met grijswaarden.

Tenzij de moderne matrixprinter dit intussen wel kan. Mijn uitspraak is gebaseerd op de ervaring die ik vroeger had met matrixprinters.

Verder ben ik het volkomen eens met het artikel. Voor tekst is de matrixprinter inderdaad een goede energiezuinige oplossing.

Herman

kris de decker

(5)

@ Herman

Het staat wel degelijk in de tekst, maar het kan geen kwaad het nog eens te benadrukken: wie vooral afbeeldingen afprint, moet geen matrixprinter kopen.

Grafieken zijn wel leesbaar en foto's herkenbaar, maar de resolutie is erg laag. Maar bijvoorbeeld een treinticket uitprinten lukt wel.

@ Gerard

Klopt. Bij weinig gebruik raakt een inkjet printer verstopt. Dat nadeel heeft de laserprinter niet.

Inkjetprinters stoten inderdaad fijn stof uit, maar veel minder dan laserprinters. (De cijfers staan ergens in de bronnen). Overigens, als je de referenties leest dan zie je dat ook spullen zoals broodroosters, haardrogers en strijkbouten veel ultrafijnstof produceren.

KoenVH

(6)

Het broertje van de dot-matrixprinter en een beetje de missing link in dit artikel is de line-matrixprinter:
https://en.wikipedia.org/wiki/Line_matrix_printer

mathias

(7)

Even over dat 'Carbon Black'.

Ik kom wel eens in fabrieken waar carbon black geproduceerd wordt.
Kort samengevat komt het hier op neer: Het restafval van raffinaderijen die aardolie verwerken wordt verbrand op een (met opzet) slechte manier: men laat het verbranden in een oven waarbij er tegelijkertijd water op gespoten wordt om de verbrandingstemperatuur laag te houden. Daardoor krijg je een zeer zwar(t)e rookontwikkeling(zoals de walm die je soms ziet boven een kaars) en dat is dan het fameuze carbon black. Dit wordt opgevangen, gefilterd en verpakt voor verkoop.

Vergis u niet; carbon black zit in bijna alles wat zwart is: autobanden, zwarte kunststof van bvb huishoudtoestellen, batterijen, de afdichting van de rand van dubbel glas, verf,...

Arnout

(8)

Inktloze printer:
http://www.tudelft.nl/nl/actueel/laatste-nieuws/artikel/detail/goede-zwart-wit-prints-zonder-inkt-delftse-spin-off-inkless-klaar-voor-volgende-stap/

Luk

(9)

Interessant, die inktloze printer. Ik vermoed dat het papier lokaal warm (heet) gemaakt wordt, vandaar volgende vraag: wat zou zoiets verbruiken?

Brecht Schatteman

(10)

Nog iets belangrijk dat niet belicht is geweest, is de ecologie van printen via een printcenter in plaats van elk een eigen printer thuis voorzien. Wij hebben een inkjet printer (alleja, we hebben er 2, 1 voor de privé en een voor in de praktijk) en wanneer laserprinter nodig is, gaan we naar een printcenter. Waarom laserprinter nodig noemen? omdat het andere eigenschappen heeft dan inkjet. Als men bv een foto op hout wilt overzetten, is laserprinter makkelijk (foto erop plaatsen, opwarmen en dan het papier verwijderen, dan blijft een deel van de plastiek kleuring achter op het hout). Om dat te doen met inkjet zitten we al met specifieke producten nodig die voor hetzelfde geld ook niet ecologisch zijn. Maar dan blijft de vraag, zou het ecologischer zijn moesten we ipv een eigen inkjet printer te hebben, naar een kopiecenter gaan?

stefan

(11)

Interessant artikel! Dank!

Wel nog wat vragen:

(1) Ik ben benieuwd welke specifieke matrix printer de auteur precies heeft gekocht, en in combinatie met welk besturingssysteem (windows, mac, linux) hij dat gebruikt.

Zo lijken er voor veel (zowel nieuwe als oude) matrix printers helemaal geen drivers beschikbaar te zijn voor linux, en vaak ook niet voor Mac OS X. Als er mensen zijn die hun ervaringen willen delen van het gebruik van matrix printers anno nu met moderne besturingssystemen, dan lees ik dat graag!

(2) Precieze gegevens energieverbruik matrix printers.
Wat ik ook mis is het daadwerkelijk gemeten verbruik van matrix printers. Zeker voor stand-by verbruik vind ik nogal verschillende waarden. Op internet vind ik dat bijvoorbeeld OKI ondertussen een "eco-line" matrix printers heeft die in stand-by stand maar ongeveer 1-2 watt verbruiken. Voor oudere modellen is dit soms wel 60 Watt (!). Zeker iets om op te letten als je matrix printer veel stand-by staat.

(3) Hoe zit het nu precies met het afdrukken van "grafische" bestanden? Kan een matrix printer bijvoorbeeld een pdf-bestand afdrukken, of niet? Of hangt dat van de specifieke printer driver af?

David

(12)

Nog ecologischer is om niét te printen. De meesten hebben tegenwoordig wel een tablet of smartphone, als je die meeneemt heb je je gegevens altijd bij de hand. Of anders inderdaad een copy-center.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Maak alles samen

 • Open modulaire hardware
 • Open modulaire hardware

  Een modulair systeem combineert de voordelen van standaardisatie (onderdelen kunnen in grote aantallen en dus goedkoop worden geproduceerd) met de voordelen van maatwerk (met een relatief klein aantal verschillende onderdelen kunnen heel veel verschillende, unieke objecten worden gebouwd).

De Hefboombijl

 • Finse hefboombijl
 • Hout kloven zonder moeite

  De Finse uitvinder Heikki Kärnä slaagde erin om het concept van de eeuwenoude kloofbijl te verbeteren.

Dwerghuisjes

 • Dwerghuis
 • Gelukkig in een huis van acht vierkante meter

  De belangrijkste factor in de eco-score van een huis wordt volledig over het hoofd gezien: de afmetingen van de woning.

  Er zijn wondermooie dwerghuisjes op de markt, die door een uitgekiend ruimtegebruik alles bieden wat een moderne groene ziel verlangt.

Pellets

 • Houtpellets
 • Hoe duurzaam zijn houtpellets?

  Houtpellets zijn in trek. Het verbruik in Europa steeg van 3,8 miljoen ton in 2005 naar 9,8 miljoen ton in 2010. België en Nederland namen daarvan samen 2,7 miljoen ton voor hun rekening. Niet dat Belgen en Nederlanders zoveel pelletkachels en -boilers kopen. De meeste houtpellets komen in elektriciteitscentrales terecht, en dat kan niet de bedoeling zijn.

Elektrisch Transport

 • Waw
 • De elektrische velomobiel: bijna even snel als de auto, maar 80 keer zuiniger

  De velomobiel en de elektrische fiets zijn twee technologieën die de beperkte actieradius van de fietser vergroten -- de eerste door het optimaliseren van de aerodynamica en de ergonomie, de tweede door de ondersteunende trapkracht van een elektrische motor gevoed door een batterij.

  De elektrische velomobiel combineert beide benaderingen en drijft daarmee de actieradius van de fietser naar het toppunt. De fiets kan ook op langere afstanden de rol van de auto overnemen.

Alternatieve brandstof

 • Houtgasauto tekening
 • Rijden op brandhout

  Houtgasauto's zijn een niet zo elegant maar wel efficiënt en ecologisch alternatief voor benzinewagens.

Turf

Energie

 • Oorlog om windenergie
 • Oorlog om windenergie

  Windturbines en windparken stelen wind van elkaar. Moet het middeleeuwse windrecht weer van stal worden gehaald?

Made in Vlaanderen

Voedselproductie

Voedselbewaring

 • Koelkast
 • Een lowtech koelkast voor groenten en fruit

  Veel voedsel dat we in de koelkast bewaren, hoort er eigenlijk niet in thuis. Dat geldt voornamelijk voor verschillende soorten fruit en groenten.

  Jihyun Ryou, een Koreaanse die afstudeerde aan de Nederlandse Design Academy in Eindhoven, ging luisteren naar oudere mensen en vertaalde hun kennis over het bewaren van voedsel in een hedendaags design dat zowat de helft van de koelkast overbodig maakt.

Koken zonder vuur

Bouwen

 • Ecologisch_huis_1
 • Voorbij de blokhut

  Bouwen met volledige bomen levert heel wat ecologische, economische en technische voordelen op.

Verwarming

 • Tegelkachel
 • Haal de zon in huis

  Tegelkachels zijn milieu-vriendelijker, zuiniger, gezonder, veiliger en gezelliger dan alle moderne verwarmingsmiddelen samen.

Transport

 • Trolleybussen
 • Elektrisch transport voor een koopje

  Een grootschalige introductie van elektrische auto's kent veel technische uitdagingen en zal veel tijd en geld kosten.

  Het verduurzamen van openbaar vervoer en goederentransport zou daarentegen snel en met bestaande technologie kunnen gebeuren, voor een spotprijs - als er voor de trolleybus en de trolleytruck wordt gekozen.

Reizen

Werk

Scheepvaart