Pedaalkracht

Weg met het gazon

 • Weg met het gazon
 • Prairietuinen, regentuinen, puintuinen en beestentorens

  Een tuin heeft vaak weinig of niets met natuur te maken. Een gazon omzoomd met strak gesnoeide planten trekt nauwelijks dieren of insecten aan, vraagt veel onderhoud en heeft bestrijdingsmiddelen, kunstmest en drinkwater nodig.

Kleine windturbines

 • 40 windturbines getest
 • 40 kleine windturbines getest: veel geld voor weinig energie

  Voor wie nog niet overtuigd is van de zinloosheid van kleine windturbines in een stedelijke omgeving: hier zijn de resultaten van twee recente praktijktests in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk. Beide tests vullen elkaar door een verschillende aanpak zeer goed aan, en laten overtuigend zien dat kleine turbines in bijna alle gevallen zowel vanuit financieel als ecologisch oogpunt een zeer slecht idee zijn.

De Étoile du Nord

 • Etoile du nord
 • Bijna even snel als de Thalys, maar veel goedkoper

  Zonder het elimineren van de bestaande alternatieve route zou de hogesnelheidstrein tussen Parijs, Brussel en Amsterdam een commerciële flop zijn geweest. De voorganger van de Thalys was bijna even snel en veel goedkoper.

Transportgeschiedenis

 • De chinese kruiwagen
 • Het geniale ontwerp van de Chinese kruiwagen

  Terwijl de Europese kruiwagen enkel werd ingezet voor het vervoer van vracht op zeer korte afstand, was de Chinese kruiwagen eeuwenlang een universeel voertuig voor het transport van zowel goederen als passagiers op veel grotere afstanden.

Bankieren moet weer saai worden

 • Machtsgreep van wall street
 • De machtsgreep van Wall Street: niet politici, maar bankiers regeren de wereld

  De financiële wereld is op twintig jaar tijd veranderd van een relatief eenvoudig en nuttig systeem in een hightech monster dat niet langer het algemeen belang dient.

  Financiële ingenieurs hebben door middel van complexe en ondoorzichtige instrumenten een frauduleus piramidespel opgezet. Wij betalen de rekening.

Microchips

Spitstechnologie uit grootvaders tijd

 • Industriele windmolen
 • Geschiedenis (en toekomst?) van de industriële windmolen

  In de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw, decennia nadat de stoommachine windkracht overbodig had gemaakt, bleven Nederlandse onderzoekers koppig de toen al erg gesofistikeerde traditionele windmolen verder verbeteren.

Toerisme

 • Barcelona tourism 5
 • Citytrips maken Europese steden onleefbaar

  Het vliegverkeer groeit zo snel dat het al onze andere inspanningen om transport te verduurzamen teniet doet. Maar een hoog verbruik van fossiele brandstoffen is niet het enige kwalijke gevolg van het moderne, snelle toerisme.

  Spotgoedkope vliegreizen en city-trips maken steeds meer Europese steden onleefbaar. In populaire steden worden de lokale bevolking en handel verdreven, en verandert een groot deel van de stad in een themapark dat exclusief is gericht op het toerisme.

Insectenvlees

Thermische zonne-energie

 • Zon
 • Draait de industrie straks op geconcentreerd zonlicht?

  De discussie over hernieuwbare energie is vrijwel volledig gericht op de productie van elektriciteit. Maar de energie die we het meest nodig hebben, is warmte. Alle industriële activiteit - inclusief de fabricatie van zonnepanelen en windturbines - zou kunnen gebeuren door middel van spiegels en zonlicht.

Geschiedenis

Mobiliteit

 • Europa zoekt vrachtfietsers
 • Europa zoekt vrachtfietsers (m/v)

  De vrachtfiets is in de stad minstens even snel als de bestelwagen en veel goedkoper in gebruik. Dat geeft een sterke economische impuls om de bestelwagen aan de kant te laten. Ook voor het verlenen van diensten biedt de vrachtfiets een aantal belangrijke economische voordelen.

Tuinbouw

 • </a><br /></li>
							<li class=De Chinese zonnekas: een alternatief voor de glastuinbouw?

  De Chinese zonnekas past het principe van de passiefwoning toe op de groentenkweek. Terwijl onze volledig glazen tuinbouwkassen enorm veel warmte verliezen, doet de zonnekas er alles aan om de zonnewarmte vast te houden.

  In China wordt op zeer grote schaal gebruik gemaakt van de zonnekas, waarmee het mogelijk is om zelfs bij vriestemperaturen groenten te kweken met alleen maar zonne-energie.

Maak alles zelf

 • Maak alles zelf2
 • Online handleidingen en instructies voor lowtech doe-het-zelvers

  Zelf bier brouwen of voedsel inblikken? Op eigen houtje zonnepanelen of een windturbine in elkaar knutselen? Een fietskar monteren, een aarden huis bouwen of je eigen bakstenen fabriceren? Koken en voedsel bewaren zonder elektriciteit? Wat je ook zelf wil maken, de handleiding ervoor staat op het internet. Een overzicht.

Thermisch ondergoed

 • Thermisch ondergoed
 • Isolatie: eerst het lichaam, dan het huis

  Moderne thermische onderkleding kan ervoor zorgen dat de thermostaat flink lager kan worden gedraaid - zonder aan comfort en sex-appeal in te boeten. De potentiële energiebesparing is enorm, de kostprijs nihil.

Advertentie

 • Beslist

  Beslist.be is het grootste online winkelcentrum van België

« Slimme LED-lampen kunnen meer energie verbruiken dan ouderwetse gloeilampen | Hoofdmenu | Het dubbele dividend van lokale energie »

17 oktober 2016

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Mark

(1)

Voor literatuur binnen de wetenschap is de digitale versie superieur. Je hebt een stuk sneller juiste artikel voor je neus t.o.v. papieren archief. Een zoekfunctie is ideaal, zeker als je een bepaalde passage terug wilt vinden in een dik boek. Dat alles compenseert het moeilijker lezen van een scherm. Meerderen artikelen naast elkaar open gaat prima. Probeer maar eens op je bureau 10 geprinte artikelen naast elkaar te leggen.

Emiel Arron

(2)

Ik ben 57 jaar en 35 jaar actief als free lance consultant in bio wetenschappen & technologie .Het valt mij wel op dat de papierhoop 30 jaar geleden aanzienlijk minder groot was omdat er destijds minder administratie was Ik denk dan ook dat de overheid en grotere bedrijven dringend de administratie moeten herbekijken .Elke opdracht vraagt vandaag enorme administratieve rompslomp , zodat iedereen toch maar juridisch perfect gedekt zou zijn . Tevens alle iso en kwaliteitslabels , kwaliteitsonderzoek om toch maar het waardeloze certificaat te verkrijgen of te behouden dragen hiertoe bij .Terug naar de economische basics en naar kleinere operationele bedrijven , waar rendement het belangrijkste is en niet langer het "mooie complete dossier " primeert op het resultaat en werkbaarheid .

Stefan

(3)

Manuele knoppen om door content te bladeren heb je al zo lang als toetsenborden bestaan: pijltjes, page up, page down, home, en end knoppen worden door elk fatsoenlijk programma ondersteund. Maar het merendeel van de gebruikers loopt te klooien met de muis...

Het enige echte punt waarom dingen uitgeprint worden (buiten makkelijker lezen wat op een e-ink scherm bijna net zo goed gaat) is dat mensen de natuurlijke neiging hebben om informatie op een fysieke lokatie te plaatsen en deze vast willen kunnen pakken. Hoe je het ook wend of keert, we hebben miljoenen jaren evolutie achter de rug die ons geleerd heeft om onze handen en directe omgeving te gebruiken om ons denkproces te ondersteunen.

De enige manier om dit op te lossen is dus aan die natuurlijke neigingen toe te geven: virtuele documenten werken alleen in een virtual reality die goed genoeg is om het redelijk natuurlijk aan te laten voelen.

In een virtueel kantoor kun je digitale documenten op een lokatie en op elkaar leggen, kunnen ze zodanig vormgegeven worden dat de dikte aangeeft hoeveel pagina's het document heeft, kunnen ze fysiek doorbladerbaar gemaakt worden (niet met een knop, maar door fysieke bewegingen).

Die bewegingen hoeven niet perse precies hetzelfde te zijn als de natuurlijke bewegingen, zolang ze maar fysiek en op een bepaalde manier logisch zijn. Een pagina vastpakken om deze om te slaan hoeft niet perse, je kunt bijvoorbeeld ook met je hand naar links of rechts vegen over het document. In een hoekje van een pagina knijpen kan een ezelsoor maken en verwijderen. Om maar voorbeelden te noemen, van bewegingen die anders zijn dan in de echte wereld maar wel door onze hersenen als logisch en natuurlijk begrepen kunnen worden.

Johan G.

(4)

Probleem met de user interfaces is dat ze niet compatibel zijn met de mens. Toch niet met deze mens. Mijn hersens werken in 3D, met voorwerpen die niet van afmetingen veranderen en waarvan ik kan vermoeden waar ik ze fysiek gelaten heb. Het visuele geheugen qua.

Op een computer zijn er geen visueel herkenbare referenties (kamer, kast, legplank, kaft, ...) 'waar' de dingen ergens 'zijn'. De directories worden afhankelijk van het 'window' op de realiteit steeds (ergens) anders afgebeeld. Een beetje smaller, analfabetisch geklasseerd, met of zonder datum, extentie, ... je moet dus elke keer opnieuw beginnen zoeken in plaats van dat document gewoon te nemen.

Er is dus een gat in de markt die 3D-spel-gewijs me een virtueel kantoor op mijn scherm tovert zodat ik de dingen kan afbeelden zoals ik dat wil : met saaie kasten, etc. Misschien dat ik het papier dan echt kan loslaten.

Notities nemen kan al redelijk met foxit pdf reader iplv de acrobat reader. Door mekaars scherm te zien kan je vergaderen met de documenten erbij.

We komen er wel, enkel die UI-nog.
(anders hangen we eeuwig en 3 dagen vast aan zoekmachines. die werken ook, maar lossen het gevoel van reddeloosheid niet op)

plastronneke

(5)

Interessant artikel :)

Er wordt door ecologen veel gehamerd op het papierverbruik in het kantoor. Maar ik hoor bijzonder weinig over de vele kilo's reclame die wij jaarlijks in onze brievenbus krijgen (en dan nog vaak met omhulsel uit plastic). Ik denk dat ik ongeveer evenveel papieren reclame in de bus krijg als ik papier professioneel zelf verbruik (vrij beroep).

hoewel er natuurlijk ook veel 'verbetering' mogelijk is in het kantoor. Ik vermoed dat de ontwikkeling van de technologie nog een stuk verder kan en dus ook meer kantoor-gericht (dus enkele voordelen van papier zouden nog technologisch kunnen). Langs de andere kant vraag ik me toch ook wel af wat ecologisch het meest doorweegt: het papier of het energieverbruik en productie van al die elektronische toestellen.

Stefan

(6)

Die kilo's reclame die je jaarlijks in de brievenbus krijgt zijn je eigen keuze. Je kunt ook een ja/nee of nee/nee sticker op je brievenbus doen...

Op kantoor zijn er echter zat dingen die gewoon niet praktisch werken zonder papier en waar je dus niet echt een keuze hebt als je fatsoenlijk wilt werken. Aan de andere kant heb ik ook meegemaakt dat kantoren een algemeen email adres hebben en mailtjes die ze daarop binnen krijgen uitprinten en in postvakjes doen in plaats van gewoon het mailtje door te sturen naar de email van de persoon waar het voor bedoeld is...

Met het energieverbruik heb je wel een punt. PC's waar de werknemers op werken kunnen tegenwoordig heel energiezuinig zijn, maar het de hele server structuur erachter kost nogal wat stroom. En als je echt papierloos wilt gaan zullen werknemers in Virtual Reality moeten werken en dan gaan die PC's ook een stuk extra energie gebruiken.

plastronneke

(7)

@Stefan:

Bij de meeste mensen wel, bij ons jammer genoeg niet. Wij wonen in een grote appartementsblok, en daar worden die stickers steevast verwijderd ... anders hadden we dit al lang gedaan. (los daarvan kan je je wel afvragen of die hoe dan ook niet overbodig is voor de gehele bevolking - hoewel ik ook wel weet dat reclame voor de, vooral grote, bedrijven best wel goed werkt)

mathias

(8)

Interessant artikel, en ook herkenbaar.

Ik probeer er als zelfstandige op te letten om zo weinig mogelijk te printen. 80% van mijn administratie is digitaal denk ik, met 1 pak (gerecycleerd) printpapier doe ik 2 à 3 jaar.

Maar voor bepaalde taken kan er niets typen aan wat vellen papier.

Voor mijn planning, agenda, tekeningetjes,... verkies ik een schriftje boven een smartphone.

Werkt altijd, kan tegen een stootje en supersnel.

kris de decker

(9)

@ Mark (#1)

Je schrijft: Dat alles "compenseert" het moeilijker lezen van een scherm.

Dat suggereert een keuze tussen digitaal en papier.
Maar uit het onderzoek in kantoren blijkt nu net dat we beide media naast elkaar gebruiken. We hebben ze allebei nodig om efficiënt te werken.

En als je schrijft dat je meerdere artikelen naast elkaar kan openen, dan ben ik benieuwd naar de grootte van je computerscherm... Op het scherm van mijn laptop past er maar één.

Tjeerd

(10)

De computer en het papier zouden m.i. idealiter naast elkaar moeten bestaan en elkaar moeten aanvullen in plaats van uitsluiten. Zo zijn computers ook een goede aanvulling in het onderwijs als naslagwerk en communicatiemedium, maar ook hier las ik recent een interessant artikel: https://www.scientificamerican.com/article/a-learning-secret-don-t-take-notes-with-a-laptop/.

zuipschuit

(11)

Op zich is papier helemaal niet zo slecht als je het op de juiste manier gebruikt.

Als je afdrukt en correct archiveert kun je die afdruk nog tientallen jaren behouden en raadplegen. Die informatie electronisch bewaren blijft continue energie verbruiken, veel meer dan we allemaal vermoeden.

Voorbeeld, mijn cursussen van meer dan 40jaar oud, kan ik nog steeds raadplegen, zelfs laten zien aan mijn kleinkinderen. De info die ik toendertijd opsloeg op cassette en floppy zijn nu allemaal onleesbaar geworden...

Ronny

(12)

Qua reclame; die is in mijn inbox nog ergerlijker dan in mijn brievenbox; de tijd die je verliest met ongevraagde inmails te verwijderen en nog meer tijd om je op al die website "uit" te schrijven en dan werkt het ook nog soms niet ....

Merk dat ik best veel dingen uitprint.
Ik werk in een matrixstructuur met veel ingangen en ieder onderwerp dat je behandelt leidt tot mails die in verchillende folders gekopieerd zouden moeten worden om het overzicht te houden; behalve dat ik dan die ruimte in Megabytes niet krijg omdat er zelfs daarvoor kompetitie is; is het meestal zo dat ik bvb alles per leverancier op de PC klasseer en per onderwerp een overzicht probeer te maken van wat wanneer per mail de deur is uitgegaan of binnengekomen. Maar essentiële dingen zijn nog altijd praktischer in een dossiertje.

Bovendien heb ik het al een paar voorgehad dat mijn informaticadossiers door issues met de centrale server in ons buurland ofwel verloren geraakt werden ofwel dat de struktuur van de informatica-archieven verloren ging. En vind dan nog maar iets terug .... Als ik zeker zou zijn van de betrouwbaarheid (bedoel ik nog niet eens privacy mee) van de informatica-opslag; dan zou ik veel minder printen eigenlijk.

Toon

(13)

De 'virtuele' kantoorinterface waar in een aantal reacties over gesproken wordt, is al een paar keer geprobeerd, maar met weinig succes. Microsoft Bob was zo'n project, de beruchte Clippy uit Word was daar nog een erfenis van.
In de praktijk blijken die virtuele kantooromgevingen de nadelen van papier en papierloos te combineren, zonder voordeel op te leveren.

Het valt me op dat zowat alle voorbeelden uit het stuk erg subjectief en ook wel cultureel bepaald zijn. We gebruiken papier omdat we papier gebruiken. Het hoort bij het kantoorleven zoals koffie en broodjes voor de lunch. Niet onbelangrijk, maar toch nog iets anders dan een inherent voordeel dat papier zou hebben.

Het voornaamste voordeel van papier lijkt me vooral dat het houvast biedt (letterlijk ook). Papier is onafhankelijk van een specifieke computer of specifieke software, met digitale bestanden blijkt dat wel eens het geval. Digitale informatie is ook moeilijk in te schatten qua toegankelijkheid/houdbaarheid. Enerzijds is een computerbestand snel gewist of kwijtgespeeld, anderzijds is zo'n bestand ook heel eenvoudig te kopiëren en verspreiden. Dat schept onzekerheid over wie welke informatie heeft en hoe zeker je kan zijn dat informatie goed is opgeslagen. Je hebt experts nodig om te beoordelen of je digitale informatie voldoende beveiligd is, met papier kan dat veel intuïtiever.

Daarnaast worden een aantal bestaande voordelen van digitale dragers nog onvoldoende uitgespeeld. Dingen zoals versiecontrole, indexering en catalogering, samenwerking aan één en hetzelfde document, etc. Veel heeft m.i. te maken met het feit dat digitalisering vaak vrij letterlijk een soort 'digitale A4' betreft. In plaats van het Word-document of de PDF af te drukken, houden we 'm digitaal, maar voor het overige blijven die documenten alle kenmerken van papier behouden. Dat hoeft eigenlijk helemaal niet, en beperkt de voordelen van digitalisering. HTML en wiki's zijn/waren stappen in de riching van een andere manier van omgaan met informatie, maar blijken vaak te complex, inflexibel, etc. En van zodra er ergens in een proces papieren documenten gebruikt worden, verlies je meteen een pak digitale voordelen.

Het papierloze kantoor zal er dus idd wellicht nooit echt komen. Maar door informatie te blijven zien als een verzameling 'documenten' in 'mappen', zien we ook veel voordelen van digitale informatieverwerking niet of onvoldoende. Die papierstapels zouden een heel pak minder hoog kunnen zijn.

kris de decker

(14)

@ Toon

Interessante inzichten. Maar toch één verduidelijking. Je schrijft dat "alle voorbeelden uit het stuk erg subjectief zijn". Ze komen echter allemaal uit de aangehaalde studies, die hun resultaten baseren op onderzoek in tientallen kantoren.

roland

(15)

@Toon,

@: "Digitale informatie is ook moeilijk in te schatten qua toegankelijkheid / houdbaarheid, een computerbestand snel gewist of kwijtgespeeld, anderzijds is zo'n bestand ook heel eenvoudig te kopiëren en verspreiden. Dat schept onzekerheid over wie welke informatie heeft en hoe zeker je kan zijn dat informatie goed is opgeslagen"
- Duidelijk een voorbeeld van slechte digitale werkwijze. Een goede beveiliging is digitaal zeker mogelijk, ook papier kan verloren gaan door water- of brandschade.
Met een goede werkwijze is duidelijk welke digitale versie de juiste is, papier is vaker verouderd!

- Waarom steeds de nadruk op de tegenstelling? Wie de tijd van tekst invoer op papier meemaakte met de omslachtige tekstverandering, kent de hinderlijke beperktheid van papier.

- @: “Navigatie doorheen digitale documenten is traag en frustrerend” Met de juiste trefwoorden is het zoeken in digitale teksten juist heel handig en snel, waarbij afstand niet telt!

- @: “Papier is snel toegankelijk” wie met archieven werkt, weet beter.
Het digitale energieverbruik vermindert niet met veel papier, integendeel het milieuverbruik van de printers komt daar nog bij.

Richard

(16)

Mensen zijn ook gewoontedieren...volgens mij hebben jongeren al minder problemen om zonder papier te werken dan ouderen. Of vergis ik mij? En ik heb ook wel eens gelezen dat mensen makkelijker onthouden wanneer ze schrijven dan typen. Is dat meegenomen in de onderzoeken? Zelf gebruik ik de app Noteshelf op een ipad en dan kun je hele boekenkasten met notitieboekjes vullen. Ben er heel blij mee. Zelf zou ik wel een programma/app willen gebruiken dat als ik teksten in een document/pdf arceer dat daarmee direct een samenvatting gemaakt wordt. Bestaat dat?

Hedwig Billiet

(17)

Dat jongeren minder problemen hebben om zonder papier te werken, kan ik gerust aannemen. Dagelijks stel ik bij hen veel meer slordigheid en onnauwkeurigheid vast bij het schrijven, versturen en opmaken van e-mails, documenten, enz. Een zekere achteloosheid die misschien te wijten is aan de vervaging tussen privé- en beroepsmatig gebruik van digitale middelen (bv. sociale media versus e-mail)?
Overigens, na het lezen van een artikel in Test-Aankoop over het energieverbruik van de Googleservers en van oude e-mails die blijven staan, vind ik de boodschap "bezint eer ge print" onderaan e-mailberichten, nog hypocrieter dan voorheen...Ik probeer nu tevens 'Ecosia' als zoekmachine te gebruiken.

Wes

(18)

In mijn eigen administratie werk ik papierloos. Waar mogelijk worden documenten digitaal verzonden en zit alles wat ik doe in de cloud. Maar vermits ik voor lokale overheden werk ben ik vaak genoodzaakt om uitgaande en officiële communicatie op papier te doen verlopen. Juridisch is het nu eenmaal niet anders. Alle Belgen hebben een "e-box" die gekoppeld is aan de e-id maar helaas onbekend is. Een oplossing zou zijn dat burgers de kans krijgen om te kiezen of ze overheidscommunicatie in die box afgeleverd krijgen in plaats van op papier. Het zou alvast een pak sneller gaan.

juridisch staat heel de structuur alvast klaar: https://overheid.vlaanderen.be/digitaal-tekenen

@Hedwig: wat die Google servers betreft heb je een punt maar daar zijn ze bij Google bewust een oplossing voor aan het zoeken https://www.google.com/intl/nl/about/datacenters/renewable/

Om een idee te geven hoe vastgeroest sommige gebruikers zitten in hun oude methodes. Vaak krijg ik een scan toegezonden via mail die eerst door de verzender is afgedrukt om vervolgens via de scanner te verzenden...

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)


Maak alles samen

 • Open modulaire hardware
 • Open modulaire hardware

  Een modulair systeem combineert de voordelen van standaardisatie (onderdelen kunnen in grote aantallen en dus goedkoop worden geproduceerd) met de voordelen van maatwerk (met een relatief klein aantal verschillende onderdelen kunnen heel veel verschillende, unieke objecten worden gebouwd).

De Hefboombijl

 • Finse hefboombijl
 • Hout kloven zonder moeite

  De Finse uitvinder Heikki Kärnä slaagde erin om het concept van de eeuwenoude kloofbijl te verbeteren.

Dwerghuisjes

 • Dwerghuis
 • Gelukkig in een huis van acht vierkante meter

  De belangrijkste factor in de eco-score van een huis wordt volledig over het hoofd gezien: de afmetingen van de woning.

  Er zijn wondermooie dwerghuisjes op de markt, die door een uitgekiend ruimtegebruik alles bieden wat een moderne groene ziel verlangt.

Pellets

 • Houtpellets
 • Hoe duurzaam zijn houtpellets?

  Houtpellets zijn in trek. Het verbruik in Europa steeg van 3,8 miljoen ton in 2005 naar 9,8 miljoen ton in 2010. België en Nederland namen daarvan samen 2,7 miljoen ton voor hun rekening. Niet dat Belgen en Nederlanders zoveel pelletkachels en -boilers kopen. De meeste houtpellets komen in elektriciteitscentrales terecht, en dat kan niet de bedoeling zijn.

Elektrisch Transport

 • Waw
 • De elektrische velomobiel: bijna even snel als de auto, maar 80 keer zuiniger

  De velomobiel en de elektrische fiets zijn twee technologieën die de beperkte actieradius van de fietser vergroten -- de eerste door het optimaliseren van de aerodynamica en de ergonomie, de tweede door de ondersteunende trapkracht van een elektrische motor gevoed door een batterij.

  De elektrische velomobiel combineert beide benaderingen en drijft daarmee de actieradius van de fietser naar het toppunt. De fiets kan ook op langere afstanden de rol van de auto overnemen.

Alternatieve brandstof

 • Houtgasauto tekening
 • Rijden op brandhout

  Houtgasauto's zijn een niet zo elegant maar wel efficiënt en ecologisch alternatief voor benzinewagens.

Turf

Energie

 • Oorlog om windenergie
 • Oorlog om windenergie

  Windturbines en windparken stelen wind van elkaar. Moet het middeleeuwse windrecht weer van stal worden gehaald?

Made in Vlaanderen

Voedselproductie

Voedselbewaring

 • Koelkast
 • Een lowtech koelkast voor groenten en fruit

  Veel voedsel dat we in de koelkast bewaren, hoort er eigenlijk niet in thuis. Dat geldt voornamelijk voor verschillende soorten fruit en groenten.

  Jihyun Ryou, een Koreaanse die afstudeerde aan de Nederlandse Design Academy in Eindhoven, ging luisteren naar oudere mensen en vertaalde hun kennis over het bewaren van voedsel in een hedendaags design dat zowat de helft van de koelkast overbodig maakt.

Koken zonder vuur

Bouwen

 • Ecologisch_huis_1
 • Voorbij de blokhut

  Bouwen met volledige bomen levert heel wat ecologische, economische en technische voordelen op.

Verwarming

 • Tegelkachel
 • Haal de zon in huis

  Tegelkachels zijn milieu-vriendelijker, zuiniger, gezonder, veiliger en gezelliger dan alle moderne verwarmingsmiddelen samen.

Transport

 • Trolleybussen
 • Elektrisch transport voor een koopje

  Een grootschalige introductie van elektrische auto's kent veel technische uitdagingen en zal veel tijd en geld kosten.

  Het verduurzamen van openbaar vervoer en goederentransport zou daarentegen snel en met bestaande technologie kunnen gebeuren, voor een spotprijs - als er voor de trolleybus en de trolleytruck wordt gekozen.

Reizen

Werk

Scheepvaart